На Тернопіллі розпочали підготовку заходів програми енергоефективності та енергозбереження на 2015-2020 роки

На Тернопіллі розпочали підготовку заходів програми енергоефективності та енергозбереження на 2015-2020 роки

03.06.15 13:52 0 658
Заходи, які включать в обласну комплексну програму енергоефективності та енергозбереження на 2015-2020 роки, обговорили під час робочої наради. Її провів 2 червня перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак.

Розпочнуть роботу із проведення енергетичного аудиту об'єктів в області.

«Основними напрямками впровадження енергоефективних заходів в області є: проведення модернізації об'єктів комунального господарства, у тому числі переведення котелень, що обслуговують об'єкти соціальної сфери, на використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива; проведення санації житлових будинків, об'єктів соціальної сфери та будівель установ; впровадження електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання на підприємствах комунальної форми власності та у бюджетних установах; використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії. Ми повинні визначити об'єкти, на яких доцільно впроваджувати дані заходи. Їх включимо у проект програми та подамо на розгляд сесії облради», - повідомив заступник директора департаменту – начальник управління транспортної інфраструктури, паливно-енергетичного комплексу та зв'язку департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму ОДА Микола Михальський.

Під час наради пропозиції щодо заходів енергозбереження озвучували експерти даного напрямку. Зокрема, професор кафедри систем електроспоживання Тернопільського державного технічного університету Валерій Федорейко наголосив, що ми повинні перебирати європейський досвід на прикладі Польщі. Для цього має бути проведена роз'яснювальна кампанія серед населення, навчання для дітей.

«Економія на побутовому рівні дає неабиякий результат. Це використання світлодіодних ламп, використання техніки в нічний час та багато інших на перший погляд зрозумілих речей, які ми ігноруємо. Економити вигідніше, ніж створювати нові ресурси» , - зазначив Валерій Федорейко.

Відтак, Іван Крисак доручив створити робочі групи, які здійснюватимуть обстеження будівель на споруд, бюджетних установ і організацій.

«За підсумками роботи представники нададуть перелік об'єктів, на яких доцільно встановити котельне обладнання на альтернативних видах палива, впровадити системи електроопалення, а також тих об'єктів, де необхідно провести санацію, - додав Іван Крисак. – Впровадження та дотримання заходів енергозбереження стосується стосується кожного, хто вболіває за розвиток економіки нашої держави. Адже подолання енергетичної залежності докорінно змінить ситуацію».

Довідково:

Із початку дії обласної комплексної програми енергоефективності та енергозбереження на 2010-2014 роки (з ІІ кварталу 2010 року) 270 котелень бюджетних установ та організацій і 14 котелень підприємств комунальної теплоенергетики області переведено на альтернативному паливі (відходи деревини, торф). Підприємствами з виготовлення альтернативних видів палива вироблено 13,3 тис. тонн паливних брикетів та гранул з відходів деревини та 423 тонни паливних брикетів з пресованої соломи, використання яких дозволить замістити понад 1,1 млн куб метрів природного газу.

На сьогоднішній день у 157 установах та організаціях бюджетної сфери впроваджено системи електрообігріву з встановленням засобів диференційованого (погодинного) обліку електроенергії. Економічний ефект від впровадження складає 370 тис. гривень щороку.

В бюджетній сфері області здійснено комплекс технічних заходів, спрямованих на відновлення та приведення теплотехнічних характеристик у відповідність із сучасними вимогами, нормами і стандартами, зменшення втрат енергоресурсів та води, а також поліпшення умов перебування працівників по 632 будівлях, що дозволило знизити до 20% тепловитрат. Зокрема, замінено на енергозберігаючі 6252 віконних та 223 дверних блоків. Економічний ефект від впровадження заходу складає 2,75 млн гривень в рік.

Проводиться робота з впровадження енергоефективних систем освітлення населених пунктів області. В області такі системи впроваджено у 947 населених пунктах, що складає 91,2 % від загальної кількості населених пунктів області.

У житлово-комунальному господарстві області проведено модернізацію систем тепло- та водопостачання підприємств житлово-комунального господарства (реконструкцію теплових мереж, встановлення попередньо ізольованих труб з пінополіуретановим покриттям, перетворювачів частоти на насосному обладнанні, реконструкцію свердловин водопостачання, замінено зношене електрообладнання насосних станцій). Це дозволило більш ефективно використовувати наявні потужності, зменшити втрати в теплових мережах, покращити якість теплопостачання, забезпечити надійне водопостачання. Розрахунковий економічний ефект від впровадження даних заходів склав 2,9 млн гривень.

На території області функціонують 13 міні-гідроелектростанцій загальною потужністю 10,8 МВт. Зокрема 2014 році мініГЕС області вироблено 39,3 млн кВт.год електричної енергії, що складає 2,4 відсотка від загального споживання електричної енергії в області.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: У Хмельницькому відкрили ...

КОМЕНТАРІ