На Вінниччині відбулося свято фольклору імені Гната Танцюри (+фото)

На Вінниччині відбулося свято фольклору імені Гната Танцюри (+фото)

16.06.15 08:04 0 955
З нагоди відзначення 114 річниці від дня народження видатного земляка-фольклориста Гната Трохимовича Танцюри 13 червня 2015 року на його батьківщині у селі Зятківцях Гайсинського району було проведено обласне свято фольклору ім.Гната Танцюри.

Гнат Трохимович Танцюра - український фольклорист, етнограф, краєзнавець, педагог, народився в 1901році в с.Зятківці Гайсинського району.

Закінчив Вінницький педагогічний інститут, учителював. З юнацьких років захопився збиранням фольклору.

Спадщина Г.Танцюри багата і різноманітна в жанровому плані. Впродовж сорока шести років він записав від стап'ятидесяти інформаторів 5 тис. пісень, 928 казок, легенд, переказів, 1536 прислів'їв, 615 загадок, 800 весільних пісень, 200 записів дитячого фольклору. Гнат Танцюра автор великої і цінної фольклористично-етнографічної праці Весілля в селі Зятківцях. Книга «Весілля видана в 1997році. Народні традиції, звичаї, фольклор Поділля склали основу творчості Г.Т.Танцюри. Танцюра виріс з народного кореня і жив, не відриваючись від нього. Помер в 1962 році, похований в м.Гайсині.

Свято фольклору імені Гната Танцюри має вже більш як 30-річну історію. Районне свято було започатковане в 1981 році з нагоди відзначення 80 річчя від дня народження Г.Танцюри, обласне - 1985 році. В 2001 році з нагоди 100-річчя від дня народження фольклориста вперше на Вінниччині проведено Всеукраїнський фестиваль-конкурс автентичних колективів на приз Гната Танцюри, який проводиться раз на п'ять років в м.Вінниці.

Обласне свято проводиться щорічно. Головна мета свята: збереження і розвиток багатовікової пісенної спадщини українського народу та звернення до традицій рідного краю на Вінниччині. Традиційно кожного року на святі визначається колектив – переможець, якому вручається Перехідний приз Гната Танцюри.

За час існування свята перехідний приз отримували такі народні (зразкові) аматорські фольклорні колективи, як: «Брикса» Бохоницького СБК Вінницького району, ансамбль Новоселівського СК Гайсинського району, «Животоки» Ярмолинецького СБК Гайсинського району, «Дивоцвіт» Гніванської ДМШ Тиврівського району, «Джерело» Лозівського СБК Чернівецького району, «Горлиця» Слобода-Ярішівського СБК Могилів-Подільського району, «Цвіт папороті» Соболівської ДМШ Теплицького району «Криниченька» Мелешківського СБК Гайсинського району, «Калинове гроно» Рожичнянського СБК Оратівського району, «Голоси предків» Барського гуманітарно-педагогічного коледжу ім.М.Грушевського, фольклорний гурт «Мокоша» Вінницького училища культури і мистецтв ім.М.Д.Леонтовича, «Рідня» Гайсинського РБК, фольклорний колектив «Зозулята» Гайсинської ДМШ, «Берегиня» Бирлівського СБК Бершадського району.

В нинішньому обласному святі фольклору взяли участь 33 фольклорних колективів та 5 окремих виконавців українських народних пісень з 17 районів області та м.Вінниці.

Головна тема свята: «Українська сорочка - оберіг роду».

В програмі свята:

- урочисте відкриття за участю зразкового аматорського ансамблю народного танцю «Квіти Поділля» Вінницького міського Палацу мистецтв «Зоря», почесних гостей: Городинського С.С., заслуженого артиста України, начальника управління культури і туризму облдержадміністрації, Дмитренка М.К., доктора філологічних наук, професора, завідувача відділу фольклористики інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т.Рильського НАН України, Цвігун Т.О., заслуженого працівника культури України, директора Вінницького обласного центру народної творчості, Громової Н.Г., фольклористки, директора музею фольклору Гната Танцюри.

- покладання квітів до стели Г.Танцюри та Я.Зуїхи;

- концертна програма «Пісенні джерела Поділля» за участю

фольклорних колективів та окремих виконавців;

- дефіле представлення старовинної чоловічої, жіночої та дитячої сорочки;

- виставка старовинних сорочок із фондів обласного краєзнавчого

музею;

- «Світлиці» територіальних громад району;

- «Містечко майстрів»;

- майстер-класи з різних видів народного мистецтва;

- вручення Перехідного призу ім.Гната Танцюри, визнаному

кращим на святі, фольклорному колективу та дипломів і подяк всім

учасникам свята.

Перехідний приз ім.Гната Танцюри отримав народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Кумасі» Чагівського СБК Оратівського району. Приз глядацьких симпатій отримав народний аматорський фольклорний гурт «Подільські музики» Вінницького РБК. Всі колективи-учасники обласного свята отримали Дипломи за участь та набір альманаху «Світлиця». Відділи культури і туризму райдержадміністрацій області, які представляли вишиті сорочки в дефіле «Вишита сорочка – оберіг роду» отримали подяки від управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницького обласного центру народної творчості.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ