В Закарпатській області чи потрібні табори при школах,або Де подіти дитину влітку?

В Закарпатській області чи потрібні табори при школах,або Де подіти дитину влітку?

02.06.15 08:32 0 731
Розпочалися довгоочікувані літні канікули. Але, як виявилося, вони не такі вже й бажані для батьків. Адже з'являється нова турбота: куди ж подіти своїх чад?

У минулому батьки отримували профспілкові путівки в літні табори за містом, поблизу лісу, де діти дійсно могли оздоровитися та цікаво провести дозвілля. Також була можливість поїхати в табір на березі моря або навіть за кордон. Але з розвалом попереднього устрою закінчилися й якісні путівки.

для багатьох родин оздоровлення дитини є неабиякою проблемою. Звісно, кожен дорослий обирає відпочинок для свого чада, виходячи з власних матеріальних можливостей. Багато хто користується можливістю влаштувати молодших школярів у денний табір при навчальному закладі. Це своєрідний вихід з безвихідної ситуації. Декілька років тому такі табори працювали на базі практично всіх закладів освіти Ужгорода. Але ситуація змінюється щороку. За браком коштів у міському бюджеті 2015-го грошей практично не виділили. Сума для утримання таборів ще не затверджена, однак начальник відділу шкіл та дошкільних закладів управління освіти Жанна Дудинець зазначила: остаточно все вирішиться наступного тижня.

Читайте також:

В ужгородській школі №5 пролунав останній дзвоник

Планується, що в обласному центрі працюватимуть два безкоштовні табори, але тільки для дітей соціально-незахищених категорій (за наявності відповідної довідки). Управління освіти намагалося створити бази для них таким чином, щоб охопити дві частини міста. Тож соціальні табори прийматимуть дітей протягом двох тижнів у ЗОШ І–ІІІ ст. № 20 – ліцеї «Лідер» та ЗОШ І–ІІІ ст. № 8.

«У місті працюватимуть також три-чотири табори за кошти батьків. Було проведено попереднє опитування в закладах: батьки або виявили бажання скористатися запропонованою можливістю, або відмовилися від неї. На цій основі підрахували кількість бажаючих. Достеменно відомо, що такими закладами стануть ЗОШ І–ІІІ ст. № 10 ім. Дойко Габора, НВК «Гармонія» та ЗОШ І–ІІІ ст. № 8».

Ми дізналися декілька цікавих думок батьків, які мають дітей молодшого шкільного віку.

До прикладу, пані Оленка розповіла: «Я працюю з 8.00 до 17.00. Денний табір розпочинає роботу з 9-ї, а завершує о 16-й. Уранці мені потрібно запізнитися, щоб привести 8-річну доньку, а потім відпроситися, аби її забрати. До кінця робочого дня вона знаходитиметься зі мною на роботі. Це не дуже зручно».

Пані Ірина прокоментувала створення таборів таким чином: «Мені дуже потрібен табір, бо не можу залишати 7-річну дитину дома саму, а родичів близько нема. Але мене зовсім не влаштовує те, що діти цілий день проводять «на асфальті». Правда, іноді вони відвідують кіно, музей, парк чи ігровий майданчик «Рошен», принаймні так було минулого року. Проте переважно діти знаходяться на території школи. Та й доглядають за ними не надто старанно».

«Я взагалі не користуюся такою можливістю. Вважаю кошти, витрачені на харчування в шкільному таборі, викинутими на вітер», – ділиться думками пані Наталія, в якої 9-річна донечка Катерина перебірлива в їжі.

Звісно, нас цікавила й думка вчителів, які працюватимуть у таборах. Педагоги виявилися не надто говіркими щодо цієї теми. Багато хто з них узагалі відмовився коментувати її. Ті, хто був трохи сміливішим, попросили не називати їхніх імен, а тим більше шкіл, у яких вони працюють. «Карпатський об'єктив» зробив висновок, що в закладах освіти відбувається своєрідний «пресинг» за висловлювання особистої думки. Як ми дізналися, працювати в такого роду таборах залучають у першу чергу вчителів початкових класів. Та ось що ми почули від педагогів різних шкіл міста.

«Особисто в мене немає бажання працювати в таборі. Ми з колегами ледь чекаємо останнього дзвоника. Діти за навчальний рік настільки виснажують морально, що витримати зайвих два тижні не вистачить духу», – ділиться думками одна з учителів.

Педагог з іншої школи розповіла: «Нас залучають до такої роботи за графіком, згідно з тижневим навантаженням, але в кінці року є маса паперової роботи, яку би хотілося вчасно завершити й просто піти в заслужену відпустку».

Переважна більшість учителів не «горять» бажанням бути залученими до процесу двотижневого відпочинку дітей. Можливо, тому, що це не відображається на заробітній платі, або тому, що вони дійсно виснажуються протягом навчального року. Але в будь-якому випадку потрібно знайти оптимальний вихід. Це може бути залучення тимчасово безробітних педагогів або ж студентів педагогічних чи інших факультетів старших курсів, які мають бажання трохи підзаробити.

Вихід завжди є, треба просто уважніше придивитися й докласти спільних зусиль до розв'язання проблеми.

Марія КЕСЛЕР

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині школярі ...
Наступна новина: У Львові відбулися збори ...

КОМЕНТАРІ