Хмельниччина: і Н Ф О Р М А Ц І Я про заходи щодо стабілізації та зниження захворюваності на туберкульоз серед населення області

Хмельниччина: і Н Ф О Р М А Ц І Я про заходи щодо стабілізації та зниження захворюваності на туберкульоз серед населення області

04.06.15 12:23 0 475
Медико-соціальна проблема подолання туберкульозу у країні та області, зокрема, є однією з найактуальніших. Законом України “Про протидію захворюванню на туберкульоз” та Загальнодержавною цільовою соціальною програмою протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки визначено принципи державної політики у галузі протидії туберкульозу.

За останнє десятиліття внаслідок реалізації двох послідовних відповідних загальнодержавних програм показник захворюваності населення знизився на чверть, проте залишається високим. Це пов'язано з підвищеною міграцією населення, стійкістю збудника до низки протитуберкульозних лікарських засобів (хіміорезистентністю), поєднанням хвороби з ВІЛ-інфекцією. Ситуація ускладнюється несвоєчасним виявленням хворих, самовільною відмовою населення від обстеження та початку лікування, самостійною його перервою.

Координація протитуберкульозних заходів в Україні здійснюється Державною установою “Український центр контролю за соціальнонебезпечними хворобами МОЗ України”, що реалізує державну політику у галузі протидії туберкульозу. Центром організовано проведення щомісячних скайп-нарад із спеціалістами охорони здоров'я області, регулярні моніторингові візити, навчальні тренінги для лікарів та медичних сестер протитуберкульозних закладів області.

Спеціалістами Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації та головного спеціалізованого закладу області – обласного протитуберкульозного диспансеру (далі – облтубдиспансер) проводиться постійний моніторинг виконання обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки. Результати моніторингу щоквартально розглядаються на сесіях обласної ради та засіданнях колегії Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації.

За рівнем захворюваності на туберкульоз область входить у десятку регіонів України з найнижчими показниками, проте ситуація залишається тривожною. Щороку в області захворює близько 750 осіб та помирає близько 110. Торік у розрахунку на 100 тис. населення захворюваність усіма формами туберкульозу становила 57,4 (по Україні – 59,5), смертність від активного туберкульозу – 8,8 (по Україні – 11,2), захворюваність на поєднану патологію – 5,8 (по Україні – 10,4), смертність від поєднаної патології – 2,8 (по Україні – 4,6). Серед хворих на туберкульоз переважає непрацююче населення (55%) та особи пенсійного віку (23%).

Високий рівень захворюваності населення на туберкульоз спостерігається у Деражнянському, Летичівському, Новоушицькому, Полонському, Славутському, Хмельницькому, Шепетівському районах.

З метою створення електронного реєстру хворих на туберкульоз та контролю за їх лікуванням 17 медичних закладів комп'ютеризовано за рахунок коштів ґранту Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (далі – Глобального Фонду). Недоукомплектовано комп'ютерами тубкабінети Віньковецької, Волочиської, Ізяславської, Летичівської, Новоушицької, Старосинявської, Хмельницької центральних районних лікарень (далі – ЦРЛ).

Медичними працівниками проводиться активне виявлення туберкульозу у групах ризику шляхом проведення щорічного флюорографічного обстеження та при зверненні громадян у медичні заклади за наявності симптомів, що можуть свідчити про туберкульоз.

Скринінгове обстеження сільського населення проводиться з використанням 10 пересувних флюорографічних комплексів. Щорічно ними оглядається близько 70 тис. осіб, що недостатньо через часті технічні несправності флюоромобілів та нестачу паливно-мастильних матеріалів. Зокрема, на через відсутність коштів на ремонт не працюють 3 флюоромобілі (Дунаєвецької, Новоушицької, Красилівської ЦРЛ). Часто виходить з ладу пересувний флюорограф 1981 року випуску Славутської ЦРЛ. Потребує покращення і робота місцевих органів влади з організації населення підпорядкованих територій для обстеження пересувними флюорографами.

Необхідно модернізувати і стаціонарні флюорографи у Віньковецькій, Деражнянській, Ізяславській, Новоушицькій, Славутській ЦРЛ.

За останні роки удосконалено лабораторну діагностику туберкульозу, яка проводиться у 24 лабораторіях першого рівня (центральні районні та міські лікарні), двох лабораторіях другого рівня (Славутська облтублікарня та Кам'янець-Подільська міська поліклініка) та єдиній лабораторії третього рівня (облтубдиспансер). Усі лабораторії оснащено належним чином, у тому числі за рахунок Глобального фонду. Їх облаштовано витяжними шафами для попередження інфікування працюючого персоналу, за винятком лабораторій першого рівня у Віньковецькій, Ізяславській, Новоушицькій, Славутській, Старосинявській, Шепетівській, Ярмолинецькій ЦРЛ. Потребує негайного ремонту та облаштування лабораторія з діагностики туберкульозу першого рівня Славутської ЦРЛ.

Виявлення туберкульозу у дітей забезпечується на рівні закладів первин¬ної медичної допомоги шляхом проведення туберкулінодіагностики. Фінансування цього заходу покладено на районні/міські бюджети. Обсяги туберкулінодіагностики в області знизилися. Якщо у 2012 році було охоплено 84% дітей, які підлягають огляду, то торік усього 56 відсотків. Низькі обсяги туберкуліно-діагностики внаслідок недостатності закупівлі туберкуліну у Волочиському, Деражнянському, Кам'янець-Подільському, Шепетівському, Чемеровецькому, Старокостянтинівському районах, м. Кам'янець-Подільський.

Стаціонарне лікування хворих на туберкульоз проводиться в облтубдиспансері та Голозубинецькій і Славутській обласних туберкульозних лікарнях, де загалом розгорнуто 425 цілодобових ліжок.

У складі облтубдиспансеру функціонують палати для лікування хворих на туберкульоз з мікобактеріовиділенням, які відмовляються від лікування; хворих, щодо яких судом ухвалено рішення про обов'язкову госпіталізацію; затриманих за підозрою у вчиненні злочину; взятих під варту осіб, хворих на активну форму туберкульозу; ліжка паліативного лікування, де хворим з невиліковними формами забезпечено постійний кваліфікований догляд.

В області, як і в цілому по Україні, збільшується кількість хворих на резистентний туберкульоз. Хоча показники поширеності мультирезистентного туберкульозу у нас нижчі середніх по державі, у 2012 році було зареєстровано 92 таких особи, а торік – 175. Для лікування хворих на резистентний туберкульоз передбачено 180 цілодобових ліжок в облтубдиспансері та Голозубинецькій облтублікарні.

В обласних тубзакладах харчування хворих здійснюється відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1752 “Про норми харчування у протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу”. Середня вартість харчування у розрахунку на 1 ліжко-день становить 33,7 грн. (в облтубдиспансері – 36,3 грн.).

З метою створення сприятливих умов для лікування хворих продовжується зміцнення матеріально-технічної бази протитуберкульозних закладів, а саме: придбано медичне обладнання для облтубдиспансеру (повністю забезпечено обладнанням реконструйоване приміщення нового відділення кістково-суглобового туберкульозу), Голозубинецької облтублікарні (проведено поточні ремонти та реконструкцію їдальні), Хмельницького міського протитуберкульозного диспансеру. Протитуберкульозні кабінети ЦРЛ забезпечувалися твердим інвентарем та обладнанням відповідно до табелю оснащення. Проведено ремонти тубкабінетів Красилівської, Кам'янець-Подільської, Деражнянської, Полонської, Старокостянтинівської ЦРЛ.

Не відповідає санітарним вимогам тубкабінет Старосинявської ЦРЛ. Потребує ремонту приміщення тубвідділення Ізяславської ЦРЛ з підведенням гарячої проточної води.

Не забезпечено дотримання вимог інфекційного контролю в частині придбання дезінфекційних засобів та засобів індивідуального захисту. Торік у цілому по області забезпечено закупівлю лише 49% від запланованого. Не виділялися кошти на цю мету в Ярмолинецькій, мінімально – у Віньковецькій, Старокостянтинівській, Теофіпольській, Хмельницькій, Чемеровецькій ЦРЛ, закладах міст Кам'янець-Подільський та Нетішин.

Після завершення стаціонарного етапу лікування хворі переводяться на амбулаторне лікування під наглядом медпрацівників протитуберкульозних закладів або закладів первинної медико-санітарної допомоги. У медичних закладах вживаються заходи з підвищення якості контрольованого лікування туберкульозу через розширення мережі кабінетів контрольованого лікування (ДОТ-кабінети) та впровадження елементів такого лікування у систему первинної медичної допомоги (ДОТ-послуги). Лікування в усіх випадках здійснюється за міжнародними стандартами протитуберкульозними лікарськими засобами, що надходять з державного бюджету та Глобального фонду. Потреба у закупівлі лікарських засобів, що зменшують токсичний вплив протитуберкульозних пре¬паратів на організм людини, забезпечується в обласних тубзакладах на 90 відсотків. В умовах районних/міських закладів такі ліки виділялися тільки в Ізяславському, Кам'янець-Подільському, Летичівському, Славутському, Шепетівському районах, м. Кам'янець-Подільський (у цілому по області 31% від запланованого).

З метою протидії захворюванню населення області на туберкульоз налагоджено взаємодію департаментів охорони здоров'я, соціального захисту населення, освіти і науки облдержадміністрації, управлінь МВС та Державної пенітенціарної служби України в області. До цієї роботи залучаються громадські організації – обласне відділення Товариства Червоного Хреста України та Хмельницьке обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”. Зокрема, за програмою медико-соціального супроводу хворих шляхом видачі продуктових наборів, які покращують прихильність хворих до лікування в амбулаторних умовах, медичними працівниками Товариства Червоного Хреста України у 2013-2013 роках надано соціальну підтримку 272 хворим на суму 190,8 тис. гривень.

Програмою також передбачено виділення коштів у районних/міських бюджетах для соціальної підтримки хворих на резистентний туберкульоз, але фактично продуктові набори для таких хворих було придбано лише у Деражнянському, Дунаєвецькому, Городоцькому, Летичівському, Старосинявському, Хмельницькому, Шепетівському районах.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі виплата ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ