Чернігів: Полив присадибних ділянок. Запитання та відповіді

Чернігів: Полив присадибних ділянок. Запитання та відповіді

09.06.15 13:49 0 924
До абонентського відділу комунального підприємства «Чернігівводоканал» звертаються багато споживачів приватного сектору, які не мають приладу обліку водопостачання, з питаннями щодо нарахування плати за полив прибудинкової ділянки.

Ситуацію коментує Марія Романова, начальник абонентського відділу по роботі з фізичними особами КП «Чернігівводоканал».

Норми поливу та розрахунок

КП «Чернігівводоканал» проводить нарахування плати за послуги з водопостачання, виходячи з установлених норм споживання, включаючи об'єми витрат води на поливання зелених насаджень, прибудинкових територій, миття автотранспорту, ведення особистого підсобного господарства тощо. Виконком Чернігівської міської ради раз на три роки своїм рішенням встановлює норми споживання води мешканцями Чернігова. Востаннє такі норми були затверджені 14.04.2014 року (рішення № 112).

З розрахунку на 1 квадратний метр площі норма поливу становить:

* на присадибних ділянках – 6 літрів води на добу;

* посадки в стелажних зимових і ґрунтових весняних теплицях, парниках усіх типів, в утепленому ґрунті - 6 літрів води на добу;

* посадки в ґрунтових зимових теплицях - 15 літрів води на добу.

Також у примітці до 47 пункту зазначено: «Громадянам, які мають в особистому користуванні присадибні ділянки, дозволяється використовувати воду з міського водопроводу на полив з 23:00 до 6:00, без використання шлангів, не перевищуючи норму поливу 6 літрів на 1 квадратний метр, 90 днів на рік». При відсутності лічильників холодної води розрахунок за полив присадибної ділянки проводиться, виходячи з кількості поливних днів на рік та розміру площі зелених насаджень.

Вартість можна розрахувати самостійно по формулі:

100 м2х 0,006 м3х 5,796 грн. х 90 дн. = 312.98 грн., де:

100 м2– площа ділянки;

0,006 м3– норма споживання води на 1 м2(6л) в метрах кубічних;

5,796 грн. – тариф за один метр кубічний води, дійсний на 01.05.2015 року у Чернігові;

90 днів – період поливу.

Чому існує різниця в нарахуваннях

До абонентського відділу звертаються споживачі з питаннями такого характеру: «Чому в нас із сусідом присадибна ділянка однакової площі, а сума нарахувань за полив різна?» Хочу зазначити, що при укладанні договору КП «Чернігівводоканал» зі споживачем береться паспорт ділянки, де зазначені всі забудови (будинок, гараж, підсобні приміщення, заасфальтовані території і т.д.), нарахування за полив здійснюються лише на площу, яка знаходиться під засадженнями. Але з часом площа під засадженнями може змінюватись. Наприклад, власник забетонував частину ділянки і встановив бесідку, або навпаки збільшив площу засаджень. Тому, перед сезоном поливу контролери абонентського відділу здійснюють обхід власників приватних будинків і обстежують розмір площі під засадженнями, згідно якої і здійснюється нарахування за полив. У разі виникнення будь-яких питань власник звертається до абонентського відділу, і на місце виїжджає комісія для перевірки площі під засадженнями та складає відповідний акт.

Встановити лічильник чи платити по нормі

Безумовно, встановлення лічильника холодної води – це плата власника за фактичне використання з послуг водопостачання та водовідведення. На 60% власників приватного сектору вже встановили прилади обліку холодної води. Якщо хтось сподівається, що може безконтрольно використовувати воду для поливу, то нагадаємо. За існуючими правилами режиму поливу він здійснюється з 23-ї до 6-ї години без використання шлангів. Саме у цей час споживання води по місту є мінімальним.

Зазначимо, що досить багато мешканців приватного сектору, які не мають лічильників холодної води, здійснюють полив своїх садиб із водопроводу за допомогою шлангів протягом дня, ігноруючи режим поливу і значно перевищуючі всі норми водоспоживання. Саме мешканці приватного сектору, які ігнорують режим поливу присадибної ділянки з водопровідної мережі, і спричиняють зниження тиску у водопровідній мережі, особливо в ранкові та вечірні години, від чого страждають не тільки мешканці приватного сектору, а і багатоповерхового житла.

Тому контролерами підприємства постійно проводяться рейди по приватному сектору з виявлення порушників режиму поливу. Якщо громадяни самовільно будуть використовувати шланги для поливу напряму з водопроводу, то водоспоживання вважатиметься безобліковим і сума штрафу для порушників становитиме 1800 гривень.

Кожне звернення не залишається поза увагою

Пріоритетом роботи КП «Чернігівводоканал» є надання якісного водопостачання споживачам і, безумовно, якість обслуговування. Тому жодна скарга чи звернення не залишається поза увагою. В свою чергу, підприємство сподівається на свідомість усіх мешканців у дотриманні вимог користування водою, бо, на жаль, «справжню цінність води розуміють лише там, де її не вистачає!»

За повідомленням прес-служби КП «Чернігівводоканал»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Что представляют собой ...
Наступна новина: История возникновения лопат

КОМЕНТАРІ