"З громадою – і для громади": звіт голови Тернопільської обласної ради свободівця Василя Хомінця про діяльність із листопада 2013 року

"З громадою – і для громади": звіт голови Тернопільської обласної ради свободівця Василя Хомінця про діяльність із листопада 2013 року

18.05.15 10:50 0 740
Час, що минув із моменту обрання мене на посаду голови Тернопільської обласної ради, видався особливим та складним як для країни в цілому, так і для нашої області. Українці повстали проти несправедливості, скинули режим Януковича та Партії регіонів, обрали європейський вектор розвитку і хочуть докорінно змінити країну. Водночас наша держава зіткнулась із викликом зовнішньої агресії. На сході країни точиться неоголошена війна з іноземним агресором та самопроголошеними сепаратистами.

По суті – війна проти України та її європейського вибору, проти побудови цивілізованої держави, у якій пріоритетом повинно бути верховенство права. На захист цих чеснот однією з перших стала Тернопільська обласна рада як представник думки громади, що її обрала.

Євромайдан та Революція гідності: пліч-о-пліч із громадою області

З першого дня Євромайдану і фактично до перемоги Революції гідності Тернопільська обласна рада як виразник інтересів територіальної громади області була разом зі своїми виборцями. Ми одними з перших стали на захист європейського вибору, були і вели громаду у найскладніші моменти Революції та взяли відповідальність за ситуацію в області як єдиний легітимний владний орган краю у той час, коли усім іншим громада області висловила недовіру.

Тільки-но стало зрозуміло, що тодішнє керівництво держави зрадило народ та не мало навіть жодного наміру здійснювати євроінтеграційний курс, обласна рада відразу задекларувала свою підтримку народного прагнення доєднатись до європейських демократичних цінностей. І вже 12 листопада 2013 року на ІІІ пленарному засіданні 45 сесії було ухвалено рішення № 1560 "Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України, Прем'єр-міністра України та Голови Верховної Ради України щодо підтримки євроінтеграційних прагнень України".

Обласна рада взяла якнайактивнішу участь у Революції гідності, часто координуючи діяльність як політичних партій, так і громадських організацій. 25 листопада 2013 року за ініціативи голови обласної ради було створено координаційний штаб на підтримку Євромайдану. А наступного дня, 26 листопада, за дорученням голови облради під час 46 сесії, на якій обговорили питання "Про суспільно-політичну ситуацію в Україні та перспективи євроінтеграції", поруч із державним прапором України та стягом області до сесійної зали було внесено прапор Євросоюзу. Також сесія підтримала резолюцію Народного Віча "За європейську Україну!", прийняту 24 листопада 2013 року на Європейській площі у м. Києві та Театральному майдані в м. Тернополі.

За ініціативи голови обласної ради 28 листопада на Театральному майдані Тернополя відбулися загальні збори депутатів органів місцевого самоврядування Тернопільщини, які також підтримали Резолюцію Народного Віча "За європейську Україну!". 2 грудня 2013 року на майдані Незалежності у Києві відбулася 47 сесія обласної ради. Депутатський корпус прийняв рішення № 1574 "Про суспільно-політичну ситуацію в Україні", у якому різко засудив ганебні дії тодішньої державної влади, наголосив на вірності європейським прагненням та звернувся до колег-депутатів усіх рівнів прийняти відповідні рішення, а ще закликав керівництво країни утримуватися від силових дій та окреслив вихід із ситуації – повне перезавантаження влади.

Чітко усвідомлюючи свою відповідальність за долю краю та висловлюючи осуд діянням злочинного режиму, обласна рада упродовж буремної зими була виразником та захисником поглядів та переконань своїх виборців, надала страйковому комітету приміщення для координації дій, закликала підприємців краю до допомоги учасникам супротиву тощо.

Неодноразові сесії на майдані у Тернополі, участь депутатів у подіях у столиці, підтримка учасників майданів, наша солідарність із радами сусідських областей (участь у засіданні 26 сесії Івано-Франківської облради) – це далеко не всі дії, які обласна рада здійснювала на підтримку Революції гідності.

6 грудня 2013 року у ході пленарного засідання 48 сесії було прийнято ряд рішень – №1576 "Про забезпечення дотримання вимог Конституції України та законів України на території Тернопільської області", №1575 "Про звіт голови Тернопільської обласної державної адміністрації про здійснення Тернопільською державною адміністрацією делегованих Тернопільською обласною радою повноважень", якими визнала роботу ОДА незадовільною та зупинила делеговані повноваження. А вже на наступному засіданні рішенням № 1584 "Про утворення виконкому Тернопільської обласної ради" було створено виконком, а ще визнано Народну Раду України органом уповноваженим представляти інтереси народу України, повноваження на створення якого надані рішенням Всенародних зборів громадян, які відбулися 19 січня 2014 року на Майдані Незалежності у місті Києві. Депутати також проголосували за утворення Загону народної самооборони.

Для депутатського корпусу та працівників виконавчого апарату це був серйозний іспит. Адже у найскладніших умовах, коли фактично перестали працювати державні інституції – виконавчі органи, міліція тощо, – обласна рада, як єдиний легітимний орган перебрала на себе усі повноваження і забезпечила нормальну життєдіяльність краю. А вже після ночі гніву було досягнуто домовленості із громадськими організаціями самооборони, Тернопільської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану та іншими громадськими об'єднаннями щодо захисту адміністративних будівель. Щоденні наради із керівниками фіскальних органів, Тернопільської обласного управління Національного банку, Пенсійного фонду тощо, обговорення проблемних питань, прийняття відповідних рішень сприяло тому, що область жила у звичному режимі. 20 лютого 2014року під час ІІІ пленарного засідання 48 сесії, яке відбулося на майдані, численна громада Тернопілля підтримала депутатський корпус, котрий прийняв рішення №1590 "Про суспільно-політичну ситуацію та заходи щодо збереження конституційного правопорядку і діяльності органів влади в Тернопільській області", у якому зазначено, що "…управління Міністерства внутрішніх справ України у Тернопільській області у сфері громадської безпеки та охорони громадського порядку на території Тернопільської області є підзвітним і підпорядкованим Тернопільській обласній раді, ….департаменти, управління, інші структурні підрозділи Тернопільської обласної державної адміністрації, територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади на території області забезпечують безперебійне функціонування галузей економіки та є підзвітними відповідним органам місцевого самоврядування.

Відповідно до рішення Тернопільської обласної ради від 17 квітня 2014 року №1685 "Про створення робочої комісії з надання разової грошової допомоги з фонду Тернопільської обласної ради жителям Тернопільської області з числа осіб, які постраждали, та сім'ям загиблих під час подій, що відбувалися упродовж грудня 2013 року – березня 2014 року в місті Києві" розпорядженням голови Тернопільської обласної ради від 25 червня 2014 року №106 було надано разову грошову допомогу 100 особам, які постраждали, та сім'ям загиблих під час подій на Майдані на загальну суму 218,0 тис.грн.

Громада області – захисникам країни

Радість перемоги Революції Гідності для українців була затьмарена анексією Криму. 2 березня 2014 р. під час 5-ого пленарного засідання 48 сесії депутати обласної ради прийняли звернення до обласних рад України щодо збереження цілісності та незалежності Української держави (рішення №1591), у той же день взяли участь у народному вічі "Захистимо нашу державність".

17 квітня 2014 року обласною радою було затверджено програму матеріально-технічного забезпечення 6-го батальйону територіальної допомоги Тернопільської області та виділено на його потреби 1 млн. гривень.

У червні 2014 року Тернопільською обласною радою прийнято рішення "Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, Голови Ради національної безпеки і оборони та Голови Верховної Ради України про введення воєнного стану в Донецькій та Луганській областях". А у вересні цього ж року ще одне звернення щодо негайного запровадження в зоні проведення антитерористичної операції воєнного стану.

Серед захисників Вітчизни були і є депутати Тернопільської обласної ради, що беруть участь в антитерористичній операції на Сході України. У серпні 2014 року вирушив у зону проведення АТО депутат Тернопільської обласної ради Андрій Русенко. Двоє депутатів обласної ради Володимир Стаюра та Олег Федик є бійцями у батальйоні МВС "Січ". У лютому цього року пішов добровольцем у спецбатальйон МВС "Тернопіль" Володимир Болєщук.

Окрім того, в серпні 2014 року пішов добровольцем в 128 гірсько-піхотну бригаду Збройних сил України тодішній депутат Тернопільської обласної ради Тарас Пастух; у лютому 2015 року пішов добровольцем і зараз перебуває на Яворівському полігоні Міноборони екс-голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда

Тернопільська обласна рада 18 вересня прийняла звернення до Президента Петра Порошенка щодо відзначення 14 жовтня Дня українського війська (рішення №1780). І, як відомо, Президент України встановив 14 жовтня, коли святкується Покрова Пресвятої Богородиці, новим державним святом – Днем захисника України. Переконаний, що на часі і визнання Української Повстанської армії воюючою стороною у Другій світовій війні.

За ініціативи голови обласної ради комунальні установи, заклади та організації обласної ради, а також виконавчий апарат в рамках акції "Тернопільщина — захисникам України" зібрали 686 тисяч 287 гривень. Було закуплено усе необхідне за заявками керівників силових підрозділів.

Так для потреб Тернопільського батальйону територіальної оборони ЗСУ перераховано 199 тисяч 284 гривні. Кошти використані на придбання 450 пар чобіт, 200 захисних костюмів, 100 утеплених курток,12 шин для вантажних автомобілів, 2 дизельних генератори, 4 мініелектростанції різних потужностей, 2 інвертори, 4 штуки електродів, 5 стяжок вантажу.

Також для Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку (структурний підрозділ спеціального правоохоронного формування у складі ЗСУ) перераховано 11 тисяч 870 гривень для придбання 2 бронежилетів та 6 спальних мішків.

Для потреб підрозділів управління СБУ в області перераховано тернопільському заводу "Оріон" 56 тисяч 95 гривень для виготовлення сучасних засобів зв'язку. 35 тисяч 400 гривень витрачено на придбання взуття. На 4 тисячі 250 гривень закуплено: електрообладнання, каністри харчові, побутові прилади, вогнегасники. Загалом – 95 тисяч 745 гривень.

Для потреб батальйону обласного управління МВС перераховано 100 тисяч 500 гривень. Кошти використані на придбання 2 дизельні генератори, 150 зимових бушлатів, 50 комуфляжних костюмів, 50 шапок, 50 пар берців. А також 98 тисяч 188 гривень на придбання 35 наметів, 100 підп'яточників, 100 спальних мішків та килимків туристичних. 16 тисяч 472 гривні – на 1005 літрів пального. Всього – 215 тисяч 160 гривень

Для забезпечення працівників ДАІ області, які несуть службу в зоні проведення АТО, необхідним спорядженням та паливно-мастильними матеріалами перераховано 10 тисяч 50 гривень. Також 4 тисячі гривень із зібраної суми було виділено мешканцю села Підгороднє Тернопільського району, чиї син та племінник, який росте без батька, мобілізовані у ЗСУ, для придбання хлопцям шоломів. Для 24 Львівської бригади, в якій служить 60 воїнів Тернопільщини, – 47 тисяч 400 гривень на 60 костюмів та утеплених курток. Батальйону "Січ", де служать наші земляки, на медикаменти – 30 тисяч 556 гривень. Студенту Тернопільського педагогічного університету, який отримав поранення шийної ділянки хребта під час виконання військового обов'язку у зоні проведення АТО, Назаревичу Ігорю Ігоровичу – 7 тисяч гривень.

18 тисяч гривень надано на лікування учасника АТО Глущака Василя Валерійовича, який отримав важкі поранення. 25 тисяч передано учаснику бойових дій Карпецю Руслану Валерійовичу, який був важко поранений в зоні проведення АТО.

За клопотанням Всеукраїнського товариства сприяння оборони України для 128 гірсько-піхотної бригади Збройних сил України, де служать тернополяни, придбано наземне обладнання із запасними частинами на суму 22 тисячі 222 гривні. На усі витрати є відповідні документи та акти виконаних робіт.

6 грудня, у День Збройних сил України, голова обласної ради та депутати побували на Херсонщині на місці дислокації батальйону "Збруч" та передали бійцям берци, нагрівачі, термобілизну, продукти, ліки тощо. Загалом – на майже 140 тисяч гривень. До допомоги тернопільським військовим долучилися і депутати, і виконавчий апарат обласної ради, і комунальні підприємства та установи, і підприємці, і аграрії.

Крім того, з метою соціального захисту жителів області, які обороняють територіальну цілісність, державний суверенітет, беруть участь в АТО на Сході України, Тернопільською обласною радою в 2015 році виділено 2,742 млн.грн. на матеріальну допомогу цим особам.

Відкритість і прозорість у вирішенні господарських питань

У будь-якому регламентованому звіті неможливо охопити всі ділянки багатогранної діяльності обласної ради. Безумовно, обласна рада діяла і досить продуктивно завдяки роботі кожного депутата зокрема, завдяки активності постійних комісій, а також організаційній спроможності виконавчого апарату. Отже, досягнуті результати – це плоди нашої спільної праці, і я щиро вдячний усім вам за роботу.

Обласна рада велике значення надає забезпеченню прозорості та публічності своїх рішень, зокрема, у соціально-економічній сфері. Упродовж двох років обласна рада не могла дати погодження на користування надрами і надання гірничих відводів. Саме тому за дорученням голови обласної ради протягом весни 2014 року постійна комісія обласної ради з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування здійснила більше 20 виїзних засідань, на які запрошувалися депутати, фахівці з надрокористування, представники громади та ЗМІ.

При прийнятті рішень з питань надрокористування обласна рада враховує думку місцевих територіальних громад, рекомендуючи суб'єктам господарювання та органам місцевого самоврядування погоджувати питання надання надр з територіальними громадами на громадських слуханнях та укладати договори про співпрацю у соціально-економічному розвитку території, на якій добувається корисна копалина.

Протягом 2014 року Тернопільською обласною радою прийнято 18 рішень щодо погодження надання надр у користування та 11 – щодо надання акту про надання гірничого відводу, 15 – про землі природо-заповідного та лісового фонду. Це надало можливість запрацювати суб'єктам господарської діяльності та поповнювати місцеві бюджети.

Прийнято і направлено звернення до керівництва держави щодо ситуації в спиртовій галузі (двічі). Депутати вважають, що об'єднання усіх спиртзаводів під крило підприємства "Укрспирт" руйнує галузь, яка колись була одним з головним наповнювачем місцевих бюджетів та забезпечувала робочі місця, а тому звернулися до уряду країни повернути тернопільським спиртзаводам статус юридичних осіб.

З метою забезпечення відкритості та прозорості використання бюджетних коштів Тернопільська обласна рада на 51-ій сесії першою в Україні прийняла рішення "Про порядок публічного звітування головних розпорядників бюджетних коштів".

З обласного бюджету на будівництво, ремонт, реконструкцію та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та а вулиць і доріг у населених пунктах у 2014 році спрямовано 35,8 мільйона гривень. Освоєно коштів у сумі 27,2 мільйона гривень. У 2014 році роботи проводились на 33 об'єктах.

Слід відзначити практику детального опрацювання усіх найважливіших проблем, що виносяться на сесії, у постійних комісіях обласної ради за обов'язковою участю керівників та спеціалістів профільних структурних підрозділів обласної державної адміністрації, а також представників громадськості, наукових кіл, виробничої та бізнесової сфер, органів місцевого самоврядування. Саме завдяки цьому під час розгляду найскладніших проблем нам вдавалось знаходити правильні, нерідко компромісні рішення, які безпосередньо впливали на стан політичної та соціально-економічної ситуації в області, а також відображали ставлення більшості до найважливіших процесів загальнодержавного характеру.

Великого значення у своїй роботі надається депутатським запитам як важливому засобу здійснення впливу депутатів на вирішення найбільш актуальних проблем територіальних громад області, а також як фактору утвердження авторитету народного обранця. Своїм змістом депутатські запити охоплюють широкий спектр соціальних, економічних, політичних проблем. У більшості депутатських запитів викладено вимоги щодо усунення порушень чинного законодавства з боку керівників окремих установ і організацій, невиконання судових рішень суду, наведення порядку у використанні природних ресурсів, впорядкування земельних відносин. Значна кількість запитів стосувалася виділення коштів на фінансування закладів соціальної сфери, проблем життєзабезпечення населених пунктів або окремих громадян, проблем системи освіти, охорони здоров'я, культури, захисту прав громадян і тощо.

Переважну більшість запитів розглянуто у встановлені терміни, депутати своєчасно поінформовані про розгляд піднятих ними проблем. Окрім цього до Тернопільської обласної ради надійшло 702 звернення громадян, в тому числі безпосередньо до голови обласної ради звернулося 545 громадян, з них – 474 заявників з проханням про надання разової грошової допомоги з фонду Тернопільської обласної ради та отримали допомогу на загальну суму 195,4 тис.грн. З проханням про надання грошової допомоги безпосередньо до голови Тернопільської обласної ради звернулося 367 заявників. Вони отримали допомогу на загальну суму 148 тис.грн.

За звітний період до Тернопільської обласної ради надійшло 623 звернень громадян, в тому числі на особистому прийомі керівництвом обласної ради – 46, з них до голови Тернопільської обласної ради звернулося 40 громадян.

Переважною кількістю звернень громадян в розрізі районів області вирізняються Тернопільський – 42 звернення, Лановецький – 33, Теребовлянський – 21 , Збаразький – 19 звернень та місто Тернопіль – 358 звернень.

Переконаний, ми спільно майже все зробили для того, щоб особливо продуктивною і результативною була робота депутатського корпусу, усіх постійних комісій обласної ради спільно із структурними підрозділами обласної державної адміністрації в період формування і прийняття бюджету на 2013, 2014, 2015 роки та програм соціально-економічного та культурного розвитку області на 2014 рік.

За звітний період проведено 8 сесій обласної ради, 19 пленарних засідань, на яких прийнято 429 рішень. В тому числі у 2014 році відбулося 4 сесії, 13 пленарних засідань, на яких прийнято 264 рішення.

Усі рішення обласної ради мали практичне втілення і значною мірою сприяли розвитку позитивних процесів у різних сферах життєдіяльності області, а певна їх частина знайшла реалізацію у державних рішеннях з означених питань.

Варто відзначити конструктивну та кваліфіковану роботу постійної комісії обласної ради з питань бюджету (голова комісії Стадник Олександр Михайлович), а також начальника відділу аналізу обласних програм та бюджету виконавчого апарату обласної ради, депутата обласної ради Чубатого Володимира Євгеновича. У складі комісії перебувають депутати від усіх фракцій обласної ради, роботу побудовано на засадах професіоналізму і її рішення завжди відповідають інтересам жителів краю.

Слід відзначити, що високою активністю у забезпеченні виконання повноважень обласної ради та організації її безперервної роботи характеризувалась у звітному періоді діяльність усіх дванадцяти постійних комісій обласної ради. Ними проведено понад 200 засідань, на яких розглянуто і прийнято більше тисячі рішень та пропозицій.

Ще раз наголошую: робота постійних комісій була однією з найважливіших організаційних форм діяльності обласної ради.

Постійні комісії продовжували вдосконалювати напрацьовані традиції, активно використовували такі дієві форми роботи, як виїзні та спільні засідання.

Відповідно до вимог чинного законодавства, ціла низка повноважень обласної ради делегована обласній державній адміністрації, а відповідно – її структурним підрозділам. Враховуючи це, в організації роботи обласної ради ми виходили з усвідомлення того, що тільки системність у взаємодії між представницькими і виконавчими гілками влади на обласному рівні дає можливість досягати позитивних результатів.

Одним із важливих напрямків нашої співпраці з органами виконавчої влади стала розробка і прийняття на сесіях обласної ради цільових обласних програм, надання методичної та практичної допомоги з цих питань радам усіх рівнів.

При цьому ми виходили із пріоритетів, визначених довгостроковою програмою "Стратегія економічного та соціального розвитку Тернопільської області на 2004-2015 роки", в якій органічно поєднані політичні, гуманітарні та соціально-економічні фактори.

За звітний період обласною радою грунтовно розглянуто та прийнято 34 цільових програми.

Нові підходи до управління власністю

Незважаючи на те, що Закон передбачає вирішення виключно на пленарних засіданнях питань щодо управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що перебувають в управлінні обласної ради, призначення і звільнення їх керівників, лише минулого року депутатський корпус був повноцінно задіяний до цих процесів.

За моїм наполяганням 15 березня минулого року затверджено положення про управління об'єктами спільної власності, яким визначено та розмежовано повноваження обласної ради та обласної державної адміністрації щодо об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

У серпні цього ж року затверджено Положення про призначення на посади та звільнення з посад, укладення контрактів з керівниками, типові форми контрактів. Розроблено і затверджено порядок відчуження, списання та безоплатної передачі майна спільної власності. ,

Усі перелічені документи чітко регламентують повноваження чиновників виконавчого апарату в процесі підготовки проектів рішень обласної ради, усуваючи, таким чином, їх від безпосереднього впливу на прийняття радою рішень.

Проводилася робота з погодження та аналізу виконання підприємствами фінансових планів. І вона триватиме надалі. Незабаром щоквартально будуть оприлюднюватися фінансові звіти підприємств на офіційному сайті обласної ради.

Фінансуються заходи з реєстрації права власності на майно об'єктів спільної власності та права користування земельними ділянками, на яких розташовані об'єкти.

Затверджена і виконується обласна програма підтримки фінансово-господарської діяльності підприємств та установ спільної власності на 2014-2016 роки.

Реалізація гуманітарних та соціально-економічних проектів

8 жовтня в дипломатичній академії МЗС України за підтримки та сприяння обласної ради проведено презентацію економічного та інвестиційного потенціалу Тернопільської області, основним завданням якої є утвердження позитивного іміджу нашого краю на міжнародному рівні і представленні його як території, сприятливої для інвестування і ведення бізнесу.

В області успішно завершено другий етап реалізації спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". 9 жовтня 2014 року підписано Угоди про партнерство між Тернопільською обласною радою, Тернопільською обласною державною адміністрацією та зазначеним проектом щодо започаткування третього етапу, спрямованого на мобілізацію місцевих громад, органів державної влади та місцевого самоврядування для прийняття спільних рішень та розподілу ресурсів з метою покращення життєдіяльності області.

Затверджено ряд обласних галузевих програм, поданих Тернопільською обласною державною адміністрацією. У тому числі: програму міжрегіонального та зовнішньоекономічного співробітництва Тернопільської області на 2014-2017 роки, обласну програму співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року, програму розвитку туризму в Тернопільській області на 2013-2015 роки.

Депутати облради ухвалили рішення вшанувати у 2013 і 2014 роках видатні особистості краю:

- Про проголошення 2013 року в Тернопільській області Роком командира військової округи "Лисоня" Української Повстанської Армії Омеляна Польового;

- Про проголошення 2014 року в Тернопільській області Роком провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери;

- Про проголошення 2014 року у Тернопільській області Роком видатного поета, доктора економічних наук, члена спілки письменників України Володимира Павловича Вихруща;

- Про проголошення 2015 року в Тернопільській області Роком видатного художника Якова Гніздовського.

За сприяння та допомоги обласної ради у червні та вересні 2014 року відбулися заходи зі вшанування пам'яті Героя Радянського Союзу, засновника нового українського "спецназу" підполковника Ярослава Горошка, у тому числі відкриття на базі дитячого табору "Лісова казка", що у селі Борщівка Лановецького району, навчально-військового патріотичного центру ім. Ярослава Горошка.

З 4 по 7 вересня 2014 року на базі обласного літературно-меморіального музею Ю.Словацького та Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту ім.Тараса Шевченка у Кременці з нагоди 200-ліття від дня народження Тараса Григоровича Шевченка та 205-ліття від дня народження Юліуша Словацького проведено десятий літературно-мистецький форум "Діалог двох культур", в якому взяли участь представники влади, Генерального консульства республіки Польща в Луцьку, громадських організацій, інтелігенції з України і Польщі.

12 жовтня у Великих Гаях Тернопільського району відбулася перша спортивно-патріотична спартакіада "Краще спортивне село Тернопільщини", у якій взяли участь 15 районів краю.

15 квітня 2014 року обласна рада прийняла рішення №1602, згідно з яким встановлена відзнака "Подяка голови Тернопільської обласної ради". Цією відзнакою та грошовою винагородою у розмірі 500 гривень нагороджуються представники органів місцевого самоврядування, різних організацій, установ, громадські активісти за високий професіоналізм та вагомий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток області. Такі перші відзнаки були вручені 14 жовтня цього року в м. Теребовля під час урочистостей з нагоди 72 річниці створення Української Повстанської Армії, 100-річчя Українського Січового Стрілецтва та Покрови Пресвятої Богородиці кращим активістам громадських організацій Тернопільщини, борцям за незалежність України. Такі ж нагороди отримали представники органів місцевого самоврядування з нагоди професійного свята та працівники комунальних установ, закладів та організацій обласної ради.

У 2014 році завершено працю над 3-томним виданням "Тернопільщина. Історія міст і сіл".

Підготовка до реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади

2015 рік – рік реформ та фундаментальних змін українського суспільства. Вперше в області розроблено та затверджено на сесії обласної ради 15 березня 2014 року програму розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області на 2014-2018 роки, заходами якої передбачено проведення обласного конкурсу проектів місцевих громад. Це дає змогу частково профінансувати з обласного бюджету переможців обласного конкурсу проектів розвитку місцевого самоврядування, розроблених сільськими, селищними, міськими та районними радами. Такі кошти будуть передбачені в обласному бюджеті на 2015 і наступні роки.

Усвідомлюючи, що ми стоїмо на порозі проведення децентралізації влади та адміністративної реформи, у 2014 році обласна рада стала ініціатором проведення семінарів для сільських, селищних, міських та районних рад "Про основні положення змін до Конституції України. Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: основні напрямки, завдання та етапи впровадження". Заслуговують на щиру вдячність головам районних рад – членам обласної асоціації органів місцевого самоврядування "Ради Тернопільщини" за конструктивну співпрацю і добру організаційну роботу на стику розв'язання проблем: область – район – територіальна громада.

На 51 сесії обласної ради було прийнято звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України Порошенка Петра Олексійовича, Прем'єр-міністра України Яценюка Арсенія Петровича, Коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України восьмого скликання щодо децентралізації влади".

ВИСНОВКИ

Тернопільська обласна рада за звітний період довела, що тільки влада, обрана народом, завжди і в усьому буде відстоювати та захищати інтереси громади, яка делегувала органам місцевого самоврядування право ухвалювати управлінські рішення.

Водночас обрана народом влада повинна працювати чесно, прозоро та відкрито на благо мешканців краю, бо лише перед ними та власною совістю вона є підзвітною.

На офіційному веб-сайті Тернопільської обласної ради висвітлюються усі проєкти рішень, рішення сесій, розпорядження, інформування щодо засідань депутатських комісій тощо.

У зазначені законодавством терміни подаються відповіді на запити щодо доступу до публічної інформації.

До вивчення господарських питань активно залучаються представники громадських організацій та журналісті.

Керівництво ради у зазначені строки опубліковує, як цього вимагає Закон, декларації про доходи.

Нині обласна рада активно працює над впровадженням структурних змін у комунальних закладах, установах та підприємствах, над оптимізацію їхньої роботи, налагодженням співпраці з іншими регіонами нашої держави та зарубіжжя.

Тернопільська обласна рада здійснює заходи із забезпечення медичної та соціальної адаптації учасників АТО у власних комунальних установах. Щодо цього також ведуться переговори із закордонними партнерами, зокрема Автономною республікою Аджарія (Грузія).

Тернопільська обласна рада пліч-о-пліч пройшла з громадою складні часи боротьби проти тоталітаризму та перетворення нашої держави у закрите акціонерне товариство одного клану. Зараз спільно з громадою усе робить для того, щоб перетворити Україну у цивілізовану, європейську, правову державу. І перед світлою пам'яттю Героїв Небесної Сотні та Небесної армії ми повинні цього досягти.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Щодо учасників ДТП в ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ