В Закарпатській області змінимо річку разом…

В Закарпатській області змінимо річку разом…

12.06.15 15:33 0 661
Іноді в спеку хочеться заховатися подалі від сонця – у тінь, прохолоду, опинитися на березі річки. Для міських жителів проблема відпочинку на місцевих водоймах є вічною дилемою. Бо ж річка є, а купатися зазвичай ніде.

Закарпатське містечко Мукачево… Мальовнича Латориця є невід'ємною візиткою для гостей та жителів краю. «Карпатський об'єктив» здійснив невеличку подорож уздовж берегів річки, щоб на власні очі побачити, як цьогоріч відпочиватимуть мукачівці.

Річка є – купатися ніде

Насамперед ми вирішили поспілкуватися з самими жителями міста, оскільки їхня думка є для нас найважливішою. Перше наше питання: «Чи є на березі річки місце, облаштоване під пляж, що відповідає всім санітарно-гігієнічним нормам». Відповідь одноголосна: «Такого немає». Молода мама Вікторія, яка гуляла з немовлям, поділилася думкою: «Добре було б, щоб урешті-решт запрацював такий пляж, де можна було б із малими дітками спокійно відпочити і при цьому бути впевненим, що малеча застрахована від будь-яких неприємностей».

Дівчатка-школярки розповідають, що біля одного із ресторанів пляж ніби розчищений і є дитячий майданчик, але знову ж проблема – веселі компанії напідпитку, які заважають нормально відпочивати. Та й проводять там час здебільшого відвідувачі закладу.

Тож ми йдемо далі, і ось уже видніється червона башта ресторану «Гавань». Підходимо ближче й бачимо: дитячий майданчик, лавочки, прибраний берег річки і безпечний спуск до води.

«Декілька років тому ми почали облаштовувати такий собі міні-пляж. Оскільки наш заклад знаходиться біля самої річки, то влітку тут досить багато людей відпочиває, – розповідає адміністратор ресторану «Гавань» пані Мар'яна. – Люди задоволені, бо ж можуть посидіти на терасі, водночас бачать своїх дітей, які граються на дитячому майданчику. Тут можна і позасмагати, і зануритися в річку».

Але більшість жителів міста розповідають, що надають перевагу не річці, а приватним басейнам. Виїжджають також у близьке Берегово або ж відвідують відпочивальні комплекси за містом.

До співпраці закликають підприємців

Тож, аби остаточно переконатися, чи є в Мукачеві, на березі Латориці, офіційне місце для пляжу, де можна покупатися і позасмагати, ми подалися в Мукачівську міську раду. У відділі благоустрою нам розповіли: «Для того, щоб у місті функціонував офіційний пляж, потрібні кошти. Відомо, що на узаконених пляжах мають розміщуватися рятувальні пости, туалети й кабінки, де можна переодягтися, акваторія пляжу під водою повинна бути обстежена водолазами тощо. Крім того, територію потрібно загородити, а річку розчистити».

«Ще у 2006-му підприємці цікавилися цією ділянкою, але облаштувати комерційний цивілізований пляж у місті так і не вдалося, – зазначає Наталія Запотічна, головний спеціаліст з питань озеленення та благоустрою міста Мукачівської міськради. – Та й декілька років тому санепідемстанція заявила, що проби води не відповідають нормам. І це не дивно, адже береги річки – стихійні сміттєзвалища. Зараз мерія готова до співпраці з підприємцями, які б хотіли організувати пляж у місті».

Бути чи не бути цивілізованому пляжу на березі Латориці, питання непросте. Окрім коштів, воно потребує змін у свідомості містян, оскільки, на нашу думку, дуже багато залежить тільки від них. Бо коли пройтися за течією річки, можна побачити, скільки всякого непотребу несе вода. Люди звикли жити за принципом: «Після мене хоч потоп». Тому майже ніколи не задумуються над тим, як довго пластикова пляшка плаватиме у воді. Утім відомо, що термін її розкладу становить декілька сотень років. Що вже говорити про дохлих тварин, яких часто скидають у річку. А вони є джерелом різного роду інфекцій.

Тож потрібно кардинально змінити наше ставлення до природи. А якщо знайти ще й дбайливого господаря, то можна і на березі Латориці почуватися, як на морському пляжі в Європі.

Христина БІКЛЯН

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Традиційний ...
Наступна новина: На Вінничині прокуратурою ...

КОМЕНТАРІ