В Закарпатській області свободівці в Тячеві та Дубовому презентували книжку Степана Папа "Велика Боротьба"

В Закарпатській області свободівці в Тячеві та Дубовому презентували книжку Степана Папа "Велика Боротьба"

20.06.15 09:43 0 729
16–17 червня 2015 року в районних бібліотеках м. Тячів та смт Дубове Тячівського району відбулися презентації науково-публіцистичного видання отця Степана Папа "Велика Боротьба", що побачила світ за активного сприяння Закарпатської обласної організації ВО "Свобода". Організаторами заходу виступили націоналісті Володимир Гапун, голова Тячівської районної "Свободи", та Іван Фіцай, директор греко-католицького благодійного фонду імені Олександра Хіри, який долучився до видання книжки. У презентації взяли участь свободівці Ірина Гармасій з Ужгорода та боєць батальйону "Січ" Василь Вовкунович з Берегового, який перебуває на ротації.

У "Великій Боротьбі" отець Степан Пап розповідає про опір народу, збройну боротьбу закарпатських українців на історичних землях від найдавніших часів, про складні події 1938–39 років, коли творилася Карпатська Україна. У книжці окремий розділ "Обвинувачую Мадярщину", який може слугувати порушенням кримінальної справи за злочини проти людяності, що не мають терміну давності. Адже під час анексії Карпатської України було вбито понад п'ять тисяч цивільного населення. Рукопис очікував видання 25 років після смерті автора в Словаччині, куди він змушений був емігрувати. Бажання о. Степана, уродженця Хустського району, збулося завдяки його послідовникам, зокрема академіку Миколі Мушинку з Пряшева, який шукав шляхи виконання його заповіту.

З ініціативи націоналістів історична панорама Закарпаття очима о. Степана Папа представлена широкому колу інтелігенції найбільших населених пунктів Тячівщини, а місцева влада вирішила придбати книгу для бібліотек району.

Свободівці взяли активну участь в обговоренні книжки. "На жаль, закарпатці не знають своєї історії, маловідоме нам також ім'я Степана Папа. Про доленосні події, які тут відбувалися упродовж століть, нам ніхто не розказував, не доносив правди. Люди більше дбають про матеріяльне, ніж духовне. А нині триває війна проти російського агресора, і ця книжка дуже на часі, щоб зробити висновки з минулого. Адже на Сході зараз відбувається те саме, що відбувалося під час анексії Карпатської України: людей убивають лише за те, що вони українці", – зазначив у виступі свободівець Іван Фіцай, директор благодійного фонду ім. О. Хіри м. Тячів.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Попередження про ...

КОМЕНТАРІ