Громадські консультації щодо змін та доповнень до закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року»

Громадські консультації щодо змін та доповнень до закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року»

20.06.15 12:09 0 589
У Вінниці відбувся дводенний регіональний семінар з питань оновлення Стратегії екологічної політики України та адаптації екологічного законодавства до права Європейського Союзу.

Захід організований Мініекології України за підтримки проекту технічної допомоги ЄС «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні секторальної бюджетної підтримки».

Участь в обговоренні взяли спеціалісти облдержадміністрацій, профільних установ, науковці та представники громадських організацій з Вінницької, Житомирської, Полтавської, Черкаської, Київської та Чернігівської областей.

Основна увага під час семінарів була спрямована на розгляд змін та доповнень до Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» та їх обговорення з учасниками семінару.

Правові підстави та вимоги до процесу наближення законодавства України до права ЄС у секторі охорони довкілля визначені базовими міжнародними правовими нормами двосторонньої співпраці України та ЄС та нормами національного законодавства України.

Відповідно до Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України до 2020 року» реалізація екологічної політики потребує ефективного функціонування системи законодавства у даній сфері, спрямованого на досягнення національних пріоритетів. Основними вимогами до такого законодавства є його відповідність Конституції України, наближення до відповідних директив ЄС, забезпечення впровадження багатосторонніх екологічних угод, стороною яких є Україна, соціальна прийнятність, реалістичність, економічна ефективність. Законодавство має сприяти впровадженню інноваційних екологічних технологій та розв'язанню екологічних проблем на місцевому рівні.

Адже створити ефективну зону вільної торгівлі без приведення у відповідність екологічних стандартів, природоохоронних норм і практик неможливо. Директиви сектору «Управління довкіллям та інтеграція екологічної політики у інші галузеві політики» (так звані горизонтальні директиви0, серед яких Директива про оцінку впливу на навколишнє середовище та Директива про стратегічну екологічну оцінку пронизують майже всі галузі економіки. Виконання вимог сектору «Управління відходами» або «Якість атмосферного повітря» потребує перегляду бізнес-практик.

З вітальним словом перед учасниками семінару виступив директор департаменту екології та природних ресурсів Володимир Крисько, доповідь про формування та ефективність впровадження екологічної політики у Вінницькій області представила начальник відділу дозволів та природоохоронних програм Департаменту Оксана Горбатенко.

Довідка: Зміни фокусуються на трьох секторах. Перший – це горизонтальні директиви, а саме: система управління довкіллям, інтеграція екологічної політики та інших галузевих політик. Другий - якість води та управління водними ресурсами. Третій - охорона довкілля (Директива про захист диких птахів, Директива про збереження природного середовища існування дикої флори та фауни).

Прес-служба Департаменту екології

а природних ресурсів

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ