На Тернопільщині презентували бестселери про Йосифа Сліпого та Андрея Шептицького

На Тернопільщині презентували бестселери про Йосифа Сліпого та Андрея Шептицького

04.06.15 11:03 0 475
Презентація бестселерів «Йосиф Сліпий. Спомини», а також «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» і «Уніятизм» Кирила Королевського відбулася 2 червня у Великій Березовиці в приміщенні Тернопільської духовної семінарії УГКЦ.

Видання представляли головний редактор о. д-р. Іван Дацько і науковий редактор, упорядник книжки «Спомини» д-р Марія Горяча, богословський редактор видання «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» д-р Тарас Шманько, а також науковий співробітник Інституту екуменічних студій Тарас Курилець.

Особистий секретар Йосифа Сліпого о. - мітрат Іван Дацько з перших уст поділився живими спогадами про життя Патріарха Йосифа Сліпого. Він зазначив, що видання книжки «Йосиф Сліпий. Спомини» приурочене 30-літтю його відходу у вічність. За словами о. Івана, після звільнення Патріарха з радянських концтаборів він диктував спогади своєму секретарю Іванові Хомі протягом року. Відтак Іван Хома надрукував текст на друкарській машинці, і він пролежав в архіві півстоліття через домовленість із Ватиканом не видавати рукопису.

«Готуючи ці книги до друку, ми хотіли повернути історичний борг перед славними постатями митрополита Шептицького та Йосифа Сліпого, - сказала Марія Горяча. - Ми хотіли віддати данину великій людині, сповіднику віри, особі, яка нас з'єднала. Ці книги – це наш вияв вдячності».

У презентації взяли участь архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, єпископ-помічник Теодор Мартинюк, священики, семінаристи та вірні архиєпархії. Книги «Йосиф Сліпий. Спомини», «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» та «Уніятизм» уже презентували у Львові та Івано-Франківську.

Довідково:

Книга «Йосиф Сліпий. Спомини» вийшла у світ 2014 року і стала бестселером. Адже це особисті спогади Патріарха Йосифа Сліпого, яким уже 50 років від дати написання. Видання приурочене до 30-ття з дня смерті Патріарха Йосифа Сліпого. Книга увійшла у 20-ку найкращих книжок Форуму-2014 року. Книга «Йосиф Сліпий. Спомини» видана Українським католицьким університетом, Інститутом св. Климента Папи у Римі, Інститутом екуменічних студій. Книга «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» – це найповніша на біографія Митрополита Андрея Шептицького, перекладена українською мовою. Написана книга ще 50 років тому отцем Кирилом Королевським, французом, працівником Ватиканської бібліотеки, справжнє ім'я якого Жан Франсуа Шарон. Книга «Уніятизм» містить роздуми науковця про явище уніятизму. Цю назву Кирило Королевський сам запровадив у богословський лексикон ще понад 80 років тому. Книги «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» та «Уніятизм» видані у видавництві “Свічадо” за підтримки Інституту екуменічних студій УКУ та Інституту ім. св. Климента Папи у Римі.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: 36 одиниць ...
Наступна новина: Депутат міської ради Оксана ...

КОМЕНТАРІ