В Чернівецькій області “З початку року кількість пожеж у екосистемах зросла на 29 % у порівнянні з минулим ”,- Микола Чечоткін

В Чернівецькій області “З початку року кількість пожеж у екосистемах зросла на 29 % у порівнянні з минулим ”,- Микола Чечоткін

20.06.15 10:44 0 549
У літній період для ДСНС України особливо актуальним є питання запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь. З початку 2015 року кількість пожеж у природних екосистемах зросла на 29 %, а площа пройдена вогнем збільшилася на 4 тис. га. Також значно зросла кількість пожеж у лісових масивах та на торфовищах. Про це повідомив Голова ДСНС України Микола Чечоткін під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

“Основними причинами такого роду пожеж є випалювання сухої рослинності, порушення правил пожежної безпеки та недотримання заходів пожежної безпеки під час проведення сільськогосподарських угідь та відвідування лісових масивів. Особливо такі недоліки неприпустимі на території Зони відчуження, де відповідальним органом за попередження та організацію гасіння пожеж є Державне агентство з управління зоною відчуження. Це створило передумови для пожежі, що виникла в Зоні відчуження 28 квітня”, - повідомив Голова ДСНС.

Микола Чечоткін зазначив, що за попередніми оцінками для гасіння пожежі в Зоні відчуження Службою порятунку було витрачено 2,1 млн. гривень.

“ДСНС вживає всіх можливих заходів задля попередження у екосистемах. Проте кардинально ситуацію можливо змінити тільки шляхом підвищення відповідальності власників земельних ділянок і лісокористувачів за протипожежний стан територій”, - зазначив Голова Служби.

Він також зауважив, що одним із ефективних заходів щодо оперативного реагування на пожежі у екосистемах є залучення авіації ДСНС на початкових стадіях пожежі. Проте наразі організувати чергування авіації по пошуку, рятуванню та пожежогасінню у повному обсязі неможливо через обмежену кількість авіаційного пального. За зверненням ДСНС, Міністром внутрішніх справ вживаються заходи щодо вирішення проблеми із забезпеченням пальним для авіації ДСНС.

Щодо пожежі на нафтобазі БРСМ, Голова ДСНС повідомив, що витрати на ліквідацію пожежі становлять близько 50 мільйонів гривень, включаючи виплати загиблим.

У свою чергу, Прем’єр-міністр України дав вказівку Голові ДСНС України спільно з Генеральної прокуратурою, Міністерством юстиції – підготувати і подати цивільний позов про відшкодування загальної суми збитків, завданих державі Україна у зв’язку з протиправною діяльністю власників компанії БРСМ, що призвело до пожежі і завдання збитків державі у розмірі, визначеному на підставі відповідної судової експертизи. А також підготувати план заходів із ліквідації екологічних наслідків цієї пожежі.

Прес-служби

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Закарпаття: воловецькі ...
Наступна новина: В Луцьку в обласній ...

КОМЕНТАРІ