40% жителів окупованих регіонів хочуть повернення в Україну,– історик

40% жителів окупованих регіонів хочуть повернення в Україну,– історик

20.06.15 11:06 0 550
Говорити про існуючий військовий конфлікт на сході України в політичних категоріях не толерантно та неприйнятно. Адже неприпустимо вважати, що людина, яка перебуває в умовах військової окупації, може висловлювати свою позицію відкрито. Черга на блокпості в Артемівському районі Донеччини. Фото: ZIK/EPA/VITALIY NOSACH

Таку думку висловив історик Святослав Федорчук під час політичного ток-шоу «Прямим текстом» (щочетверга о 22:35) на телеканалі ZIK.

«Я неодноразово був присутнім на виборах у східних регіонах як спостерігач. Тому я можу точно стверджувати, що вільних виборів там ніколи не було. Ніколи виборець не міг проголосувати, за кого він хоче. Влада залякувала місцеве населення. Оскільки раніше влада і кримінал на Донбасі було одне і те ж», – зазначає Святослав Федорчук.

Історик каже, що «промивання» мізків східному населенню у 1991 році, після прийняття Незалежності України, не закінчилось. Адже протягом 22 років у Донецькій та Луганські областях місцеві медіа та політичні еліти діяли, як комуністи та використовували відповідну риторику.

«Під час відвідування східних областей представниками Партії регіонів та Комуністичної партії їхніми головними меседжами були повернення до Радянського Союзу. Населенню нав’язували думку, що НАТО є ворогами для України, що Євросоюз є сумнівною спільнотою, яка не придатна до політичної чи економічної взаємодії», – пояснює історик.

Проте саме військовий конфлікт, вважає історик, допоможе населенню на Сході визначитись із життєво необхідними пріоритетами. Адже вже зараз, за результатами опитування Інституту соціології Національної академії наук України, майже половина жителів окупованих регіонів хоче повернутися до України.

«Після телефонного опитування жителів окупованих регіонів стало відомо, що 40% респондентів хочуть повернутися в Україну на колишніх умовах. Тобто навіть немодернізована країна задовольнить їх більше, ніж життя під окупацією. Зараз ці люди вже розуміють, що Україна принаймні може надати гарантії безпеки та забезпечити мінімальні соціальні потреби», – резюмував Святослав Федорчук.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ужгородські вогнеборці ...
Наступна новина: Луцьк: діти змістовно ...

КОМЕНТАРІ