Рівно рік тому Маріуполь був звільнений від загарбників і над містом було знову піднято прапор України,- Арсен Аваков

Рівно рік тому Маріуполь був звільнений від загарбників і над містом було знову піднято прапор України,- Арсен Аваков

13.06.15 12:00 0 561
13 червня 2014 року в Маріуполі завершилася планова операція з ліквідації укріпрайону терористів. В ознаменування цієї події в Маріуполі відкрито пам'ятний знак Захисникам Маріуполя. Бійців Національної гвардії України, які брали участь в операції в складі батальйону спеціального призначення МВС Азов вручені державні нагороди та нагородну зброю, присвоєні чергові спеціальні звання.

В заходах на честь Дня визволення Маріуполя взяли участь міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, Перший заступник Міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе, радник Міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, народний депутат України Андрій Білецький, Антон Геращенко та Андрій Тетерук, т. в. о. командувача Національної гвардії України генерал-лейтенант Микола Балан, начальник ГУМВС України в Донецькій області генерал-майор міліції В'ячеслав Аброськін.

Хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих в зоні проведення АТО співробітників міліції, бійців Нацгвардії та збройних сил України.

Арсен Аваков, Міністр внутрішніх справ України:

- Рік тому головним завданням було за будь-яку ціну прибрати бандитів з міста. Спеціальна група батальйону «Азов» на чолі з Андрієм Білецьким та бійцями Нацгвардії провели цю операцію. І бандити були викинуті з міста, і більше сюди не повернулися. І більше сюди не повернуться, тому що ми зараз міцні і маріупольці знають, що таке жити у вільній країні. тут на площі ми насамперед вшановуємо воїнів. Вшановуємо тих, хто тоді відвоював місту свободу і спокій і хто його береже.

Олександр Турчинов, секретар Ради національної безпеки України:

- Рік тому планувалось звільнення від окупації Маріуполя, який захопили звичайні кримінальні злочинці, керовані російсько-терористичними угрупованнями. Головним під час цієї операції було – викинути злочинців, озброєних терористів й, ризикуючи власним життям, не допустити, щоб жодна цивільна особа не постраждала під час визволення Маріуполя. І ця задача була гідно виконана нашими героями. Пройшов рік, але приклад цього славетного міста надихає всю країну.

Указами Президента України за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України захисників держави нагородили: орденом Данила Галицького, орденом «За мужність» ІІІ ступеня, медаллю "За військову службу Україні”, медаллю «Захиснику Вітчизни».

Наказами МВС України за сумлінне ставлення до виконання службових обов'язків, беззавітну відданість справі охорони правопорядку, особисту мужність і відвагу, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України нагороджено військовослужбовців окремого загону спеціального призначення «Азов» військової частини 3057: „Вогнепальною зброєю”, нагрудним знаком „За безпеку народу”, нагрудним знаком „За відзнаку в службі” та цінним подарунком від імені Міністра внутрішніх справ – наручним годинником.

Спецоперація зі звільнення Маріуполя від терористів почалася близько 5:00 13 червня. Наказ на її проведення віддав глава МВС Арсен Аваков. Саме завдяки Міністру внутрішніх справ було створено героїчний батальйон «Азов», який врятував місто від терористів та став його символом та захисником.

Народний депутат України, командир батальйону «Азов» Андрій Білецький згадує:

- Приїхавши в Маріуполь, ми зрозуміли, що міліція в місті повністю зливала сепаратистам. До того часу (5 травня) всередині міста знаходилася частина Внутрішніх військ, яку вже кілька разів штурмували. Більшість з них були місцеві, частина вже розбіглася зі зброєю і перейшла на бік ДНР, а частина планувала або капітулювати, або теж перейти на бік сепаратистів. Вночі мав розпочатися черговий штурм, і було ясно, що вони здадуть зброю, - згадує Білецький. - Перед керівництвом міліції стояло питання: або просто здати ще кілька сотень «Калаша» і кулеметів "сепарам", як це робилося в Донецьку, Луганську в ще більших масштабах, або створити добровольчий батальйон і віддати йому це озброєння. Так вночі в МВС прийняли історичне рішення і підписали наказ про створення батальйону "Азов".

Операція проходила в кілька етапів. Перша група у складі добровольців з батальйону «Азов» почала штурмувати укріплення терористів по вул. Грецької. Сили Національної гвардії і бійці батальйону «Дніпро-1» оточили місце проведення спецоперації. Збройні Сили України на блокпостах навколо Маріуполя перешкоджали можливості масового виїзду терористів з міста та вивезення ними зброї. Після цього правоохоронці з великокаліберних кулеметів і ручних гранатометів знищили бетонні укріплення терористів. У результаті проведення АТО в Маріуполі три сепаратиста загинули, ще 17 поранені. Всього затримано 41 людина.

13 червня 2014 року Маріуполь був звільнений від терористів та повернувся до звичного життя. Над міськрадою був піднятий державний прапор України.

Прес-служба МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ