Вінниччина готується до нового опалювального сезону (+фото)

Вінниччина готується до нового опалювального сезону (+фото)

07.06.15 10:51 0 611
У більшості районів вже розпочато відповідні підготовчі роботи, і за звітними даними, станом на 1 червня, в середньому по області виконано 15-17 % від запланованих заходів. Про це під час селекторної наради повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури ОДА Анатолій Вакар.

Інформуючи про рівень готовності до опалювального сезону 2015-2016 років у розрізі підгалузей, керівник відомства відзначив, що на теплове господарство в середньому підготовлено на 16 %, житловий фонд - на 15 %, рівень підготовки водопровідно-каналізаційного господарства становить 18 %, а показник готовності дорожнього господарства складає 17 %.

«У 2015 році ми поставили перед собою завдання перевести або дооснастити 135 котелень котлами на альтернативних видах енергоносіїв. Проте на не всі райони підтверджують взяті на початку року зобов'язання щодо кількості об'єктів, на яких планували провести роботи», - зауважив Анатолій Вакар. Відтак наголосив, що всі заплановані об'єкти повинні бути включені в роботу.

За словами очільника Департаменту, попри те, що минуло уже 5 місяців поточного року, роботи в повному обсязі виконано лише на 6 об'єктах. Проектно-кошторисну документацію виготовлено по 58 об'єктах, у стадії виготовлення - по 23. Інтенсивними темпами роботи вже проводяться на 12 об'єктах. Натомість по 54-х – проектно-кошторисна документація поки взагалі відсутня.

«Хотілося б наголосити на тому, що всі котельні, які переведені в попередні періоди на альтернативні види палива, повинні використовувати той вид палива, на якому встановлений котел. Газові котли мають бути опломбовані, - підкреслив Анатолій Вакар. – Необхідно також провести роботу в бюджетних установах районів та міст по заготівлі та підготовці до використання дров, щепи, пелет, вугілля та інших альтернативних видів палива. До 1 вересня поточного року ми повинні бути на 100 % забезпечені таким паливом».

Директор Департаменту також інформував про підписаний у травні цього року меморандум між Держенергоефективності України, обласною державною адміністрацією, обласною Радою та Вінницькою міською радою щодо партнерства у сфері енергоефективності з метою стимулювання населення, а також ОСББ та членів житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів відповідно до Постанови КМУ від 8 квітня 2015 року № 231. Згідно з цією Постановою, передбачено виділення коштів з державного бюджету Держенергоефективності на погашення частини суми кредиту, отриманого позичальниками в банку для проведення заходів з енергозбереження. До такої співпраці, за словами Анатолія Вакара, залучені ПАТ «Ощадний банк України», Укргазбанк та Укрексімбанк.

Одночасно з цим, зазначив керівник відомства, в області розробляється і найближчим часом буде презентована Програма щодо відшкодування частини відсотків по кредитах, отриманих на енергозбереження населенням, за рахунок коштів обласного бюджету. «Планується в цьому році виділити 1 млн.грн. Пропонуємо аналогічні програми розробити в кожному районі, містах обласного значення. Це значно зменшить фінансове навантаження на населення при проведенні енергозберігаючих заходів», - зауважив Анатолій Вакар.

Озвучену позицію підтвердив і голова облдержадміністрації Валерій Коровій. «Ми попередньо прийняли рішення і готуємо внесення змін та доповнень до обласного бюджету, аби затвердити програму, і, можливо, підемо на те, щоб 15 % річної суми кредиту покривати за рахунок коштів обласного бюджету. Це дуже цікавий напрям для того, хто хоче щось робити, - своєрідна система стимулів. Я просив би залучатися до цієї роботи», - звернувся до керівників районів очільник Вінниччини.

Валерій Коровій також зауважив, що торік з державного бюджету була виділена субвенція у розмірі 18 млн. гривень на заходи з переведення котелень на альтернативні види палива. На така субвенція не передбачається, тож необхідно виходити із ситуації за рахунок коштів місцевих бюджетів, інвестиційних або інших джерел.













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ