В Івано-Франківську "Маршрутна (р)еволюція?" - Володимир ЧОРНОУС,депутат міської ради,фракція "Громадянська позиція"

В Івано-Франківську "Маршрутна (р)еволюція?" - Володимир ЧОРНОУС,депутат міської ради,фракція "Громадянська позиція"

12.06.15 09:31 0 746
Відучора в Івано-Франківську запроваджені нові правила гри на ринку міських пасажирських перевезень. За прикладом наших сусідів-тернопільців у маршрутках запрацювали GPS-трекери, які дають можливість в онлайн-режимі відслідковувати рух автобусів по маршруту, причому ця опція обіцяє бути доступною як профільному департаментові міськвиконкому, так і пересічним іванофранківцям. Це дасть змогу не тільки оцінити час очікування конкретної маршрутки на конкретній зупинці, а й виявити факти (на жаль, численні) передчасного сходження автобусів з маршруту.

Остання обставина, власне, й була основною причиною відвертого небажання перевізників погоджуватись на нові умови обслуговування пасажирів. Адже не секрет, що мало хто із водіїв виконував обумовлену договором щоденну кількість оборотних рейсів на маршруті. Ясна річ, це викликало регулярні ремствування вечірніх пасажирів, котрі даремно гаяли час на порожніх зупинках. Відтепер ситуація мала би покращитися (принаймні у цьому запевняють транспортні чиновники). За істотні порушення обіцяють навіть розривати договір на перевезення.

Звісно, за додаткові зручності доведеться дорожче платити: тариф зріс ще на 50 копійок і становить вже 4 грн. Погодьтесь, забагато як для міста, котре можна перейти з кінця в кінець за неповну годину. Слабкою втіхою слугує хіба що обов'язкове оквитковування пасажирів, яке дасть об'єктивне уявлення про реальний обсяг перевезень і захистить права потерпілих пасажирів у випадку ДТП на кшталт недавньої аварії в Пасічній. Приємніша новина – збереження права пенсіонерів на безлімітний проїзд з 10 до 16 години.

Проте зауважу, що система GPS-моніторингу навряд чи покаже 2-3-рядне паркування маршруток на зупинках «Вокзал», «Поштамт» чи «Універмаг». Стосовно останньої, нагадаю, що із жовтня минулого року діє рішення міськвиконкому № 510 «Про розподіл зупинок між маршрутами міських автобусів». Відтак ця зупинка передбачена виключно для автобусів 1, 6, 21, 25, 25А, 40, 61, 66, 69, 70, 71, 73, 79, 80, 81, 83, 84 і 86 маршрутів. Автобуси маршрутів 5, 11, 14, 20, 20Б, 22, 27, 28, 31, 32, 56, 57, 58, 60, 67, 76 і 78 мають зупинятися виключно на тролейбусно-автобусній зупинці «Ринок». Тим не менш, УСІ автобуси зупиняються на ОБОХ зупинках, що спричиняє транспортну вакханалію на перехресті вулиць Дністровська-Галицька-Новгородська.

Зрештою, чи нарешті перестануть водії у стильній уніформі (теж одна із новацій 10 червня) розмовляти по телефону і палити за кермом, хамити пасажирам-пільговикам, нехтувати правилами дорожнього руху в погоні за виручкою? Так що електроніка електронікою, але без спільних зусиль чиновників, громадських активістів і власників маршруток покращення сервісу годі й очікувати.

Втім, беззаперечні плюси прогнозовані: збільшиться обсяг пасажироперевезень комунальним електротранспортом (дешевшим більш як удвічі); дедалі більше франківців пересядуть на велосипеди чи віддадуть перевагу пішій ході. А от чи виграють перевізники, гарантії не дасть ніхто.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Как открыть счет в ...

КОМЕНТАРІ