Тернопілля: в області посилять заходи профілактики актуальних захворювань під час літнього періоду

Тернопілля: в області посилять заходи профілактики актуальних захворювань під час літнього періоду

23.05.15 16:42 0 601
Заходи щодо забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення області у літній період 2015 року обговорили під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке 21 травня провів заступник голови Тернопільської ОДА Леонід Бицюра.

Актуальними захворюваннями залишаються гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, лептоспіроз, хвороба Лайма, гідрофобія (сказ).

Особливу небезпеку для здоров'я населення становить хвороба Лайма, збудниками якої являються кліщі.

«В області проводиться ентомологічний моніторинг чисельності кліщів; акарологічні обстеження територій лісових масивів, парків; дослідження кліщів на інфікованість бореліями, сироваток крові пацієнтів на наявність антитіл до збудника хвороби Лайма – повідомила заступник директора департаменту охорони здоров'я ОДА Лідія Чайковська. - За результатами ентомологічного моніторингу чисельність кліщів становить 12,5 екз/прапор/км. З 06 по 12 травня 2015 року в оздоровчих закладах області були проведені акарологічні обстеження територій та визначено чисельність кліщів, яка склала 1-27 екз/прапор/км. У кожному районі та у місті Тернопіль необхідно забезпечити проведення таких акарицидних заходів в парках та місцях масового відпочинку населення».

Іншою загрозою є покуси бродячими тваринами. Як повідомила начальник управління організації держсанепіднагляду Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області Галина Чайкіна частка покусів, нанесених бродячими собаками та котами, становить 27,7%. Відтак, в області посилять функціонування бригад з відлову бродячих тварин, притулку для їх утримання. Також проведуть повну реєстрацію домашніх тварин та їх щеплення.

Враховуючи багаторічну динаміку та циклічність захворюваності гострими кишковими інфекціями, а також характерну сезонність, на території області в літній період можливий прогнозований ріст захворюваності.

«Основною причиною захворюваності гострими кишковими інфекціями особливо у літній період є харчові продукти, - продовжила Галина Чайкіна. – Це стосується у першу чергу тих продуктів, що були придбані у торговельній мережі, закладах громадського харчування, які розпочали господарську діяльність без документів дозвільного характеру, а також у невстановлених місцях та на неорганізованих стихійних ринках. Тому при взаємодії з місцевими органами внутрішніх справ слід вжити заходів та ліквідувати осередки несанкціонованої торгівлі на території області».

Дані пропозиції включили у заходи профілактики.

Як наголосив Леонід Бицюра, пріоритетним питанням є забезпечення медичних закладів області необхідними медикаментами та препаратами, при потребі на це виділятимуть кошти із місцевих бюджетів у районах.

Окрім того, перед початком оздоровчого сезону усі профілактичні заходи повинні оперативно провести на території дитячих оздоровчих закладів, додав Леонід Бицюра.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «Один день,щоб пізнати і ...
Наступна новина: Ольга Богомолець ...

КОМЕНТАРІ