Вінниччина поглиблюватиме співробітництво з Киргизькою Республікою (+фото)

Вінниччина поглиблюватиме співробітництво з Киргизькою Республікою (+фото)

12.06.15 14:36 0 549
Можливі напрями такої співпраці 11 червня під час офіційної зустрічі обговорювали голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, Надзвичайний та Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Чіналієв, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Киргизькій Республіці Микола Дорошенко, а також представники окремих підприємств Вінниччини.

Вітаючи поважних гостей на Подільській землі, керівник області відзначив, що до регіону є підвищена увага, відтак ознайомив дипломатів з економічним потенціалом Вінниччини.

«Після розпаду Радянського Союзу в області було дуже важке десятиліття. Фактично вся промисловість, яка була в той період, пройшла непростий шлях до свого нового розвитку. Але крок за кроком, особливо з 2000 х років, регіон почав підніматися, і ми говоримо, що, згідно зі статистичними даними, Вінницька область є зараз лідером за обсягами промислового та сільськогосподарського виробництва», - зазначив Валерій Коровій.

Голова облдержадміністрації підкреслив, що нині область досить серйозно займається відновленням свого промислового потенціалу, і за останні 3 роки лише у місті Вінниці обсяги промислового виробництва збільшилися удвічі. «Ми виходимо з того, що основу розвитку таких центрів, як Вінниця, повинні становити все-таки промислові підприємства. Тому що одне робоче місце в промисловості створює довкола себе в середньому 5 робочих місць в інших видах діяльності», - зауважив очільник Вінниччини. Відтак зазначив, що протягом останніх кількох років в обласному центрі збудовано молокозавод «Рошен» та нову кондитерську фабрику, потужну модернізацію пройшов також Вінницький олійножировий комбінат, який є експортоутворюючим підприємством в регіоні.

За словами Валерія Коровія, на підприємствах області спостерігається тенденція до зменшення експорту в Російську Федерацію та зростання експортних можливостей до країн ЄС. Крім того, підписана між Україною та Євросоюзом Угода про асоціацію вже незабаром дасть можливість працювати в інших, визначених цією угодою, умовах.

Враховуючи ж економічні зв'язки України та Киргизької Республіки, голова облдержадміністрації висловив переконання, що в питанні подальшого розвитку співробітництва працювати, безумовно, ще є над чим.

Надзвичайний та Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Чіналієв, у свою чергу, ознайомив учасників зустрічі з тенденціями економічного розвитку Киргизстану, відзначивши, що у травні керівництвом Киргизької Республіки був підписаний документ про входження держави до Євразійського економічного союзу. «Маємо перспективи увійти в ринок Євразійського економічного союзу. Це приблизно 180 млн. жителів. І в зв'язку з цим ми також перебуваємо в активному пошуку партнерства. Вбачаємо, що в Україні для нас, як для країни, є чималі потенційні можливості, щоб знаходити взаємні інтереси у питаннях розвитку України та Киргизстану. В цих питаннях ми хотіли б мати з вами більш тісні та дієві контакти», - зауважив Улукбек Чіналієв.

За словами дипломата, протягом останніх років загальний товарообіг між Україною та Киргизькою Республікою помітно зріс і за структурою складає близько 90 % імпорту з України.

Інформувавши про економічний потенціал Киргизстану та цікаві для співпраці напрями, Надзвичайний та Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні висловив зацікавленість у можливості створення спільних підприємств чи відкриття філіалів уже діючих як на території України, так і в Киргизстані.

Улукбек Чіналієв також поділився враженнями від відвідин Вінницького національного медичного університету, зауваживши, що під час зустрічі з керівництвом вишу обговорювалися й питання про можливу присутність молоді Киргизької Республіки у цьому навчальному закладі.

Конкретні наміри щодо співпраці озвучив також Надзвичайний та Повноважний Посол України в Киргизькій Республіці Микола Дорошенко. Дипломат, зокрема, інформував про створення у Вінницькій області організації «Україна – Киргизстан», яка слугуватиме своєрідним провідником між Вінниччиною та Киргизькою Республікою у питаннях співпраці. А також запропонував розглянути можливість підписання угоди про співробітництво між Вінницькою областю та одним з південних регіонів Киргизстану.

Більше того, за словами Миколи Дорошенка, нині обговорюється питання щодо можливості відкриття у місті Вінниця Почесного консульства Киргизької Республіки, яке б обслуговувало мешканців Вінницького, Хмельницького, Чернівецького та Житомирського регіонів.

Свої пропозиції щодо співпраці озвучили дипломатам і представники окремих підприємств регіону. Затим учасники зустрічі, за доброю традицією, обмінялися подарунками.



















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ