На Вінничині держава посилює підтримку впровадження енергоефективних заходів для населення,ОСББ та ЖБК

На Вінничині держава посилює підтримку впровадження енергоефективних заходів для населення,ОСББ та ЖБК

06.06.15 09:09 0 506
Енергоефективність стає все більш популярною в Україні і, згідно з опитуваннями, 89% мешканців готові інвестувати в енергоефективність власного житла. Про це на брифінгу в Будинку Уряду сказав Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.

«Це питання набуває все більш серйозного розвитку і інтересу. І наша місія задовольнити не лише цей інтерес, а й дати серйозні меседжі до органів місцевого самоврядування та мешканців про підтримку з боку держави», - зазначив він.

Він підкреслив, що Уряд знаходить все більше можливостей для фінансової підтримки громадянам, які зацікавленні у впровадженні енергоефективних заходів.

«Уряд разом з Ощадбанком, з представниками Світового банку працює щоб ввійти спокійно в зиму, для того щоб мешканці мали значно більше можливості отримати фінансову допомогу на утеплення», - зазначив Сергій Савчук.

Він підкреслив, що тема енергозбереження саме в житловому фонді дуже важлива для України. У той же час, щоб провести повну термомодернізацію житлового комплексу необхідно більше 800 млрд. грн.«Таких коштів у країні немає. Але є інший шлях, який, зокрема, пройшла і Польща, і інші країни Європи», - зазначив він і додав, що з жовтня минулого року був запущений, разом з Ощадбанком, пілотний проект по кредитуванню негазових котлів та відшкодуванню державою 20% вартості таких кредитів. Ця програма показала велику позитивну динаміку. З моменту її запровадження у 2014 році до кінця травня 2015 року попит зріс більш ніж у 26 разів. Лідерами з реалізації державної програми на придбання «негазових» котлів стали: Львівська, Сумська, Черкаська та Київська області. До слова, як підкреслив Сергій Савчук, нині Агентство залучає місцеві бюджети до співфінансування державних програм з енергоефективності, а саме - відшкодування відсотків за наданими кредитами на утеплення житла.

«Ми звернулися до органів місцевого самоврядування, щоб з Держенергоефективності був підписаний меморандум, який зобов'язує області вже у цьому році передбачити у своїх бюджетах кошти на відшкодування відсоткової ставки, як це робить Львівщина. І нами вже було підписано 13 меморандумів. ще і з Чернівецькою областю підписали. Я сподіваюся, що підпишемо з усіма областями України», - наголосив Сергій Савчук. Більше того він повідомив, що оскільки дана програма набуває популярності, було вирішено залучити ще два банки: «Укргазбанк» та «Укрексімбанк».

«Ми розширили ці механізми не тільки на котли, а й на придбання енергоефективного обладнання і матеріалів», - зазначив Сергій Савчук.

Своєю чергою, Голова правління АТ «Ощадбанк» Андрій Пишний повідомив, що за останні чотири тижні «Ощадбанк» видав в рамках урядової програми майже півтори тисячі кредитів для людей, які бажають мати взимку теплу оселю, та відпрацював 9 кредитних заяв від ОСББ. Він наголосив, що у держбюджеті 2015 року Уряд заклав значні суми для відшкодування частини кредитів на тепломодернізацію багатоквартирних, індивідуальних будинків та помешкань громадян.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ