Степан Барна: «Герої не вмирають,поки нащадки вшановують їх пам'ять та продовжують розпочату боротьбу»

Степан Барна: «Герої не вмирають,поки нащадки вшановують їх пам'ять та продовжують розпочату боротьбу»

26.05.15 12:12 0 575
Заходи, присвячені Дню Героїв, відбулись на хуторі Лози, що на Бережанщині, 24 травня. Там 55 років тому відбувся останній бій вояків Української Повстанської Армії з військовослужбовцями КДБ.

На місці загибелі трьох Героїв - Петра Пасічного, Олега Центранського та Марії Пальчак – у 2011 році встановили пам'ятний хрест.

Щоб вшанувати Героїв жителі краю разом із священнослужителями та представниками влади пройшли урочистою ходою під супровід оркестру від церкви до пам'ятного хреста.

Священнослужителі відправили там поминальну літургію.

Студенти Бережанського агротехнічного коледжу інсценізували фрагменти останніх повстанських боїв.

Очільник області Степан Барна зазначив, що пам'ять про тих, хто гідно боровся за незалежність Батьківщини, перетворює сучасників на Героїв.

«Ця повстанська група не відступилась від своїх переконань до останнього, її представники поплатились за майбутню незалежність ціною власного життя. Такі приклади змушують нас задуматись над своїм обов'язком – брати активну участь у боротьбі проти ворога. І я вдячний, що ми продовжуємо відстоювати незалежність – військовослужбовці борються зі зброєю в руках, волонтери допомагають армії, будівельники зміцнюють лінію оборони. Герої не вмирають, допоки нащадки вшановують їх пам'ять та продовжують розпочату справу», - зауважив Степан Барна.

На горі біля хутору Лози постійно проводять таборування патріотичної молоді, а також виїзні наукові конференції. Цього року готують також видання про діяльність УПА та останній бій трьох Героїв.

«Ця книга повинна зацікавити людей до глибшого пізнання історії творення української державності, - наголосив заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра. - Представники УПА відіграли величезну роль у цьому процесі. Ми повинні донести правдивість їхньої діяльності та пов'язаних з нею подій, щоб змінити стереотипи заангажованих українців. Це видання формують визначні науковці Тернопільщини, які зможуть подати події у простій формі під цікавим кутом».

Серед присутніх була племінниця Марія Пальчак – Марія Федів, яка згадала історичні події, пов'язані із її сім'єю.

14 квітня 1960 року у лісі неподалік хутора Лози відбулась збройна сутичка між трьома вояками УПА та кількома сотнями військовослужбовців каральних органів СРСР. Повстанська боївка «Петра», до складу якої входили Петро Пасічний та його дружина Марія Пальчак, а також Олег Цетнарський, кілька років переховувались у криївці у селі Шумляни. Наприкінці 50-х років вони вели політичну боротьбу. У жовтні 1959 року боївка «Петра» вбила оперуповноваженого Бережанського райвідділу КДБ, що й стало передумовою ліквідації групи.

Під час нерівного бою усі троє отримали поранення і вдалися до самогубства, однак Марія через невдалу спробу самогубства потрапила в полон. Її засудили до 15 років, померла жінка 2 квітня 1997 року. Похована у селі Шумляни. Де поховані Петро Пасічний та Олег Цетнарський – досі невідомо.

До слова, учасників останнього бою було нагороджено відзнакою Президента – медаллю «До 100-річчя з Дня народження Романа Шухевича» - посмертно.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: На Рівненщині «Мерседес» ...

КОМЕНТАРІ