рятувальники та фахівці рятувально-водолазної служби Івано-Франківської області навчали дітей правил поводження на водних об’єктах

рятувальники та фахівці рятувально-водолазної служби Івано-Франківської області навчали дітей правил поводження на водних об’єктах

22.05.15 10:59 0 456
Купальний сезон ще не розпочався, а на Прикарпатті уже зареєстровано 9 потопельників, з-поміж котрих – одна дитина. Як свідчить статистика, із настанням спекотних днів кількість смертей у воді невпинно зростає, причому дуже часто жертвами стають саме неповнолітні.

Щоб запобігти трагедіям на водоймах, навчити школярів правильно, чітко та швидко діяти у екстремальних умовах, нагадати їм правила безпеки життєдіяльності, рятувальники області та працівники рятувально-водолазної служби проводять спеціальні просвітницькі заходи.

21 травня, напередодні літніх канікул, на березі міського озера біля рятувально-водолазної станції учні сьомого класу загальноосвітньої школи-ліцею № 23 Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника мали хорошу нагоду поспілкуватися із безпосередніми рятівниками людського життя на водоймах, прослідкувати за проведенням рятувальних та пошукових водолазних робіт, пригадати правила безпеки та дізнатися чимало цікавого про діяльність водолазів.

Дітям показали спорядження, за допомогою якого проводяться підводні та рятувальні роботи. Крім того, продемонстрували, як саме відбувається занурення водолаза під воду, як правильно рятувати людину, яка тоне на воді, при якій температурі води і де можна купатися. Медпрацівник показав способи надання першої долікарської допомоги врятованому із водяної стихії.

Школярам розповіли алгоритм дій водолазів при надходженні повідомлення про те, що людина потребує допомоги на воді. При пошукових роботах на місце події негайно виїжджає водолазна група у складі як мінімум трьох чоловік – робочий водолаз, страхуючий водолаз та забезпечуючий водолаз. Коли діти спостерігають за роботою фахівців, вони розуміють, наскільки це ризикована, небезпечна, але й цікава професія. Під водою під час пошукових операцій навіть на досвідчених професіоналів чигає безліч небезпек: бетонні плити, течії.

Працівники Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області пригадали дітям правила безпечної поведінки під час перебування на водних об’єктах: для молодших школярів – не ходити на річку без батьків та не пустувати у воді, для старших – не купатися у незнайомих місцях, у річках зі швидкою течією, плаваючи, не влаштовувати різні ігри у воді. Не варто, зазначили рятувальники, відпочивати та купатися наодинці, адже у випадку непередбачуваної ситуації може знадобитися допомога сторонньої людини. Під руками завжди бажано мати якийсь підручний засіб – мотузку, ремінь, на крайній випадок – звичайну гілку дерева, які можна було б використати для рятування потопаючого. Хто ще невпевнено тримається на воді, застерегли рятувальники, нехай одягають рятувальні жилети. Крім того, семикласникам роздали застережливі листівки.

Ризик, небезпека, відвага – саме з такими якостями асоціюється в учнів професія водолаза. Захищати та рятувати людські життя, переконані діти, здатен далеко не кожен.

Зараз такі навчально-профілактичні заходи будуть проводитися із юними прикарпатцями дуже часто, адже мета рятувальників одна – щоб купальний сезон залишив лише приємні спогади та обійшовся без жертв.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінничина: «Під знаком ...
Наступна новина: Преимущества японских ...

КОМЕНТАРІ