В Ужгороді вчилися вишивати сорочки-обереги

В Ужгороді вчилися вишивати сорочки-обереги

01.06.15 10:34 0 813
До Міжнародного дня захисту дітей, у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту, провели майстер-клас із створення сорочок-оберегів “Сорочку мати вишила мені”.

Усі бажаючі мали можливість навчитися кроїти та дібрати правильний орнамент, аби власноруч виготовити вишиванку для малечі. Адже здавна вважається: немає кращого оберегу, ніж вишита мамою сорочка.

“Оскільки цими днями ми святкуємо День захисту дітей, ми вирішили провести такий майстер-клас, – розповідає завідуюча відділу науково-освітньої роботи Закарпатського музеї народної архітектури та побуту Тетяна Сологуб-Коцан. – Адже чим мати може захистити свою дитину? Найперше – це любов'ю, яку з давніх-давен матері зашивали в біле полотно. Кожним порухом голки, дитяча сорочина уся пронизана турботою, ласкою, теплом… А якщо вона ще вишита традиційними техніками та орнаментами, у яких закодовано та сконденсовано вікову любов до дітей, що плекав наш народ то й поготів!”

Читайте також:

Ужгородські медалісти станцювали свій прощальний вальс

Вишивати дитячі сорочки зі змістом, учасників майстер-класу, вчила майстриня народної творчості Тетяна Когутич. А натхнення усі черпали із виставки автентичних дитячих сорочок, які були представлені спеціально на майстер-класі із фондів музею.

“ ми вирішили показати традиційний крій дитячих сорочок, – розповідає Тетяна Когутич. – Потрібно розуміти, що до підбору орнаменту вишивки теж потрібно ставитися уважно. Бо це є не тільки оздоблення, а певний смисловий посил. На дитячих сорочках не можна вишивати “дорослу” символіку. Бо дітям цього не потрібно. Для них є інші символи. До прикладу восьмикутна зірка, яка є символом Творця, Божественного начала. Хлопчикам на сорочках вишивають манишку, а дівчатам – рукави. Бо здавна вважається, що у чоловіків енергетичний центр на грудях, а у жінок в руках. До слова, першу сорочку для дитини шиють із крижми. Це є перший і найкращий оберіг для дитинки”.

Учасники заходу залишились дуже задоволеними і вже готуються до наступних майстер-класів, які вже незабаром проведуть в музеї.

Христина БІКЛЯН

Фото: Катерина Чомбокош

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ