Соціальна підтримка сімей з дітьми,які опинились у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги – пріоритетний напрямок роботи центрів соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді Вінницької області (+фото)

Соціальна підтримка сімей з дітьми,які опинились у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги – пріоритетний напрямок роботи центрів соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді Вінницької області (+фото)

20.05.15 13:40 0 552
На цьому наголосила заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ольга Слободяник в ході прес-конференції, яка відбулася 19 травня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Розпочинаючи прес-конференцію Ольга Слободяник зазначила, що соціальне сирітство – ганебне явище, коли при живих батьках сиротіють діти – набувають статусу позбавлених батьківського піклування.

«Сімейне неблагополуччя у всіх його проявах, вилучення дітей із сімей можна попередити і уникнути завдяки вчасному виявленню і втручанню фахівців. З цієї позиції працівники центрів підходять до здійснення соціальної роботи з кризовими сім'ями на виконання Національної стратегії профілактики соціального сирітства до 2020 року», - відмітила Ольга Слободяник.

За її словами, з липня 2012 по липень 2014 року, коли в області працювали близько 400 фахівців із соціальної роботи, проведено вивчення умов виховання дітей у більш, ніж 126 тисячах (126146) сімей з дітьми, які проживають у нашій області. Це складає 83% від загальної кількості (151983) сімей з дітьми. У 20 районах та містах обласного значення відвідано 100% сімей з дітьми.

«Завдяки такій стратегічній роботі кожен район і місто отримали своєрідний зріз стану сімей по кожній територіальній громаді. Так, серед них – ті родини, які опинились у складних життєвих обставинах, і потребують сторонньої допомоги» - зауважила заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Станом на 1 квітня поточного року на обліку перебувають 3840 таких сімей, у яких виховуються 8088 дітей. Аналогічного періоду минулого року цей показник складав 5835 сімей, у них — 12531 дитина.

За результатами соціальних інспектувань, проведених у І кварталі 2015 року виявлено і взято на облік центрів 273 сім'ї (виховують 600 дітей), як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах (у І кварталі 2014 року – 718 сімей).

Суттєве зниження показників роботи спричинено скороченням у квітні-червні 2014року кількості фахівців соціальної роботи більше ніж у 4 рази (з 466 до 101), яке було викликане внесенням змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» Загальна кількість працівників центрів зменшилась більше ніж у 2 рази (з 618 до 246).

Найбільше посад збережено у районах: Чечельницький – 11; Бершадський – 10; Крижопільський – 9; Липовецький – 6; Жмеринський, Козятинський, Чернівецький – 5; Мурованокуриловецький – 4.

Окрім того, погіршився стан фінансування посад фахівців із соціальної роботи з місцевих бюджетів області. Лише у Ямпільському та Томашпільському районах повністю фінансуються із районних бюджетів введені раніше посади фахівців із соціальної роботи, у решти районів – за рахунок субвенції 86 сільських рад.

Як повідомила Ольга Слободяник, зменшилась і кількість сімей, які перебувають під соціальним супроводом працівників ЦСССДМ. У 1 кварталі 2014 року - 580 сімей (1306 дітей), в аналогічний період 2014 року — 2417 сімей (5231 дитина). Протягом 2014 року соціальний супровід центрів було забезпечено 2816 сім'ям (у яких виховується 6448 дітей).

«Ця форма соціальної роботи є найбільш дієвою та результативною, адже сприяє і підтримці, і мотивуванню родин до позитивних змін, і контролю за виконанням заходів та зобов'язань, узгоджених у договорі про співпрацю між центром та супроводжуваною сім'єю», - наголосила О. Слободяник.

Торкаючись теми закладів соціального обслуговування заступник директора Вінницького обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді проінформувала присутніх про діяльність таких закладів на території області.

Так, Жмеринський обласний соціальний гуртожиток (для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) за час свого функціонування надав тимчасове проживання 65 молодим людям. Козятинський обласний соціальний центр матері та дитини забезпечує соціальну підтримку жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах. За період функціонування клієнтами центру були 73 жінки і 95 дітей.

Окрім того, у Вінницькій області функціонує 5 центрів соціально-психологічної реабілітації денного перебування для дітей та молоді з функціональними обмеженнями: Вінницький обласний «Обрій»; Барський міський «Еверест»; Вінницький міський «Гармонія»; Гніванський міський «Джерело»; Гнатківський районний (Томашпільський район). У 2014 році центрами надано реабілітаційні послуги 224 дітям та молодим людям.





Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ