Семінар «Громадські консультації щодо проекту оновленої Стратегії екологічної політики України»

Семінар «Громадські консультації щодо проекту оновленої Стратегії екологічної політики України»

20.05.15 09:08 0 657
14-15 травня 2015 року директор Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації Сергій Вавринчук прийняв участь у національному семінарі «Громадські консультації щодо проекту оновленої Стратегії екологічної політики України», який відбувся у м.Чернівці за сприяння Проекту «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні Секторальної бюджетної підтримки».

На семінарі обговорювалось питання Національної стратегії наближення (апроксимації) законодавства України до права ЄС у сфері охорони довкілля. Стратегія охоплює увесь спектр органів, підприємств, установ та організацій, залучених до процесу виконання статті 363 Глави 6 «Навколишнє середовище» та Додатку ХХХ до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях з приділенням особливої уваги загальнодержавному рівню.

Стратегію розроблено за методом ієрархічного планування, що складається з трьох рівнів: загальний напрям «Навколишнє середовище» (найвищий рівень), сектори («Управління довкіллям та інтеграція екологічної політики у інші галузеві політики», «Якість атмосферного повітря», «Управління відходами та ресурсами», «Якість води та управління водними ресурсами, включаючи морське середовище», «Охорона природи», «Промислове забруднення та техногенні загрози», «Зміна клімату та захист озонового шару» та «Генетично модифіковані організми») та окремі джерела права ЄС, наведені у Додатку ХХХ до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Метою наближення (апроксимації) законодавства є приведення його у повну відповідність до вимог права ЄС, як «на папері», так і у практиці застосування. Тому процес апроксимації, який має пройти Україна, дає можливість організувати інститути, виробити процедури та підготувати персонал (кадри) для виконання повсякденних процесів і обов'язків Європейського Союзу з розроблення правових норм, їх реалізації та контролю дотримання. Апроксимацію слід розглядати як процес послідовної реалізації цілої низки заходів. Починається він з юридичного аналізу відповідності законодавства та виявлення правових прогалин і завершується формуванням національних планів дій та програм, спрямованих на виконання встановлених вимог. Відповідно складається комплекс витрат, пов'язаних з апроксимацією – передусім адміністративних, що здійснюються на різних рівнях державного управління, а також операційних та капітальних.

Що стосується, Секторальної Бюджетної Підтримки, то головною метою програми є надання підтримки у реалізації життєздатної екологічної стратегії України відповідно до норм ЄС і пріоритетів, погоджених у рамках Плану дій Європейська політика сусідства ЄС -Україна та Порядку денного асоціації ЄС - Україна. Конкретною метою цієї бюджетної підтримки є надання допомоги Урядові України у поліпшенні показників реалізації екологічної політики.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ