На Вінничині питання продовольчої безпеки – це не тільки турбота Уряду,але й регіонів (+фото)

На Вінничині питання продовольчої безпеки – це не тільки турбота Уряду,але й регіонів (+фото)

20.05.15 08:51 0 580
На цьому наголосив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський 19 травня під час Всеукраїнської селекторної наради з питань посіву ярих культур, в тому числі гречки та підготовки до проведення Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2015».

«Необхідно, щоб країна була з хлібом із валютою, щоб ми усі пишалися результатами роботи у цьому році»,- підкреслив посадовець.

Він висловив занепокоєння щодо ходу посівної кампанії у Донецькій та Луганській областях, де плани посівів не виконуються через неможливість здійснювати їх на непідконтрольній території і на лінії зіткнення. Заслухавши представників цих областей, Ярослав Краснопольський пообіцяв максимальне сприяння в організації ефективного розмінування на звільнених територіях для уникнення підривів на посівних площах.

Загалом, на нараді було відзначено задовільні темпи завершення весняної посівної та дано аналіз виконання в регіонах завдання Уряду щодо додаткових норм посіву гречки (з розрахунку – 10 кг на особу в цілому по країні).

За інформацією директора Департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Миколи Неїлика, на Вінниччині заплановано засіяти гречкою 9,5 тис. га.

«Однак, враховуючи позицію Мінагрополітики, ми збільшимо посіви цієї стратегічної культури ще на 2,5 тис. га за рахунок пожнивних і поукісних культур ,- повідомив Микола Неїлик.- Таким чином збільшимо посіви гречки до 12,5 тис. га. Волога в грунті є, терміни посіву дотримуються».

Тож за прогнозами очікується на виході приблизно 12 тис. тонн якісної крупи, при потребі області – до 5 тис. тонн.

«За усіх сприятливих обставин, ми б могли реалізувати десь 7-8 тис. тонн гречаної крупи. Це може бути досить вигідно для області, оскільки значна частина урожаю реалізовуватиметься на умовах форвардних закупівель»,- підкреслив Микола Неїлик.

На офіційному сайті Мінагрополітики повідомлялось, що з метою забезпечення продовольчої безпеки країни та запобігання цінових коливань на ринку, ПАТ «Аграрний фонд» планує придбати 25-30 тис. тонн гречки за програмою форвардних закупівель 2015 року.

Наразі ПАТ «Аграрний фонд» проводить закупівлю гречки за форвардною програмою. Закупівельна ціна за 1 тонну гречки складає 6100 грн. Передплата за форвардним контрактом — 65%. Решта суми буде виплачена після виконання надходження зерна з урахуванням ринкової ціни на момент поставки.

Що ж до участі Вінниччини у Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2015», яка проходитиме в Києві 3-6 червня, то директор департаменту агропромислового розвитку ОДА надав такі коментарі: «Вінницьку область будуть представляти на виставці 16 суб'єктів переробної промисловості, 5 суб'єктів машинобудування, і 3 суб'єкти тваринництва, а саме племінної справи. Щоб ми могли достойно представити нашу аграрну Вінниччину із обласного бюджету, було виділено 80 тисяч гривень».













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ