В Луцьку соціальна підтримка сімей переселенців на постійному контролі

В Луцьку соціальна підтримка сімей переселенців на постійному контролі

20.06.15 10:34 0 638
З жовтня 2014р. по 19.06.2015 року в департаменті соціальної політики зареєстровано 1405 осіб, які прибули з АР Крим та районів проведення АТО.

Відповідно - 173 особи переміщені з АР Крим, 1232 - переміщені з Донецької та Луганської областей.

Згідно Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, затвердженого Постановою КМУ від 1 жовтня 2014 року №509, видано 905 довідок переміщеним особам, у тому числі з 16.04.2015р. 370 осіб звернулося за продовженням дії довідки.

Відповідно до Постанови КМУ від 1 жовтня 2014 року №505 “Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг” з жовтня 2014р. по даний час звернулося 645 сімей за призначенням грошової допомоги. Грошову допомогу призначено 622 сім'ям. Розмір допомоги становить: для непрацездатних осіб ( пенсіонери, діти) - 884 грн; для інвалідів – 949 грн; для працездатних осіб- 442 грн.

У Луцькому міському центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді на обліку сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах з числа переселених осіб з окупованих територій та територій, де проходить антитерористична операція, 76 сімей, там виховується 124 дитини.

При центрі створений кабінет екстреної допомоги, де сім'ї мають можливість постійно отримувати предмети першої необхідності: постіль, одяг, взуття, посуд, дитячі іграшки та засоби гігієни. Впродовж навчального року діти з сімей переселенців забезпечувались канцелярським приладдям відповідно до віку.

За сприяння благодійних фондів, зокрема «Дитяча місія. Україна», «Місто надії», церкви Християн адвентистів сьомого дня, церкви «Царство Боже» щомісяця надаються продуктові набори для цих сімей. У 2015 році їх надано 234.

Центром у партнерстві з Всеукраїнською благодійною організацією Український фонд «Благополуччя дітей» проведено благодійні акції для сімей, які переїхали на тимчасове перебування до м. Луцька з АР Крим та м. Севастополь, а також Донецької та Луганської областей. 70 сімей (в них 130 дітей) отримали побутові набори, до яких увійшли засоби особистої гігієни: зубна паста, зубна щітка, шампунь, туалетний папір та пральний порошок, рушники.

Щомісяця проводяться різноманітні благодійні акції з відвідуванням розважальних комплексів міста. Постійною і традиційною є акція в СОК «Адреналін Сіті» «Усі ми родом з дитинства». Діти мають можливість відвідувати розважальний заклад безкоштовно. Під час зимових, весняних, а тепер вже літніх канікул 920 дітей різних категорій відвідали цей заклад. У Парку культури та відпочинку ім. Лесі Українки постійно проводяться волонтерські акції з канатного тренування. Діти відвідують зоопарк та цирк «Аріна», який гастролював у нашому місті в травні цього року. 500 дітей побували у цирку безкоштовно. 130 з них - з категорії переселенців.

ФК «Волинь» постійно надає змогу переселенцям безкоштовно відвідувати футбольні матчі, які проходять на стадіоні «Авангард».

Управлінням культури Луцької міської ради в арт-галереї “Луцьк” реалізовувався проект “Дерево до неба”, задля підтримки творчих ініціатив людей, які тимчасово переселені до Луцька зі Сходу України та Криму. Тут експонувалася виставка графічних робіт художника з Луганська Марини Ткачової. Відбулася акція “Читаємо Кобзаря”, під час якої діти з мамами читали твори Тараса Шевченка з подарованих під час заходу “Кобзарів”. Проект дав початок створенню громадського культурного осередку задля активнішого спілкування, творчої реалізації та самореалізації жінок-переселенок.

В рамках проекту «Подаруй дитині вишиванку» 36 дітей з АР Крим та 26 дітей з сімей, які переїхали на тимчасове перебування до м. Луцька з Донецької та Луганської областей отримали вишиті сорочки.

1 червня — у День захисту дітей, під час проведення сімейного фестивалю добра «Острів дитинства» 50 сімей переселенців мали можливість з дітками змістовно провести час та отримати подарунки.

У Луцькій міській раді створений координаційний центр з питань соціального захисту сімей, які виїхали з Автономної Республіки Крим та м. Севастополь на тимчасове перебування до м. Луцька. Центр також опікується і людьми, що виїхали із південно-східних областей України.

Завдяки злагодженій роботі членів координаційного центру та волонтерів, в оперативному порядку вирішуються проблемні питання переселенців, зокрема, щодо забезпечення призначення державних соціальних допомог та пенсій, влаштування дітей у навчальні заклади, працевлаштування, реєстрації тимчасового місця перебування, оздоровлення дітей тощо.

З 5 по 19 червня ц.р. Луцький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за підтримки ВОБФ «Дитяча місія. Україна» оздоровив 21 дитину в християнському таборі «Віфанія». 6 дітей з сімей переселенців, 10 дітей з багатодітних сімей, 3 дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, 2 дітей з сімей учасників АТО.

Цього року відповідно до розпорядження міського голови «Про організацію в місті літнього оздоровлення та відпочинку дітей у 2015 році» у таборах денного перебування відпочивало 13 дітей внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово зареєстровані у місті Луцьку та є учнями загальноосвітніх шкіл.

Оздоровлення дітей

Відповідно до ст.1 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» (зі змінами), Постанови КМУ від 17.07.2009 № 734 «Про затвердження Порядку направлення дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів державного бюджету», за кошти місцевого та державного бюджетів можуть бути оздоровлені діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки (діти пільгових категорій), перелік яких внесений до даної статті, а саме: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди; діти з багатодітних та малозабезпечених сімей; діти, які перебувають на диспансерному обліку; талановиті та обдаровані діти (переможці міжнародних та всеукраїнських олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад); відмінники навчання; діти, батьки яких загинули при виконанні службових обов'язків або на виробництві; діти, батьки яких працюють в агропромисловому комплексі.

Тому, за наявності в дітей внутрішньо переміщених осіб пільгової категорії з вказаного переліку та згідно з інформаційною карткою «Оздоровлення дітей пільгових категорій», необхідно надати наступний перелік документів:

1. Заява.

2. Копія свідоцтва про народження дитини.

3. Довідка про належність до пільгової категорії:

- діти-сироти – свідоцтва про смерть батьків, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини із зазначенням відомостей про батька, рішення про надання статусу та встановлення опіки/піклування, єдиний квиток (копія);

- діти, позбавлені батьківського піклування – рішення суду про позбавлення батьківських прав, рішення про надання статусу та встановлення опіки/піклування, єдиний квиток (копія);

- діти-інваліди (здатні до самообслуговування), діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання ними службових обов'язків – документ, який підтверджує належність дитини до даної пільгової категорії) (копія);

- діти з малозабезпечених сімей – довідка про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям;

- діти, які перебувають на диспансерному обліку – заключення ЛКК – медична довідка, яка підтверджує перебування на Д-обліку;

- діти з багатодітних сімей – посвідчення дитини з багатодітної сім'ї або тимчасова довідка (копія);

- талановиті та обдаровані діти, дитячі творчі колективи, спортивні команди (посвідчення, дипломи, грамоти або інші документи, що підтверджують відповідні досягнення, звання лауреата, дипломанта, переможця конкурсу, фестивалю, спортивного змагання – 1-3 особисте або командне місце за останні 2 роки (копії); список дитячого творчого колективу, спортивної команди, завірений керівником закладу;

- відмінники навчання – копії табелів за останні 2 роки;

- діти працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села – завірене клопотання

4. Довідка з місця навчання дитини про те, що у поточному році дитина не забезпечувалась безоплатною та пільговою путівкою до дитячого оздоровчого закладу за кошти державного та місцевого бюджетів (подається не раніше, ніж за місяць до від'їзду групи).

Документи подаються у Департамент «Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку», м.Луцьк, вул. Лесі Українки, 35.

Станом на 13.06.2015 у відділі у справах сім'ї та молоді зареєстровано 4 заяви щодо оздоровлення дітей внутрішньо переміщених осіб (діти з багатодітних сімей), які будуть направлені на оздоровлення у Волинський обласний санаторій матері та дитини «Турія».

Луцький міський центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді

(256042, 715005)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Розважальні сервіси у ...
Наступна новина: На Вінничині верховна Рада ...

КОМЕНТАРІ