Йосиф Ситник: "Об'єднання місцевих громад має відбуватися тільки за згодою і в інтересах їхніх мешканців"

Йосиф Ситник: "Об'єднання місцевих громад має відбуватися тільки за згодою і в інтересах їхніх мешканців"

04.06.15 10:02 0 711
Добровільне об'єднання територіяльних громад Львівщини не має нічого спільного з посиленням місцевого самоврядування та децентралізацією. Про це 2 червня 2015 року під час обговорення проєкту перспективного плану об'єднання територіяльних громад Львівщини повідомив депутат Львівської обласної ради від ВО "Свобода" Йосиф Ситник.

"Якби у 2012 році в місцевих громад не забрали всіх важелів фінансового забезпечення, то зараз би не виникла потреба їх повертати. Для того, щоби відбулося об'єднання громад, потрібно повернути громадам право розпоряджатися місцевими ресурсами й можливості наповнювати власні б'юджети. Обов'язково необхідно повернути податок на доходи фізичних осіб, щоб особа його сплачувала за місцем проживання. Де б людина не працювала у світі, вона має свій податок привезти і заплатити там, де проживає і споживає послуги, тоді цей громадянин може гордо заявити, мовляв, з мого податку утримується дитячий садочок, з мого податку освітили вулиці, з мого податку зробили пішохідні доріжки…", – зауважив свободівець.

Він також наголосив, що за методикою Кабінету Міністрів, перспективна громада – це та, яка здатна утримувати загальноосвітні навчальні заклади I-III ступеня, і де проживає не менш як 250 дітей шкільного і 100 дітей дошкільного віку. "Тоді говорімо відверто, що при таких умовах половина шкіл у селах закриється. То яке ж це наближення послуг до людини? Це навпаки – віддаленість цієї послуги! Бо якщо дев'ятикласник ходив до школи у своєму селі, то тепер буде змушений їхати за 15-20 км. Хто візьме витрати за його перевезення? – Батьки! Що буде із тими вчителями, яких звільнять, теж невідомо. Якщо у селі зникне місцева школа, навіть початкова, чи будинок Просвіти, то це село буде на шляху до вимирання", – зауважив Йосиф Ситник.

На його переконання, реформи уряду слід починати зверху – із центральних органів виконавчої влади, а тоді завершувати селом: "Побачимо спершу, чи здатні урядовці делегувати повноваження на низовий рівень, відмовитись від надмірних функцій, консолідуватися і об'єднуватися структурно, скорочувати свої видатки, так як це пропонують селам. Будь ласка – об'єднайте міністерства, держслужби, департаменти, ліквідуйте райони…".

"Якщо одним з акцентів цієї псевдореформи є зменшення витрат на місцеве самоврядування, то це маніпуляція громадською думкою, адже у консолідованих видатках Львівської області за 2011-2014 роки частка витрат на органи управління місцевого самоврядування складають 4,1-3,7 %. До них належать видатки на сільські, селищні, міські, районні та обласну ради та їхні апарати. Так, ці видатки теж можна оптимізовувати, але вони не мають суттєвого навантаження на б'юджети місцевих рад. Тому розвиток територіяльних громад розпочнеться тоді, коли у селах почнуть діяти програми створення робочих місць, будуть стимули для бізнесу розвивати переробну галузь на селі. А зараз про який розвиток ідеться, де ці кошти зараз візьмуться?.. Це фікція! В Україні інфляція та падіння ВВП. Економічних реформ немає. Тому реформи мають початися системно і по державній управлінській ієрархії, а тоді дійти до конкретного села", – вважає депутат.

За підсумками розгляду зазначеного питання на сесій Львівської обласної ради за наполяганням фракції ВО "Свобода" запропонований ЛОДА проєкт рішення щодо перспективного плану об'єднання територіяльних громад Львівщини був відхилений. Натомість, депутати Львівської обласної ради за ініціативи фракції ВО "Свобода" проголосували про ухвалення поданого ЛОДА проєкту Перспективного плану об'єднання територіяльних громад Львівщини лише до відома та звернулися до територіяльних громад Львівської області із проханням доопрацювати його шляхом проведення сільських (селищних і міських) громадських слухань (сільських віч) та надання відповідних протоколів про такі слухання до 12.06.2015 до Львівської обласної ради.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Попередня новина: На Прикарпатті ...
Наступна новина: Тернопілля: на Шумщині ...

КОМЕНТАРІ