Чернівці: Українська енергетична спільнота торує шлях до енергетичної незалежності та сталого розвитку громад

Чернівці: Українська енергетична спільнота торує шлях до енергетичної незалежності та сталого розвитку громад

04.06.15 14:08 0 610
3 червня 2015 рокув Чернівцях розпочала роботу дводенна конференція «МІСТО: ефективне управління через менеджмент ЕНЕРГІЇ», яка зібрала усіх партнерів проекту GIZ “Енергоефективність у громадах” на чолі з Дніпропетровською обласною радою, Житомирською міською радою, Полтавською обласною державною адміністрацією, Чернівецькою міською радою та Сєвєродонецькою міською радою.

У заході також взяли участь представники центральних та обласних виконавчих органів влади, міської влади та комунальних підприємств, енергоменеджери й представники неурядових організацій міст-партнерів, українські та закордонні експерти і консультанти Німецького товариства міжнародного співробітництва DeutscheGesellschaftfuerInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Метою конференції є обговорення впровадження енергоефективних заходів та створення системи муніципального енергоменеджменту в українських громадах. Захід проводиться в рамках проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» під егідою Чернівецькою міської ради.

Вітаючи учасників конференції телеграмою з побажаннями плідної та конструктивної роботи, народні депутати України Максим Бурбак та Микола Федорук наголосили на тому, що енергетична незалежність є ключовим фактором національної безпеки.«Дуже пишаємось, – зазначили вони, – що наше рідне місто Чернівці є лідером консорціуму, який об'єднав міста Кам'янець-Подільський та Коломию спільною ідеєю побудови дієвого управлінського механізму у сфері споживання енергоресурсів. Впевнені, що при підтримці наших іноземних партнерів ми зможемо і надалі впроваджувати нові ефективні програми енергозбереження».

За словами міського голови Чернівці Олексія Каспрука, для впровадження енергозберігаючих заходів у навчальних закладах Чернівців планується залучити майже 9 мільйонів євро технічної допомоги. «Залучена технічна допомога надасть можливість забезпечити більш комфортні умови нашим дітям у школах і дитячих садочках шляхом економії енергії та підвищення якості життя», – наголосив пан Каспрук. Він також повідомив, що проект реалізуватимуть за рахунок кредитних і грантових коштів фонду E5P (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля) у співпраці з GIZ. Також міський голова висловив вдячність учасникам конференції за можливість відвідати наше місто і впевненість в тому, що воно всім обов'язково сподобається.

Заступник директора проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» Іма Хренова-Шимкіна переконана: «Чернівці демонструють активний підхід у своїй енергоефективній діяльності, зокрема через впровадження енергомоніторингу та проведення енергоаудитів у будівлях бюджетної сфери. За нашої підтримки енергоменеджери міста розпочали роботу над розробкою стратегічного плану сталого енергетичного розвитку міста, що сприятиме подальшому розвитку громади. До того ж, – зауважила Іма Хренова-Шимкіна, Олексій Каспрук – перший міський голова, який пройшов навчання з менеджменту енергоефективності».

Проте лише технічна модернізація, без просвітницької роботи серед школярів, батьків, учителів, а також широкої громадськості, не дасть максимально економного споживання дорогого ресурсу. Експерти проекту GIZ переконані – формування правильного ставлення українців до споживання енергоресурсів дозволить економити ще 10-30% енергоносіїв.

На думку директора проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» Крістіани Хагенедер, «облік енергоспоживання дає змогу його контролювати і, відповідно, підвищити енергоефективність! Наш проект, – зазначає вона, – має на меті надання підтримки українським громадам, щоб допомогти їм,по-перше, зрозуміти, де саме втрачається енергія, а по-друге, уникнути цих втрат».

Протягом дводенної конференції регіональні координатори та енергоменеджери всіх консорціумів-учасників представлять свої здобутки та поточний стан справ у містах-парнерах, обговорять виклики, що постають у процесі розробки і впровадження системи муніципального енергоменеджменту та енергомоніторингу, прийняття та реалізації Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР), а також обміняються досвідом і власним баченням перспектив та планів щодо подальшої співпраці в рамках проекту задля сприяння розвитку міст-партнерів. Під час другого дня заходу учасники матимуть можливість спілкування у форматі відкритого діалогу та відвідати енергоефективні об'єкти Чернівців.

Довідково:

Проект українсько-німецького співробітництва GIZ “Енергоефективність у громадах” розпочався у вересні 2013 року і триватиме до кінця2016 року. Діяльність проекту полягає у покращенні енергетичної ситуації в Україні шляхом розвитку потенціалу місцевої влади з метою посилення здатності громад виконувати роль рушійної сили у впровадженні заходів з підвищення енергоефективності. На регіональному та місцевому рівні проект надає підтримку 5 консорціумам міст, лідерами яких виступають: Дніпропетровська обласна рада, Житомирська міська рада, Полтавська обласна державна адміністрація, Чернівецька міська рада та Сєвєродонецька міська рада.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: ЕЛЕКТРОМОБІЛІ ПРИБУДУТЬ У ...

КОМЕНТАРІ