На Вінниччині відбувся вечір пам’яті присвячений 71-й річниці з дня депортації кримських татар «Біль душі народу» (+фото)

На Вінниччині відбувся вечір пам’яті присвячений 71-й річниці з дня депортації кримських татар «Біль душі народу» (+фото)

22.05.15 13:41 0 578
20 травня, в бібліотеці міжнаціонального діалогу № 13 м. Вінниця, відбувся вечір-пам'яті, присвячений 71-й річниці з дня депортації кримських татар «Біль душі народу». На заході були присутні представники кримськотатарського народу, інших національних меншин та учнівська молодь міста.

Відкрила захід заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ратинська А.П., яка торкнулась історії багатонаціональної і багатостраждальної України під час комуністичного режиму, зазначивши про те, що втрата будь-якого народу, навіть небагато чисельного – це велика втрата для держави. Звертаючись до присутніх, закликала зберегти пам'ять про трагедії тих часів.

Нагадаємо, що 18 травня для кримськотатарського народу - День скорботи і вшанування пам'яті жертв, які загинули у страшні роки примусового виселення кримських татар радянською владою. Рівно 71 рік тому сталінський режим за два дні депортував з Криму майже 200 тис. татар.

Депортація кримських татар почалася вранці 18 травня 1944 р. Депортованим давали на збори від декількох хвилин до півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід СРСР. До кінця червня 1944 р. було виселено 200 тис. осіб. Протягом року від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар. Після цього радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державність і кримських татар. 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви. Депортація кримських татар, – один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій.

В ході заходу перед глядачами було продемонстровано уривок першого художнього фільму «Амет-хан» про депортацію кримських татар та прозвучала пісня у виконанні української співачки кримськотатарського походження Джамали «Шлях додому». Вірші татарських авторів у перекладі на українську мову декламували учні 10-х класів.

Представники кримськотатарського народу, доля яких вдруге змусила покинути свої домівки у наслідку анексії їх батьківщини – АР Крим, поділилися з молоддю власними спогадами про трагедію і біль їх родин, розповіли багато жахливих фактів, які відбувались під час насильного перевезення та перебування на інших територіях Радянського Союзу.

Віра у те, що наша Україна була і залишиться вільною, незалежною і демократичною країною, в якій будуть у мирі і злагоді проживати усі національності у своїх рідних домівках – були заключними словами вечора-пам?яті.

Крім того, з 18 травня в ОУНБ ім. К.Тімірязєва відкрито прес-виставку на тему: «Позбавлені Батьківщини» присвячена 71-й річниці з дня депортації кримськотатарського народу. На виставці представлено витяги з книг та журналів, які свідчать про офіційну причину виселення татар із Криму, трагедію та біль кримськотатарського народу, розповідають про релігію, ступінь освіти та сторінки з історії Криму та кримських татар.









Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Тернопіллі у сесійній ...

КОМЕНТАРІ