Через одну із найбільших ГЕС у Європі затопили десяток українських сіл,– «Історична правда»

Через одну із найбільших ГЕС у Європі затопили десяток українських сіл,– «Історична правда»

20.06.15 09:09 0 503
Солинська ГЕС, яка нині забезпечує електроенергією південно-східну територію Польщі, є однією із найбільших у Європі. Та задля технічного прогресу поляків, гірку ціну заплатили українці: при зведенні греблі у 1951 році було затоплено близько десятка українських сіл.

«Можливість будівництва ГЕС у Польщі обговорювалася ще до початку Другої світової війни, – розповідає етнограф Наталя Кляшторна. – Професор Львівської політехніки Каран Паяновський розробив спеціальний проект, скориставшись тим фактом, що у місці зведення cтанції сходилися дві ріки».

Відтак під водою опинилося і село Хревть, звідки родом батьки Марії Хиляк.

«Село було над самісіньким Сяном. На місці Хревті зараз розлита ріка, бо поляки побудували електростанцію», – говорить донька переселенців Марія Хиляк.

Будівництво ГЕС стало одним із наслідків договору між Польщею та Радянським Союзом про обмін державними територіями – 15 лютого 1951 року. За принципом «кілометр за кілометр», обидві сторони обмінялися ділянками площею по 480 квадратних кілометри.

«До Радянського Союзу мала перейти залізнична станція Сокаль, яка перебувала на польській території, а ще ціла низка підприємств, сіл, – описав процес кандидат історичних наук Андрій Павлишин. – Цей регіон був багатий на поклади вугілля, пізніше тут був створений вугільний басейн, який функціонує і досі».

У відповідь Польща отримала ділянку у Дрогобицькій області із майже сотнею нафтових свердловин.

«Польщі дали таку собі «цукерку» у вигляді нафтових родовищ, які були на той момент, по суті, вичерпані»,– додав Андрій Павлишин.

Отож, як відбувався обмін територіями між Польщею і СРСР, яку ціну довелося заплатити за угоду українцям, – у неділю, 21 червня, о 23:00, у проекті «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» на телеканалі ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: Щоб знешкодити нападника з ...

КОМЕНТАРІ