У Тернополі посвячено церкву Всіх святих землі Української (УАПЦ)

У Тернополі посвячено церкву Всіх святих землі Української (УАПЦ)

15.06.15 04:47 0 751
Кожного року в другу неділю після Зелених свят вшановуємо пам'ять всіх святих землі Української. Святих, які своїми подвигами, своїми добрими ділами примножили славу України та Церкви.

Новозаведена будівля храму, що у Тернополі на Винниченка 10-А, будувалась упродовж багатьох років за кошти, вірян, благодійників, спонсорів. На престольний празник сюди завітали владика, священнослужителі . Святкову Літургію провів Архієпископ Тернопільський, керуючий Хмельницькою єпархією Високопреосвященнійший Мстислав.

Привітати прихожан церкви Всіх святих землі Української зі святом прийшов голова обласної ради Василь Хомінець. Очільник облради, звертаючись до присутніх, наголосив: «Символічно. Що у важкі для України часи посвячуються нові храми. Адже саме віра допомагала нашому народу вижити у найскладніших випробуваннях. Ще символічніше, що храм носитиме ім'я – Всіх святих землі Української. Адже це свято, всіх, хто жив у нашій землі, всіх, хто прославлявся святим життям. Це їхній день, і вони особливо молять за Україну, щоб Бог дарував нам мир, злагоду, спокій, щоб допомагав розбудувати цей храм та нашу Українську державу. А ще молімося, щоб 14 вересня успішним був об'єднавчий собор УАПЦ та УПЦ КП. Переконаний, що це стане фундаментальним кроком до створення єдиної Української помісної православної церкви!

Василь Хомінець вручив настоятелю новоосвяченої церкви цінний подарунок – церковну утвар .

Голову обласної ради Василя Хомінця нагороджено Орденом Юрія Переможця ІІІ ступеня.

Також 14 червня, Архієпископу Тернопільському, керуючому Хмельницькою Єпархією Мстиславу виповнилося 37 років. Очільник облради привітав Владику з уродинами та побажав: “Вельмишановний Владико! Будьте щасливі й нехай Божа благодать осяює Ваші всі задуми та плани, хай здійснюються мрії та успішною буде щоденна праця на Славу Божу , України та нашого народу!”

Довідково:

Церква говорить: «Господь наш Ісус Христос прийшов на землю, щоб спасти всіх людей. Він послав своїх учнів навчати всі народи, проповідувати Євангеліє всьому світу і всякому творінню. Апостоли, згідно заповіту свого Божественного Учителя, сіяли слово Боже по всьому світу, вони благовістили мир дальнім і ближнім, і вчили що Господь Ісус Христос всіх закликає до себе, що в Церкві Христовій немає ні елліна, ні юдея, ні варвара, ні скіфа, але всюди і у всьому – Христос. Христос Спаситель сказав, що віруючі у нього прийдуть із сходу і заходу, із півночі і півдня і возляжуть у Царстві Божому. Таким чином у цей день Українська Православна Церква святкує пам'ять всіх святих, яких прославив Господь на нашій святій землі – в євангельському читанні згадується покликання святого апостола Андрія, того апостола, який по церковному переданні, першим почав спасительне сіяння слова Божого на наших землях. На жаль, історія не вберегла імена тих, кого навернув до християнства святий апостол Андрій. Але вже понад тисячу років з часів святої Ольги і святого Володимира існує в нашій країні Христова Церква і ось за цей період сотні праведників, наших рідних земляків, прославив Бог. Велике число заслужених мужів має і наша Свята Православна Церква, до якої ті мужі трудились, жертвували своє майно, життя і працю. Численний ряд борців за Святу Церкву, великих подвижників, учителів, проповідників, мучеників, що своїм героїчним життям залишили іншим гідний приклад до наслідування. Їх так багато, що Свята Церква немає спроможності кожного зокрема згадати, тому що не всі їхні імена відомі. Щоб нікого не образити в церковному календарі є дві особливі неділі: 1-ша Неділя після Зелених свят Всіх Святих і 2-га Всіх Святих, що в Землі українській прославились. Саме в ці неділі ми віддаємо належну шану всім знаним і незнаним святим і заслуги знає тільки Бог.

І немає на нашій землі місця де б віруючі люди не знали тих праведників, які жили там, які і зараз не залишають їх своєю благодатною допомогою.

Не однаково проходило їхнє життя – одні жили в палатах, другі в наметах і печерах, одні в містах, а другі в пустинях і лісах, у кожного з них був свій подвиг, але у всіх Отців і Матерів наших – від перших до останніх було одне спільне: вони всі возлюбили свого Небесного Учителя Ісуса Христа, всі прагнули до Нього і всі прославлені в Його небеснім Царстві. Вони всі жили в ім'я Христа і в ім'я Христа душу свою покладали за свою Батьківщину і за своїх ближніх.

Вони не залишили і нас, своїх духовних нащадків. Вони заповідали нам найдорожче і найсвятіше, що є на світі для християнина – сильну віру в Ісуса Христа, відданість Його святій Церкві, прагнення до життя вічного і безмежну любов до свого народу і своєї Батьківщини.

Через наших духовних Отців, зерна Євангельського вчення, які почав сіяти на нашій Українській землі св. Андрій Первозванний, досягають твердого і черствого грунту наших сердець. Вони стали початком плоду зібраного в небесну житницю від плодів землі нашої. Вони стали запорукою і нашого слідування за Христом, запорукою Божої милості до нас – тому що не змаліла вірою земля наша, ще продовжується сіяння слова Божого і ще є місце в небесних житницях».

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Манчестер сіті готовий ...
Наступна новина: В Закарпатській області в ...

КОМЕНТАРІ