Відбулась колегія Міністерства соціальної політики України

Відбулась колегія Міністерства соціальної політики України

11.06.15 17:12 0 595
Директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації Вадим Боярський взяв участь у засіданні колегії Міністерства соціальної політики України, яка відбувалась під головуванням Міністра Павла Розенка. Участь у роботі колегії також взяли заступники Міністра, керівники департаментів та інших підрозділів Міністерства, представники Уряду, заступники глав обласних державних адміністрацій, керівники регіональних підрозділів соціального захисту населення.

Було розглянуто два питання – про стан впровадження нового порядку призначення субсидій та про реалізацію програми соціального захисту учасників антитерористичної операції, що триває на Сході нашої держави.

Щодо темпів і якості роботи реформованої системи субсидій доповів заступник Міністра Віталій Мущинін. За його словами, за квітень поточного року проти квітня 2014-го кількість отримувачів субсидій зросла на 24,4 відсотка, а без урахування тимчасово не контрольованих Україною частин Донецької і Луганської областей цей показник збільшився на 43,9 відсотка.

У квітні за призначенням житлової субсидії звернулися 1 млн. 136,8 тис. сімей. Середній розмір субсидії по країні склав 335 грн. проти 71,6 грн. минулого року.

На "гарячу телефонну лінію" Кабінету Міністрів із зазначеного питання звернулися 107 тис. громадян. Переважна більшість скарг стосується відмови у прийнятті документів для призначення субсидій територіальними підрозділами соціального захисту і відмови у призначенні цього виду державної допомоги.

За місяць роботи нового формату призначення субсидій виявлено певні проблеми щодо оперативності обміну інформацією з Державною фіскальною службою і житлово-комунальними організаціями. Проте, зазначив Мущинін, на даний час ця проблема починає вирішуватися.

"Лише 15-20 відсотків декларацій про доходи громадян надійшли до органів соцзахисту заповненими без помилок", - виокремив ще одне проблемне питання заступник Міністра.

Проаналізувавши виявлені "вузькі місця", Міністерство соцполітики розробить і внесе на розгляд Уряду зміни до порядку заповнення і подання документів для призначення субсидій, покликані, зокрема, уточнити поняття "достовірність поданих громадянами даних".

Буде запропоновано скасувати необхідність зазначення в деклараціях разових державних виплат – допомоги ветеранам Другої світової війни до 9 Травня, допомоги на поховання, коштів, що одноразово виплачуються Матерям-героїням, та низки інших аналогічних виплат.

В обговоренні зазначеного питання виступили директор Департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації Вадим Боярський і директор Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації Юрій Крикунов.

"Україна проходить важкий етап становлення своєї Незалежності, вагомою складовою якої є незалежність енергетична, - наголосив, підсумовуючи виступи, Міністр Павло Розенко. – Саме ринкова, реальна, ціна газу стимулюватиме різке скорочення його споживання і стане платою за нашу справжню незалежність. Це розуміють усі, навіть ті популісти, які зараз закликають до зниження ціни палива для населення, – замовчуючи, що цей крок тягарем ліг би саме на людей з найменшими доходами".

"Наше завдання – забезпечити додержання принципу соціальної справедливості в цьому питанні, - акцентував Міністр. – Держава зобов'язана допомогти людям, рівень доходів яких не дає їм змоги самотужки заплатити за комунальні послуги".

"За перший місяць роботи нової системи до органів соцзахисту звернулися понад мільйон людей, - продовжив Розенко. – Це не стало для нас несподіванкою, ми готувалися до такого валу. Аналіз показує, що системних проблем з наданням субсидій у цілому по державі немає. Але у окремих регіонах проблеми очевидні, – є області, де субсидії призначені 5-7 відсоткам тих, хто звернувся".

Як наголосив Міністр, програма надання субсидій буде відкоригована з тим, щоб з початком нового опалювального сезону, коли очікується нова хвиля звернень, органи соцзахисту працювали без збоїв.

"З 1 жовтня ми очікуємо як мінімум на ще один мільйон звернень громадян, - сказав Павло Розенко. – І я буду наполягати на тому, що якісне функціонування системи надання субсидій повинно стати одним з головних критеріїв оцінки діяльності голів обласних і районних державних адміністрацій".

Закликавши учасників колегії до більш активної участі в роз'ясненні українцям особливостей реформованої системи субсидій через ЗМІ, Міністр наголосив: "Акцентую увагу на швидкому розгляді і призначенні субсидій. Кожна відмова повинна бути чітко аргументована. Людина, якій відмовили, повинна почути, що вона має право ще раз подати документи у новому опалювальному сезоні".

Насамкінець Павло Розенко висловив подяку всім працівникам органів соціального захисту населення на місцях, на яких у шніх складних умовах лягає основне навантаження безпосередньої роботи з людьми.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Что представляет собой ...

КОМЕНТАРІ