У Рівненській області адаптуватися до повноцінного мирного життя демобілізованим допомагає працевлаштування

У Рівненській області адаптуватися до повноцінного мирного життя демобілізованим допомагає працевлаштування

20.06.15 15:22 0 597
Питання допомоги демобілізованим і переселенцям названо в числі пріоритетних під час робочої наради з активом Рівненської області, яка відбулася 18 червня в облдержадміністрації в рамках візиту Міністра соціальної політики України Павла Розенка та Голови Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби.

Соціальний захист внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих учасників АТО потребує злагодженої роботи всіх владних структур. Велика відповідальність покладена на службу зайнятості, адже одним із головних факторів адаптації військовослужбовців, які повернулися до мирних умов життя, та реалізації їх у суспільстві є працевлаштування. Робота вкрай потрібна і внутрішньо переміщеним особам, які змушені шукати нові джерела забезпечення своїх сімей далеко від рідних домівок.

Ці проблемні питання були обговорені й під час робочої зустрічі Голови Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби з керівним складом обласного та базових центрів зайнятості Рівненщини. Розповідаючи очільнику Служби про роботу в цьому напрямі, директор обласного центру зайнятості Іван Ткачук зазначив, що виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» є одним з головних завдань служби зайнятості. З початку року послуги служби зайнятості отримали 277 демобілізованих військовослужбовців. До кожного з них – індивідуальний підхід і пропозиції різних форм і послуг служби зайнятості. Багатьох демобілізованих приваблює професійне навчання, а хтось хоче відкрити власну справу. Але тим, хто повертається з фронту, перш за все необхідні психологічна та медична реабілітація, тому велика частка демобілізованих потребує більше часу для конкретизації намірів у працевлаштуванні.

«Водночас, – розповів Іван Ткачук, – для максимального охоплення демобілізованих інформаційно-консультаційними послугами налагоджена конструктивна співпраця служби зайнятості з військкоматами області. Допомога демобілізованим та сім'ям учасників АТО – в першочергових питаннях взаємодії з органами місцевого самоврядування. Станом на 15 червня 2015 року із 364 сільських (селищних) та міських рад області 141 прийняла рішення про організацію громадських робіт та виділила кошти з місцевого бюджету. 68 сільських(селищних) та міських рад своїми рішеннями включили до переліку видів громадських робіт надання допомоги сім'ям, члени яких загинули, постраждали чи є учасниками антитерористичної операції, а також сім'ям військовозобов'язаних, призваних по мобілізації. За результатами опитування, проведеного базовими центрами зайнятості, визначено, що нині в області потребує допомоги 261 сім'я учасників АТО. До таких громадських робіт були залучені 42 безробітних. Надана допомога 64 сім'ям учасників АТО.

Спільно працюють обласна служба зайнятості та соціальна служба для дітей, сім'ї та молоді із соціального супроводу сімей, де є загиблі та поранені. Налагоджена співпраця обласного центру зайнятості з громадською організацією «Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини» у наданні послуг з активних програм зайнятості учасникам АТО. Для врегулювання проблемних питань, що стосуються підстав звільнення з військової служби, підтвердження страхового стажу та заповнення довідки про грошове забезпечення військовослужбовців, які брали участь в АТО, підготовлено спільний лист Рівненського ОЦЗ та громадської організації «Обласна ветеранська спілка учасників АТО Рівненщини» та направлений начальнику Генерального штабу-Головнокомандувачу Збройних сил України В.Муженку.

Під час робочої наради Голова Державної служби зайнятості Ярослав Кашуба підкреслив, що надання послуг демобілізованим – це питання особливої уваги. Він вислухав пропозиції, які на думку фахівців служби зайнятості Рівненщини, сприятимуть активізації допомоги демобілізованим. Зокрема, для пом'якшення ситуації на ринку праці було б доцільно внести зміни до законодавства щодо надання пільг роботодавцям у вигляді компенсації або дотацій за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для працевлаштування демобілізованих, які брали участь в АТО. Це дозволило б додатково мотивувати і фінансово підтримати і демобілізованого, і роботодавця.

Також для аграрної Рівненщини гострим є питання реєстрації у службі зайнятості демобілізованих із сільської місцевості. Вони потерпають від статусу члена особистого селянського господарства, який не залежить від розміру їхнього земельного паю. Тут потрібна законодавча диференціація. Тим більше, що нині в АТО перебуває багато сільських хлопців, які після повернення додому потребуватимуть допомоги у працевлаштуванні чи перепідготовці. Нині ж демобілізовані військовослужбовці, які є членами особистого селянського господарства, для того, щоб стати на облік до центру, повинні надати довідку про припинення ведення особистого селянського господарства або вихід з такого господарства. В іншому випадку особа має право лише на отримання інформаційних послуг служби зайнятості.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові правоохоронці ...
Наступна новина: У тернопільський став ...

КОМЕНТАРІ