На Хмельниччині на хімічно-небезпечному підприємстві рятувальники ліквідували умовну надзвичайну ситуацію

На Хмельниччині на хімічно-небезпечному підприємстві рятувальники ліквідували умовну надзвичайну ситуацію

23.05.15 08:51 0 660
22 травня на території Хмельницького ПрАТ «Маслосирбаза» відбулося тактико-спеціальне навчання з особовим складом оперативно-рятувальних підрозділів Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області та служб цивільного захисту міста на тему: «Організація ліквідації аварії з виливом небезпечної хімічної речовини (амоніаку)».

За тактичним задумом, від диспетчера підприємства до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що внаслідок порушень у технологічному процесі сталася розгерметизація ресиверу аміачно-холодильної установки та вилив 1 т зрідженого амоніаку в піддон із поступовим його випаровуванням у навколишнє середовище. Хмара амоніаку може розповсюдитися за межі об’єкту в напрямку житлового сектору.

Після виявлення працівниками підприємства ознак виливу небезпечної хімічної речовини, аварійно-технічна ланка об’єкту в засобах індивідуального захисту приступила до виконання робіт із запобігання подальшого розвитку надзвичайної ситуації, керівництво підприємства організувало термінову евакуацію персоналу, не задіяного до ліквідації аварійної ситуації. У результаті пошкодження захисного протигазу один із працівників отруївся парами амоніаку та знепритомнів. «Потерпілого» негайно евакуювали в безпечну зону для надання першої медичної допомоги та передачі його фахівцям медичної служби.

До місця виклику оперативно прибули три відділення 1-ї та 3-ї державних пожежно-рятувальних частин, пересувна хіміко-радіологічна лабораторія та служби цивільного захисту міста. Розрахунок лабораторії в захисних костюмах та протигазах виявив механічне пошкодження ємності, на яке встановив бандаж, а також за допомогою газоаналізатора хіміки-рятувальники виміряли концентрацію парів амоніаку в повітрі.

Після отримання допуску до виконання робіт із ліквідації наслідків аварії та оцінивши обстановку, рятувальники в костюмах хімічного захисту провели оперативне розгортання та подали чотири ствола для осадження хмари амоніаку. Також створено резервні ланки газодимозахисної служби на межі забрудненої зони для заміни працюючого особового складу з ліквідації аварії. Крім того, медики надали першу медичну допомогу та евакуювали «потерпілого» до лікувального закладу. Служба охорони громадського порядку виставила пости, провела оточення місця події та організувала регулювання руху автотранспорту на прилеглих до підприємства вулицях. Газовики та енергетики відключили підприємство від газо- та енергопостачання.

Подібні навчання є необхідними для об’єктів будь-якого напрямку, адже надзвичайна ситуація може статися несподівано, і персонал має знати, як правильно на неї реагувати.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопіль: у Києві ...
Наступна новина: Погляд маленьких вінничан ...

КОМЕНТАРІ