Івано-Франківщина: рятувальники застерігають - обережно блискавка!

Івано-Франківщина: рятувальники застерігають - обережно блискавка!

28.05.15 10:32 0 593
Блискавки – це грозові розряди великої руйнівної сили, вони становлять реальну загрозу для життя людей. Щоб не стати їх жертвою, потрібно дотримуватись правил безпечної поведінки під час грози. У 90 % блискавка вражає людей на відкритих територіях у сільській місцевості. Саме тому під час грози краще перебувати у будівлях, вимкнувши при цьому мобільні телефони, телевізори та інші електричні прилади. Якщо ж гроза застала вас серед поля, фахівці радять знайти якесь заглиблення, яр, але в жодному випадку не ховатися під деревами чи навісами. Що цікаво: найбільш небезпечними з них є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі. На відкритому просторі краще присісти у суху яму, траншею.

Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Не потрібно бігти. А у горах маємо уникати різних виступів і підвищень. Небезпечними можуть бути і металеві предмети, тож не варто перебувати поряд із ними, не потрібно купатися під час грози.

Тому якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собі блискавка.

Життя постраждалої від удару блискавки людини залежить від правильності дій оточуючих. Потерпілому необхідно якнайшвидше зробити закритий масаж серця і штучне дихання та негайно викликати швидку медичну допомогу.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ