Леонід Бицюра: «Для розв’язання екологічних проблем області потрібно залучати інвестиції європейських країн»

Леонід Бицюра: «Для розв’язання екологічних проблем області потрібно залучати інвестиції європейських країн»

28.05.15 09:51 0 642
Колегія департаменту екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації, яка відбулася 25 травня, заслухала інформацію про про стан реалізації Програми охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2014-2020 роки у 2014 році.

Як поінформував заступник директора департаменту- начальник управління екологічної безпеки, планування, економіки, фінансів та оргроботи Олександр Панчук програма охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2014-2020 роки затверджена рішенням Тернопільської обласної ради від 18.09.2014 року № 1778. Таким чином її виконання в минулому році фактично розпочалося в 4 кварталі. Реалізація переважної більшості заходів передбачено у 2015 і наступних роках.

"На виконання Програми департаментом та іншими структурними підрозділами облдержадміністрації здійснювалися просвітницькі та інформаційні заходи приурочені головним чином до міжнародних екологічних дат та дня довкілля в Україні, - констатував Олександр Петрович. - У 2014 році здійснювалися планові роботи спрямовані на зменшення викидів в атмосферу на об'єктах транспортування газу".

За його словами, не розпочато виконання заходів зі зниження викидів громадського автотранспорту виконкомами Тернопільської, Чортківських міських рад. На 70% виконано проектні роботи з будівництва загальноміських каналізаційних очисних споруд м. Бережани. Для чого використано 111,2 тис. гривень з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Проектування планується завершити в поточному році. Розпочато проектування каналізаційних очисних споруд у м.Борщів, завершуються аналогічні роботи для смт. Скала – Подільська. Розпочато проект каналізаційних очисних споруд у м.Бучач по вул. Шухевича, для цього освоєно 99 920 гривень. Завершено проект каналізаційних очисних споруд центральної частини м.Заліщики кошторисною вартістю 130,2 тис.грн. Не розпочато коригування проектно-кошторисної документації з будівництва каналізаційних очисних споруд з колектором у м.Зборів. Продовжуються проектні роботи для будівництва споруд у м.Теребовлі.

Виділено кошти для будівництва очисних споруд КУТОР «Микулинецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації», проте роботи затягуються через неузгодженість позицій між замовником та підрядною організацією. Виготовлено проектну документацію для подібного об'єкта КУТОР «Більче-Золотенької обласної фізіотерапевтична лікарня реабілітації» вартістю біля 130 тис.гривень.

Профінансовано виконання робіт з реконструкції каналізаційних мереж КУТОР «Петриківський обласний комунальний дитячий будинок – інтернат» на суму 139,2 тис.гривень.

У зв'язку з припиненням робіт Міністерством екології та природних ресурсів України, в 2014 році не вдалося вивести з територій області непридатні і заборонені до використання пестициди. Не розпочато також реалізація інвестиційного проекту Тернопільського ветсанзаводу.

Виконком Тернопільської міської ради не забезпечив початку роботи над інвестиційним проектом спорудження підприємства з санації Малашівецьконо сміттєзвалища. Не виконано аналогічних заходів Бережанською, Кременецькою і Чортківською міськими радами. Незадовільно здійснюються роботи з упорядкування сміттєзвалищ органами місцевого самоврядування. У зв'язку з поступовим припиненням діяльності більшості цукрозаводів відпадає потреба у впровадженні технологій утилізації надлишків жому.

Потребує коригування пункт програми щодо розроблення схем екологічної мережі адміністративно-територіальних одиниць у зв'язку з адміністративно – територіальною реформою.

Внаслідок відсутності фінансування не виконувалися роботи з інвентаризації природних оселищ рідкісних видів рослин і тварин.

Департаментом успішно проводились передбачені програмою роботи зі створення територій та об'єктів природно-заповідного фонду. У 2014 році рішенням обласної ради оголошено заповідними 8 територій та об'єктів загальною площею 20,13 га Продовжувалося встановлення меж територій та об'єктів природно – заповідного фонду для чого освоєно 263,52 тис.гривень коштів обласного фонду охорони навколишнього природного фонду.

Через засоби масової інформації до населення доводилася інформація про стан формування екологічної мережі. У цілому на програмні заходи використано 1 643,6 тис.гривень.

«Особливо напруженим в плані реалізації заходів програми очікується поточний рік, - наголосив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра. - Це пов'язано з суттєвими змінами у бюджетному законодавстві і децентралізацією екологічних фондів, звідси виникає потреба у перегляді програми в частині джерел фінансування її заходів. Крім цього потребує розробки механізм концентрації коштів місцевих природоохоронних фондів, які в даний час є надто роздрібленими».

Колегія вирішила взяти до відома інформацію заступника директора департаменту – начальника управління екологічної безпеки, планування, економіки, фінансів та оргроботи Олександра Панчука; структурним підрозділам департаменту у місячний термін підготувати пропозиції щодо коригування програми в частині джерел фінансування; разом з департаментом економічного розвитку облдержадміністрації вивчити можливості залучення інвестицій європейських країн у розв'язання екологічних проблем області; опрацювати пропозиції щодо консолідації фондів охорони навколишнього природного середовища місцевих рад для реалізації Програми охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2014-2020 роки.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)
Наступна новина: Буковина: обережно,кліщі!

КОМЕНТАРІ