У «Тюрмі на Лонцького» – мистецький проект «Поміж зорями й хрестами»

У «Тюрмі на Лонцького» – мистецький проект «Поміж зорями й хрестами»

20.06.15 10:55 0 511
У Львові, в понеділок 22 червня о 18.00 в приміщенні Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбудеться мистецький проект «Поміж зорями й хрестами…». Меморіал «Тюрма на Лонцького». Фото: Маріан Стрільців

Автор і режисер мистецького проекту «Поміж зорями й хрестами…» поетеса Юлія Курташ-Карп, присвятивши музично-поетичне дійство до роковин масових розстрілів в’язнів у тюрмах НКВД в Західній Україні наприкінці червня 1941 року, поєднала віршами події минулого й теперішнього.

У концерті-реквіємі візьмуть участь струнний квартет «Collegium Musicum» у складі Тера Тітяєва (скрипка), Христини Лавринів (скрипка), наталії Гайдамахи (альт), Оскани Литвиненко (віолончель), а також Наталка Криничанка (вокал) та історичні реконструктори із Товариства ошуку жертв війни «Пам’ять».

Нагадаємо, репресії радянської влади у 1939–1941 рр. були спрямовані проти незгідних незалежно від їхньої національності. Головними чинниками належності особи до категорії ворогів радянської влади були соціальний стан та причетність до антивладної діяльності. Відтак серед заарештованих опинилися поляки, українці, євреї та інші. За звітом начальника тюремного управління НКВД УРСР заступникові НКВД СРСР та начальникові тюремного управління НКВД СРСР «Про евакуацію в’язнів з тюрем Західної України та інших областей УРСР» від 12 липня 1941 р., у Львові протягом 22-28 червня 1941 р. було знищено 2 464 в’язні. Всі документи та архіви у в’язниці спалено за винятком журналів обліку в’язнів та карток обліку цінностей. Збережені документи направлено до Києва. Натомість сучасні підрахунки науковців оцінюють кількість жертв у Львові протягом 22-28 червня 1941 р. приблизно в 4 000 осіб. Отже, загиблі в’язниці № 1 – 1681 особа становить 42 % від усіх розстріляних в’язнів тюрем Львова.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінничина: з березня 2014 ...
Наступна новина: Східноєвропейському ...

КОМЕНТАРІ