Чернігів: Держава заохочує громадян до енергозбереження

Чернігів: Держава заохочує громадян до енергозбереження

19.05.15 12:05 0 615
Для зменшення кінцевого споживання паливно-енергетичних ресурсів у житловому секторі Урядом України запроваджується новий, більш прозорий механізм стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів. На його реалізацію у поточному році планується спрямувати 344 мільйони гривень. Про це повідомив в.о. директора Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації В'ячеслав Сальніков журналістам під час чергового брифінгу.

Урядова ініціатива полягає у пільговому кредитуванні на придбання обладнання та матеріалів для утеплення фасадів будинків, модернізації системи освітлення, встановлення енергозберігаючих вікон, засобів обліку теплової енергії та води, сонячних колекторів, заміну радіаторів опалення тощо.

Так, оформлюючи кредит на енергоефективні матеріали, громадяни отримують компенсацію — до 30% для індивідуальних будинків, квартир та 40% - для організованих об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів.

За словами начальник відділу організації роздрібного кредитування обласного управління АТ «Ощадбанк» Світлани Ніколаєнко, з програмою державної підтримки населення їх банківська установа працює вже з 2014 року. Зокрема, це стосується кредитування на придбання котла, що працює на будь-якому виді палива, за винятком природного газу. Цим механізмом підтримки в області скористалось 58 громадян. У поточному році перелік обладнання та матеріалів значно розширено.

Для отримання кредиту, необхідно лише звернутися до одного з трьох державних банків (АТ «Ощадбанк», ПАТ АБ «Укргазбанк», «Державний експортно-імпортний банк України») зі стандартним пакетом документів, рахунком на придбання матеріалів, обладнання та сплатити 10% від вартості матеріалів. Кредит надається на 3 роки з процентною ставкою 25% річних. Кошти компенсації, при цьому, на «руки» громадянам не виплачуються, а йдуть на погашення «тіла» кредиту.

Кредити на придбання енергоефективних матеріалів за програмою «Тепла оселя», як зазначила в.о. начальника АБ «Укргазбанку» Ніна Меланченко, можуть отримати й ОСББ та ЖБК. Для цього всі мешканці будинку мають проголосувати на загальних зборах за впровадження того, чи іншого виду енергозбереження. Об'єднання співвласників можуть отримати кредити на суму до 3 мільйонів гривень строком на 5 років. Але, за інформацією представників банків, поки що бажаючих в області отримати кредит з цільовим призначенням не знайшлося.

До кредитної Урядової програми згодом долучиться і «Державний експортно-імпортний банк України». Наразі там, за повідомленням начальника відділу роздрібного кредитування Петра Купчика, проходить процедура затвердження проекту. Тому кредити в цій банківській установі на енергозберігаючі матеріали можна буде отримати десь наприкінці червня —початку липня поточного року.

Проте, В'ячеслав Сальніков запевнив, що у разі необхідності Уряд може додатково спрямувати на реалізацію нового механізму стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів додаткові кошти з державного бюджету.

За інформацією департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ