Чернігів: Збереження і розвиток мережі гуртків та творчих об'єднань позашкільної освіти учнівської молоді – серед пріоритетів міської влади

Чернігів: Збереження і розвиток мережі гуртків та творчих об'єднань позашкільної освіти учнівської молоді – серед пріоритетів міської влади

21.05.15 10:41 0 658
Про стан виконання Закону України «Про позашкільну освіту» щодо розвитку обдарувань і здібностей учнів шляхом залучення їх до гурткової та спортивно-оздоровчої роботи у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах інформував 19 травня на засіданні виконавчого комітету міської ради начальник управління освіти міської ради Володимир Купріяненко.

За його словами, управління освіти міської ради спрямовує роботу підвідомчих загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів міста на розвиток творчих здібностей учнів та вихованців, створення сприятливих умов для самореалізації особистості у різних видах творчої діяльності; формування духовного становлення дітей на основі гуманізації їх життєдіяльності; виховання національно-свідомої, відповідальної, творчої, здорової особистості.

У 2014-2015 навчальному році у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах організовано роботу 803 студій, гуртків, спортивних секцій та клубів (з них: технічного напряму - 65, юннатівсько-біологічного - 33, туристсько-краєзнавчого - 99, декоративно-прикладного мистецтва - 74, спортивного - 205, художньої творчості - 167, інших - 160), в яких свої нахили та здібності розвивають 13613 вихованців, що становить 54 % від загальної кількості учнів. Має місце позитивна тенденція щодо збільшення показників охоплення школярів гуртковою роботою: 2011-2012 н. р. - 12026 учнів (47,9 %), 2013-2014 н. р. - 12484 учні (52%).

Для розвитку творчих здібностей учнів на базі загальноосвітніх навчальних закладів діють гуртки різноманітних напрямків, серед них: театральні, інтелектуальні, правознавчі, журналістські, Євроклуби, «Захисти себе від ВІЛ», «Рівний-рівному», «Школа безпеки». Приділяється увага розвитку мережі специфічних гуртків: «Знавців китайської мови» та «Школа діджеїв» (СЗОШ № 1), трасовий моделізм, клуб друзів ЮНЕСКО, волонтерський клуб «Аверс» (ліцей № 22), дипломати та юні акваріумісти (ЗНЗ № 27), виготовлення народного одягу, відеоквадрат (ЗНЗ № 29).

Збережено мережу гуртків, які працюють на базі позашкільних навчальних закладів, підпорядкованих управлінню освіти. У 126 гуртках та спортивних секціях (87 - спортивного напрямку та 39 - туристсько- краєзнавчого) навчаються 1505 дітей та учнівської молоді, що становить 11% від кількості учнів, охоплених позашкільною освітою. Крім того, учні також мають змогу відвідувати позашкільні заклади, які підпорядковані іншим управлінням та відділам міської ради: культури, у справах сім'ї та молоді, фізичної культури та спорту. На базі загальноосвітніх навчальних закладів працюють і гуртки позашкільних навчальних закладів обласного підпорядкування.

Міською цільовою Програмою розвитку освіти м. Чернігова «Освіта в житті нашого міста» на 2012-2016 роки передбачено максимальне сприяння розбудові системи позашкільної освіти та збереження мережі позашкільних закладів, збільшення охоплення різними формами позашкільної освіти дітей шкільного віку. Перед навчальними закладами поставлено завдання щодо максимального залучення учнівської молоді до гурткової роботи. На є позитивні зміни. Всього різними формами позашкільної освіти охоплено 20992 учні, що становить 79,6 % від загальної кількості учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Для підвищення фахового рівня педагогічних працівників з організації виховної та позакласної роботи управлінням освіти та науково-методичним центром протягом 2013-2015 рр. проведено 12 семінарів для заступників директорів шкіл з виховної роботи, 9 - для класних керівників, 24 - для керівників гуртків та шкільних музеїв.

Важливою складовою розвитку творчих здібностей особистості є залучення учнів до участі у різноманітних шкільних, міських, обласних, всеукраїнських конкурсах, акціях, експедиціях, фестивалях та інших заходах. Протягом навчального року учні шкіл міста беруть активну участь у понад 90 номінаціях: «Молоді таланти Чернігова-2014», «Об'єднаймося, брати мої!», Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика, «Шкіряний м'яч», «Молодь обирає здоров'я», «Фестиваль країн Європи», конкурс патріотичної пісні «Поклик серця», «Моя Батьківщини Україна», «Історія сіл і міст України», «Священна пам'ять війни», «Безсмертний як саме життя», «Віват, інтелект!», «Молодь тестує якість», «Мій рідний край рідне місто моє», «Шевченківськими стежками» тощо.

За результатами роботи минулого навчального року у десятку найкращих увійшли ЗНЗ №№ 29, 15, 30, 11, 2, 31, 22, 35, 9, 1. Ряду творчих учнівських колективів присвоєні звання «народний» та «зразковий художній колектив»:

народний хор «Елегія» гімназія №31;

народний хореографічний ансамбль «Веснянка» - гімназія №31;

народний колектив сучасного танцю «Парадокс» - ЗНЗ № 35;

зразковий театр народного танцю «Слов'яни» - СЗНЗ № 1;

зразковий вокальний ансамбль «Пролісок» - гімназія №31;

зразкова естрадна студія «Дивоцвіт» - СЗНЗ № 2;

зразковий клуб спортивного танцю «Глорія» - колегіум № 11.

На базі загальноосвітніх навчальних закладів міста працюють 14 шкільних музеїв, з них 9 мають звання "зразковий".

Великий виховний вплив на учнів, зазначив доповідач, має співпраця шкіл з театрами, музеями, Міським палацем культури, Чернігівським обласним філармонійним центром фестивалів та концертних програм, громадськими організаціями, відвідування виставок, концертів, організація екскурсій.

В усіх загальноосвітніх навчальних закладах сформовані органи учнівського самоврядування. У 2014-2015 навчальному році в школах міста працюють 95 дитячих осередків та молодіжних організацій (18757 учнів). Органи учнівського самоврядування відіграють важливу роль у залученні учнів до позаурочної діяльності та формуванні активної громадянської позиції.

У підпорядкуванні управління освіти Чернігівської міської ради знаходяться комунальний позашкільний навчальний заклад «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 1» Чернігівської міської ради Чернігівської області (КДЮСШ №1), комунальний позашкільний навчальний заклад «Комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 2» Чернігівської міської ради Чернігівської області (КДЮСШ №2) та Центр туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю (Центр ТОВРДМ).

У КДЮСШ № 1 організовано тренування з 5 видів спорту: легка атлетика, шахи, велоспорт, веслування на байдарках і каное, веслування на човнах «Дракон» (42 групи, 512 учнів).

У КДЮСШ № 2 - 3 види спорту: легка атлетика, волейбол, настільний теніс (30 груп, 346 вихованців).

У Центрі ТОВРДМ працює 51 гурток (665 учнів) за напрямками: пішохідний туризм, туристсько-краєзнавчий, еколого-туристичний, народознавчий, історико-краєзнавчий, спортивне орієнтування, водний та спортивний туризм.

Тренерсько-викладацький склад позашкільних навчальних закладів міста повністю укомплектований кваліфікованими кадрами. У позашкільних навчальних закладах міста працює 57 педагогічних працівників, з них 8 (14 %) - пенсійного віку. Управлінням освіти приділяється увага омолодженню педагогічних колективів. Протягом трьох останніх років прийнято 5 молодих спеціалістів, що складає 9 % від загальної кількості працюючих.

За останні три роки на зміцнення матеріально-технічної бази позашкільних навчальних закладів з міського бюджету використано 588,4 тис. грн.

У КДЮСШ № 1 відремонтовано покрівлю, проведено внутрішній ремонт приміщення (спортивні зали, душові кімнати), здійснено зовнішнє освітлення, відремонтовано будівлю водно - спортивної бази на р. Десна. Придбано човни каное, байдарки, велосипеди та інше обладнання.

У КДЮСШ №2 проведено ремонт покрівлі та теплотраси, внутрішній ремонт приміщення. Придбано: тенісні ракетки, тенісні та волейбольні м'ячі, тенісний стіл, волейбольна сітка, волейбольна форма та інше обладнання. У Центрі ТОВРДМ проведено ремонт будівель навчальних корпусів та огорожі.

На сьогоднішній день всі позашкільні заклади забезпечені комп'ютерами та підключені до Інтернету. Стан матеріально-технічної бази позашкільних навчальних закладів дозволяє проводити на належному рівні навчально-тренувальний процес.

Вихованці позашкільних навчальних закладів міста гідно виступають на міських, обласних та всеукраїнських змаганнях і посідають призові місця, підкреслив В. Купріяненко.

Протягом трьох останніх років позашкільними навчальними закладами підготовлено 11 кандидатів у майстри спорту, 21 вихованець виконав І розряд, 691 - масові розряди.

Так, вихованка КДЮСШ №1 Максименко Катерина у Всеукраїнських змаганнях з легкої атлетики «Діти - олімпійська надія України» (м. Біла Церква), стала переможницею з бігу на 60 м і посіла II місце з бігу на 200м, виконавши І спортивний розряд. Слісаренко Катерина стала переможницею особистого чемпіонату області та виконала І спортивний розряд. Команда легкоатлетів КДЮСШ №1 виборола І місце у чемпіонаті області серед ДЮСШ у 2014 році. Переможцем Всеукраїнських змагань з велокросу у м. Суми став вихованець КДЮСШ №1 Шейда Богдан.

Вихованці відділення веслування Музиченко Олексій та Мочалов Дмитро на Чемпіонаті України у м. Ковелі стали срібними призерами. Короткевич Анна, Музиченко Олексій та Михневич Віталій стали переможцями Всеукраїнських змагань у м. Шацьк. Команда КДЮСШ №1 у командному заліку посіла II місце у Всеукраїнських зональних змаганнях «Стрімкі човни» у м. Києві та завоювала право участі у фінальних змаганнях.

У 2014 році вихованці відділення веслування на човнах «Дракон» вибороли І місце на Чемпіонаті України. Міську федерацію з веслування на човнах «Дракон» заснував у 2009 році директор КДЮСШ №1 Романчук С. П. та протягом п'яти років є організатором обласних та міських змагань серед школярів загальноосвітніх закладів (понад 500 учасників). Ці змагання проводяться традиційно до Дня Перемоги.

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей у червні 2014 року проведено спортивне свято під гаслом «Ти зможеш, якщо я зміг» для учнів Чернігівської спеціальної загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів (для дітей з вадами розвитку).

Мають успіхи і вихованці КДЮСШ № 2, які на Чемпіонаті України серед юнаків 1999-2000 р. н. у 2013 р. посіли III місце з волейболу (м. Полтава), а у 2014 р. (м. Київ) - І місце. На Чемпіонаті України з настільного тенісу (м. Умань) у 2014 р. у складі збірної команди області представники школи посіли І місце. Вихованці відділення «Пляжний волейбол» - неодноразові призери Чемпіонату України (тренер Постол Олександр Іванович). Заслуговує на увагу робота відділення настільного тенісу, тренери-викладачі якого організовують та проводять «дитячу лігу» обласного рівня, що дозволяє розвивати та підтримувати відносно високий рівень майстерності учнів.

Члени збірної команди Центру ТОВРДМ неодноразово ставали призерами Чемпіонатів України зі спортивного орієнтування серед юнаків та юніорів, серед школярів, серед ДЮСШ та позашкільних закладів освіти, Міжнародних змагань пам'яті О. Оніщука.

Центр ТОВРДМ проводить «Дні туризму» в школах міста та організовує екскурсійні прогулянки з дітьми і молоддю на теплоході «Казбек» по р. Десна (вересень, квітень - серпень). За 2014 рік проведено 56 екскурсійних прогулянок на теплоході «Казбек» для 64 навчальних закладів.

Учні загальноосвітніх навчальних закладів залучаються до участі у масових спортивних заходах. У 2014-2015 н. р. проведено:

міську спартакіаду школярів (8 видів змагань);

міські змаганнях з веслування на човнах «Дракон», присвячені Дню Перемоги;

вперше відбулись змагання з футзалу серед учнів 6 класів;

міський етап Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Джура»;

міські змагання «Тато, мама, я - спортивна сім'я».

Всього у вищезазначених заходах взяли участь 2100 учнів.

Пріоритетними напрямками діяльності управління освіти, підвідомчих загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів залишаються збереження і розвиток мережі гуртків та творчих об'єднань за основними напрямами позашкільної освіти відповідно до потреб, інтересів дітей та учнівської молоді, підсумував В. Купріяненко.

Міський голова Олександр Соколов поставив завдання управлінню освіти посилити контроль за охопленням різними формами позашкільної освіти учнів, які належать до «групи ризику», дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Виконавчий комітет міської ради взяв до відома інформацію про стан виконання Закону України "Про позашкільну освіту" щодо обдарувань і здібностей учнів шляхом залучення їх до гурткової та спортивно-оздоровчої роботи у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах.

Виконком міської ради також заслухав звіт про виконання міського бюджету м. Чернігова за І квартал 2015 року та доручив фінансовому управлінню підготувати його на розгляд міської ради.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Цьогоріч у Вінницькій ...
Наступна новина: Мер Цвікау клопоче перед ...

КОМЕНТАРІ