Івано-франківська «Просвіта» ходою відзначає річницю перепоховання Шевченка

Івано-франківська «Просвіта» ходою відзначає річницю перепоховання Шевченка

23.05.15 13:03 0 719
В Івано-Франківську з ініціативи обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» вчетверте відбулася пам’ятна хода на відзначення річниці перепоховання великого Кобзаря, перевезення його праху з Санкт-Петербурга в Україну. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Більш як сотня івано-франківців пройшла від народного дому «Просвіти» центральними вулицями міста до пам’ятника Тарасові Шевченку роботи відомого скульптора Лео Мола в міському парку.

До акції долучилися представники громадських організацій «Союз українок», «Жіноча громада», «Українці Донбасу і Криму», учні кількох шкіл, представники обласної і міської влади.

Під час пішої ходи несли портрет Шевченка, вишиті рушники та книги «Кобзар» і «Доля», співали «Думи мої» і «Реве та стогне Дніпр широкий».

Урочистості біля пам’ятника розпочалися з панахиди, яку відправив заступник голови міського осередку «Просвіта», капелан УГКЦ отець Орест Путько. Він наголосив, що «Шевченко нам дав нашу честь, нашу славу, нашу пам’ять, а ми можемо йому дати нашу молитву за упокій його душі».

За словами ведучої, просвітянки Михайлини Боднар, повернення праху поета в Україну було визначною подією, «як тоді казали: не «везуть, ховають», а казали – «повертається», як про живого».

Біля пам’ятника Тарасові Шевченку звучали також вірші Кобзаря і пісні у виконанні капели бандуристів музичного училища імені Дениса Січинського.

Учасники урочистостей поклали квіти до пам’ятника Шевченкові.

Тарас Шевченко помер у Санкт-Петербурзі в Росії 10 березня 1861 року і був спершу похований там же. Менш як через два місяці почалося перевезення домовини до України. 22 травня 1861 року труну з тілом Кобзаря поховали на Чернечій горі в Каневі, над Дніпром.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ