На Хмельниччині у Теофіполі експерти Офісу реформ надали консультації

На Хмельниччині у Теофіполі експерти Офісу реформ надали консультації

17.06.15 13:52 0 574
Голова Теофіпольської райдержадміністрації Юрій Маєвський провів семінар-нараду за участю експертів Хмельницького регіонального Офісу реформ з головами сільських та селищних рад району. У зустрічі також взяли участь голова районної ради Віктор Лебединський, депутати районної та обласної ради, керівники господарств, структурних підрозділів адміністрації, установ та організацій району, представники громадських організацій.

Розпочинаючи засідання Юрiй Маєвський запропонував присутнiм у залi вшанувати хвилиною мовчання земляка - Андрiя Тимощука, який загинув 12 червня у зонi проведення антитерористичної операції на сході України. Закликав не бути байдужими та органiзувати збiр допомоги сiм'ї загиблого. "Адже, це наше спiльне лихо"- наголосив посадовець.

Роз'яснення реформи щодо Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» для присутніх провели експерти Наталія Рохова та Анатолій Загородний.

Експерти зазначили, що метою Закону є встановлення порядку об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та надання державної підтримки об'єднаним територіальним громадам. Закон покликаний забезпечити створення законодавчих передумов для формування на добровільних засадах спроможних, самодостатніх територіальних громад з наданням їм відповідних матеріальних, фінансових ресурсів, як це передбачено Концепцією реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. А це, в свою чергу, дасть можливість покращити якість надання адміністративних, соціальних послуг жителям територіальних громад.

В той же час реформа передбачає наближення центрів надання послуг до людей, тобто фактично ті послуги, які люди отримують в районі, перемістяться на рівень громад. Тут надаватимуть базові послуги, які найбільше потрібні людям: це перш за все благоустрій території, ремонт і утримування шляхів, навчання, лікування, функції державних органів, безпека, соціальний захист, реєстрація актів. Саме для цього потрібні сильні, спроможні громади.

Все це має бути змодельовано в перспективному плані силами облдержадміністрації, райдержадміністрацій та працівниками Офісу реформ. Такий підхід вирішує цілий ряд проблем: перш за все економічних – знімаються адміністративні бар'єри для приходу інвестора, це водночас впливатиме на покращення демографічної ситуації. Адже без економіки немає робочих місць, без робочих місць немає доходів для сімей. Це єдиний спосіб врятувати село від вимирання.

Наразі в Теофіпольському районі розробленно такий перспективний план та карту об'єднання територіальних громад, згідно яких у районі планується утворити дві територіальні громади Теофіпольську та Базалійську.

Фактично новоутворені спроможні громади, за своєю суттю будуть схожі на нинішні невеликі райони, тому радше ми маємо говорити не стільки про укрупнення нинішніх сільрад, як про розукрупнення нинішніх районів.

У ході наради було надано ряд рекомендацій керівникам громад та сiльськогосподарських формувань. Зокрема Поляхівському сільському голові, який у своєму зверненні зазначив, що Поляхівська громада хоче бути самостійною, в них для цього є розвинута інфраструктура та повністю асфальтовані дороги. Питання про самостійну громаду жителі села Поляхова підняли у минулий четвер на розширеній нараді, що проходила на базі Поляхівської сільської ради.

Голова села подякував Юрію Маєвському за візит та підтримку їхньої громади.

У свою чергу голова адміністрації наголосив, що примушення до об'єднання громад немає і бути не може, адже примус не дасть результату, якого ми очікуємо від добровільного об'єднання. Формування перспективного плану і його затвердження не призводить до автоматичного об'єднання громад – це тільки проектна модель ефективної територіальної організації місцевого самоврядування на базовому рівні. А реалізувати його можливо лише з безпосередньої участі відповідних територіальних громад. Обговорення проходило досить активно. Люди задали багато питань.

Відповідаючи на численні запитання присутніх експерти зазначали, що ресурсне забезпечення та обсяг повноважень отримають лише ті громади, які об'єдналися відповідно до Закону №157 та Перспективного плану формування територій громад, підготовленого відповідно до вимог урядової Методики. Таким чином, головним документом для формування спроможних громад є Перспективний план, який розробляється та затверджується відповідно до ст. 11 Закону №157 і має жорстоко відповідати вимогам Методики.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Прикарпатті відбувся ...

КОМЕНТАРІ