Вінничина: необхідно переосмислити суспільну місію галузі культури і підвищити її роль в житті кожної територіальної громади області (+фото)

Вінничина: необхідно переосмислити суспільну місію галузі культури і підвищити її роль в житті кожної територіальної громади області (+фото)

29.05.15 13:24 0 631
На цьому наголосив начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Станіслав Городинський під час прес-конференції в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, яка відбулась 28 травня.

«Ми, насамперед, спробуємо змінити застарілі стереотипи ставлення до галузі, наповнити цікавим змістом роботу закладів,- підкреслив Станіслав Городинський,- Особлива увага управління приділятиметься розвитку мережі закладів культури, яка на даний час складає 2162 заклади і є однією з найбільших в Україні».

За словами посадовця, в області на даний момент працює 1072 клубних заклади, де організовано роботу понад 6 тис. гуртків та колективів аматорського мистецтва, з яких 428 - «народних» («зразкових»).

Така мережа закладів культури відповідає чинним соціальним нормам. Однак, зміни, пов'язані із прийняттям Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» неминуче зумовлять їх оптимізацію.

«У зв'язку з цим, перед нами постає питання створення інноваційної культурно-дозвіллєвої моделі обслуговування населених пунктів, де відсутні стаціонарні заклади культури. Крім того, ми плануємо впроваджувати нові інформаційні технології в роботу сільських клубних закладів, в т. ч. шляхом створення інформаційного порталу управління з теоретично-практичним наповненням для забезпечення якісної культурно-мистецької та господарської діяльності клубних закладів» ,- зазначив Станіслав Городинський.

Особливу увагу приділив новопризначений начальник управління культури і туризму облдержадміністрації кадровому питанню : «Слід зберегти кадровий потенціал та подбати про високопрофесійні кадри, адаптовані до роботи в сучасних умовах. Ми не можемо допускати,щоб посади керівників закладів культури обіймали особи без відповідної фахової підготовки».

У контексті вирішення проблемних питань бібліотечних закладів, яких налічується в області 948, буде відновлюватись бібліотечне обслуговування користувачів у форматі централізованих бібліотечних систем. Головною метою усіх бібліотек області, на думку посадовця, має бути наближення надання послуг до сучасних потреб читачів: «Бібліотека має стати своєрідним центром територіальної громади, її поінформованості».

Також в ході прес-конференції Станіслав Городинський торкнувся питань збереження музейних закладів області (в області налічується 29 державних музеїв, у фондах яких зберігається понад 195 тисяч музейних предметів).

Розпочато роботу із створення потужного музейного комплексу на базі Вінницького обласного краєзнавчого музею. Розглядається питання щодо приєднання до нього музею Миколи Леонтовича в с. Марківка Теплицького району та музею «Батозька битва» в с. Четвертинівка Тростянецького району.

Пріоритетним напрямком роботи управління, його очільник назвав розвиток професійного мистецтва, підтримка вже існуючих та створення нових професійних мистецьких колективів, насамперед – симфонічного оркестру.

Оскільки бюджетне фінансування галузі (цьогоріч це - 339 млн. 865,5 тис. грн.) не є достатнім, планується залучати грантову підтримку для реалізації мистецьких проектів, постановок нових вистав та концертних програм.

За словами Станіслава Городинського, протягом січня-квітня 2015 року культурно-мистецькими та навчальними закладами області освоєно бюджетних асигнувань на загальну суму 101 млн.773.9 тис .грн, що складає майже 30% від запланованої річної суми бюджетних витрат.











Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Кто такой тамада?

КОМЕНТАРІ