У Рівненській області знатимеш ремесло - матимеш роботу

У Рівненській області знатимеш ремесло - матимеш роботу

13.06.15 12:00 0 677
Сонячного червневого дня у Гощанському навчальному відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості звітували про свої набуті знання майстри з лозоплетіння. В роботі комісії взяли участь і роботодавці – приватний підприємець Марія Божок та в.о. директора районного центру дітей, юнацтва та молоді Наталія Тивонюк.

Державна кваліфікаційна атестація стала не тільки перевіркою теоретичних знань, а й своєрідною звітною виставкою кваліфікаційних виробів. Слухачі групи за професією «виробник художніх виробів з лози» показали виготовлені ними крісла, кошики, вази, хлібниці, таці, підвазонники та ще багато інших цікавих ужиткових речей. Виконані у різних техніках, зігріті теплом роботящих рук, вироби ніби випромінюють добро і красу поліської природи. Гарні уміння показали усі випускники, але найкраще проявили себе Галина Цимбалюк та Людмила Усачук, яких на навчання спрямував Гощанський районний центр зайнятості.

Професії, які дають безробітним можливості самозайнятості та підприємництва, на Рівненщині здобувають мешканці й інших областей. Чимало випускників курсів з лозоплетіння займаються виготовленням сувенірів для туристів, плетених меблів та інших декоративно-ужиткових виробів. Цим пишається майстер виробничого навчання Валентина Голуб, яка допомагає слухачам різного віку зрозуміти і полюбити древнє ремесло, навчитися різних технік плетіння та реалізувати свої творчі здібності.

Лозоплетіння – одне з найдавніших ремесел, виготовлення господарсько-побутових та художніх виробів з різноманітної еластичної природної сировини. Воно виникло, як і кераміка, раніше, ніж обробка дерева, металу, що потребували відповідних знарядь виробництва. Сліди лозоплетіння знайдені археологами ще в шарах епохи неоліту. Найдавніші пам'ятки українського плетіння походять з кінцяХVIII - початку ХIХ століття і зберігаються у музеях Києва, Львова та іншихміст.

На Рівненщині росте майже три десятки видів лози, отож поліщуки з давніх-давен уміли плести ужиткові речі, а із зростанням попиту – і декоративні вироби. У Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості з часу його заснування приділяють увагу відродженню народних промислів та ремесел, тому тут уже понад 20 років навчають лозоплетінню. У Гощанському відділенні навчального закладу облаштовано спеціальні майстерні. Отож тут готові навчити цікавій справі усіх охочих.

Теперішнім випускникам при врученні свідоцтв заступник директора РЦПТО ДСЗ з навчально-виробничої роботи Руслана Бодренко побажала успішного професійного росту, започаткування власної справи та творчого розвитку.

Якщо вас зацікавила професія виробника художніх виробів з лози, ви хочете стати майстром з виготовлення плетених виробів, які завжди мають попит у споживачів, приходьте на навчання до Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (м. Рівне, вул. Пирогова, 8, тел. 68-37-95; Гощанське відділення РЦПТО ДСЗ – смтГоща, вул.Застав'я, 26, тел. (0250)2-20-93).

Більше інформації – на сайті www.rcpto.org.ua

Фото можна переглянути тут

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівно рік тому Маріуполь ...
Наступна новина: У ДТП на Волині загинув ...

КОМЕНТАРІ