В Закарпатській області ЕНЕРГЕТИЧНІ КООПЕРАТИВИ

В Закарпатській області ЕНЕРГЕТИЧНІ КООПЕРАТИВИ

30.05.15 11:53 0 651
27 травня 2015 року у місті Мукачево було проведено семінар з питання про принципи формування енергетичних кооперативів.

Семінар, організований Центром Енергозбереження м. Львів та Агенцією Регіонального розвитку „Перспектива Стрійщини?, відбувся за підтримки департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської обласної державної адміністрації та Мукачівської міської ради, участь у його роботі взяли фахівці райдержадміністрацій, голови сільських та селищних рад, громадська організація та представник ДП „Голланд Плант Україна?.

Метою заходу було представити та проаналізувати перспективні проекти і напрямки розвитку відновлювальної енергетики (ВДЕ), поширити на Закарпатті успішний досвід Львівщини з реалізації проектів у сфері ВДЕ та представити напрямки діяльності нового кластеру енергоефективності.

Енергетичний кластер об'єднує в собі організації з різнобічним спектром послуг: від проведення енергетичного аудиту до залучення інвестицій та впровадження конкретних рішень.

Для розвитку виробничо-технічного потенціалу регіону формується кластер енергоефективності та відновлювальної енергетики, однією з основних цілей якого є досягнення кращої виробничої кооперації між суб'єктами підприємницької діяльності.

В умовах енергетичної кризи, значного подорожчання традиційних видів палива та зростання комунальних платежів значно збільшується кількість осіб та організацій, яких цікавить реалізація практичних проектів

у сфері відновлювальної енергетики.

Як варіант впровадження ВДЕ є енергетичний кооператив (ЕнКо). Кооперативи – некомерційні організації, які шляхом самодопомоги забезпечують себе як енергетичними ресурсами, так і високоякісним біодобривом.

До розгляду було запропоновано такі варіанти можливих кооперативів, як тверда біомаса, біодобрива та біогаз, сонячний електрогенеруючий кооператив, кооператив для термомодернізації будівель, а також можливості застосування „зеленого тарифу?.

Агенцією Регіонального розвитку „Перспектива Стрійщини? було представлено енергетичний кооператив „Енергоощадна ініціатива громади Стрійщини?.

Суть ініціативи полягає у кооперації мешканців сіл і селищ для зменшення витрат на опалення будівель домогосподарств шляхом виробництва біопалива для твердопаливних котлів. Для цього використовується місцева сировина, зокрема повалена у лісах деревина, солома, що залишилась на полях, тощо.

Перевагами енергетичного кооперативу для місцевої громади є використання місцевої сировини, впровадження відновлювальної енергетики, розвиток місцевого підприємництва, створення робочих місць.

Розвиток відновлювальної екоенергетики – це шлях до енергетичної незалежності регіону та держави загалом.

Департамент житлово -комунального

господарства, будівництва та інфраструктури ОДА

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: ДТП на Волині: Водій ...

КОМЕНТАРІ