«Вишнева Україна» школярів і юннатів Хмельниччини

«Вишнева Україна» школярів і юннатів Хмельниччини

29.05.15 10:16 0 759
Нещодавно, в рамках міжнародної науково-освітньої програми GLOBE, Національним еколого-натуралістичний центром учнівської молоді Міністерства освіти і науки України була проведена Всеукраїнська учнівська кампанія «Вишнева Україна», у який школярі Хмельниччини приймали активну участь.

Основною метою кампанії, у якій взяли участь 691 учень та 90 вчителів з 71 навчального закладу України, було спостереження її учасників за початком вегетаційного сезону рослини виду вишня звичайна (Prunus cerasus) та вишня повстиста (Prunus tomentosa), підвищення обізнаності учнів щодо тривалості та початку вегетаційних сезонів, покращення розуміння ними навколишнього середовища.

Протягом трьох місяців юні учасники під керівництвом педагогів спостерігали за розпуском листя на вишні звичайній та вишні повстистій, фіксували температуру повітря та вносили дані на міжнародний веб-сайт програми GLOBE. Усі учасники користувалися стандартними протоколами програми GLOBE, проводячи спостереження двічі на тиждень та вимірюючи температуру повітря щодня в сонячний полудень.

В рамках акції був проведений онлайн-тренінг для вчителів по вивченню методик програми GLOBE за напрямками «Фенологія» та «Атмосферні спостереження». За результатами виконання трьох домашніх завдань, які включали реєстрацію на міжнародному веб-сайті програми GLOBE, роботу з даними та їх внесення, 76 вчителів отримали сертифікати вчителя програми GLOBE.

За результатами учнівських спостережень було створено інтерактивну карту України з місцями розташування шкіл-учасників, даними їх спостережень та посиланнями на сторінки шкіл на міжнародному веб-сайті GLOBE. Переглянути карту «Вишневої України» можна за посиланням:https://nenc.gov.ua/kapibara/, а дізнатись детальніше про кампанію:https://nenc.gov.ua/old/2312.html.

На цій карті можна прослідкувати де вишневі листочки почали розпускатися раніше та зробити висновки про те як вегетаційні цикли такої поширеної рослин як вишня відрізняються в різних куточках нашої країни, а завезена в ХХ ст. у наш край з Китаю вишня повстиста, як засвідчили результати досліджень, розпускається на 7-9 днів раніше за вишню звичайну, що свідчить про те, що на розпуск бруньок, котрий цього року почався з 10-15 квітня після встановлення теплої погоди, впливає не лише температура повітря, а й вид вишні.

Аналіз, опрацьованих оргкомітетом і журі кампанії, учнівських дослідницьких матеріалів показав, що більшість учасників дійшли до висновку, що розпуск листочків значною мірою залежить від температури повітря, а оскільки цього року для весни були характерні різкі температурні коливання це відображалося і на розпуску бруньок. Загалом усі учасники заходу виявили старання і зацікавленість до роботи та продовжують проводити свої спостереження навіть після його закінчення.

Відповідно до підсумків журі Всеукраїнської учнівської кампанії «Вишнева Україна» та рівня виконаних школярами дослідницьких робіт, Грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України нагороджено таких школярів та учнівські колективи Хмельницької області:

- Маліновського Олександра, учня Понінківського НВК Полонського району;

- колектив учнів 4-В класу Кам'янець-Подільської ЗОШ І-ІІІ ст. № 7;

- колектив учнів 6-8 класів Федірківської ЗОШ І-ІІ ст. Волочиського району;

- колектив учнів 7-А класу Грицівської ЗОШ І-ІІІ ст. Шепетівського району;

- колектив учнів Божиковецької ЗОШ І-ІІІ ст. Деражнянського району.

- колектив вихованців гуртка «Юні екологи» Кам'янець-Подільського міського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

Сертифікат вчителя GLOBE, який пройшов тренінг з використання методик програми, та подяку організаторів заходу надано педагогам області:

- Борщук Лесі Валеріївні, вчителю біології Федірківської ЗОШ І-ІІ ст. Волочиського району;

- Войтас Наталії Василівні, вчителю початкових класів Божиковецької ЗОШ І-ІІІ ст. Деражнянського району;

- Войтасу Василю Михайловичу, вчителю біології Божиковецької ЗОШ І-ІІІ ст. Деражнянського району;

- Гуменюк Наталії Леонідівні, вчителю біології Грицівської ЗОШ І- ІІІ ст. Шепетівського району;

- Костюк Тамарі Борисівні, вчителю біології Цвітоського НВО Славутського району;

- Миколюк Наталії Григорівні, керівнику гуртка «Юні екологи» Кам'янець-Подільського міського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді;

- Свінціцькій Світлані Казимирівні, вчителю біології Понінківського НВК Полонського району;

- Туранській Тетяні Миколаївні, вчителю інформатики Кам'янець-Подільської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернігів: Свято для дітей ...

КОМЕНТАРІ