У Рівненській області центри професійно-технічної освіти - серйозний інструмент на ринку праці

У Рівненській області центри професійно-технічної освіти - серйозний інструмент на ринку праці

20.06.15 12:42 0 695
Міністр соціальної політики України Павло Розенко та Голова Державної служби зайнятості Ярослав Кашуба 18 червня відвідали Рівненщину. В рамках робочого візиту вони побували в Олександрійському навчальному відділенні Рівненського центру професійно-технічної освіти, на базі якого відбулася презентація послуг Центру

Високопосадовці ознайомилися з навчальними можливостями центру та його матеріальною базою. Їм презентували майстер-класи з ковальства, будівельних професій, художнього оформлення виробів одягового та інтер'єрного призначення. Павло Розенко та Ярослав Кашуба відвідали класи та майстерні, де навчають токарства, фрезерування, слюсарства, електрозварювання, столярства, автоводіння, крою та шиття. Із зацікавленням вони ознайомилися з навчально-виробничою базою підготовки робітників фермерського господарства. Програма цих курсів включає в себе широке коло сільськогосподарських спеціальностей, що є дуже затребуваним на ринку праці, особливо в областях з аграрним спрямуванням.

«Приємно, що після навчання в центрі майже 90 відсотків людей отримують роботу, - відзначив Павло Розенко. - Це головний критерій та доказ того, що є ефективність в створенні такої структури. Вона допомагає не тільки перенавчати, а й спрямовувати людей різного віку здобути освіту і фах такий, якого потребує економіка. Вартим уваги є те, що у Центрі проходять профнавчання демобілізовані учасники АТО, а також є обмін позитивним досвідом, коли сюди приїжджають вчитися з інших областей».

Важливість якісного і адаптованого до сучасних умов професійного навчання підкреслив Голова Державної служби зайнятості Ярослав Кашуба.

«Потрібно зміцнювати центри професійно-технічної освіти, які є серйозним інструментом на ринку праці. Це один із пріоритетів Державної служби зайнятості – вважає Ярослав Кашуба, – В сучасних економічних умовах цей напрям потрібно розширювати і вдосконалювати. І вже триває системна робота. У Центральному апараті створено відділ роботи з навчальними закладами. Розвивається мережа ЦПТО. Ми повинні вже в цьому році створити ЦПТО в Херсонській і Полтавській областях, задіяти по-новому Донецький та Луганський ЦПТО.»

Ярослав Кашуба відзначив тісну співпрацю служби зайнятості Рівненщини з роботодавцями. Зокрема, в Рівненському ЦПТО ДСЗ функціонують такі органи управління з числа роботодавців, як Дорадчий комітет та консультативні ради за професіями. Комітет визначає тенденції розвитку ринку праці, які впливають на навчання; розробляє шляхи та засоби співпраці між навчальними закладами та роботодавцями; забезпечує оперативне реагування навчального закладу на потреби роботодавців. Роботодавці очолюють кваліфікаційні комісії, оцінюють підсумкові роботи і проекти, надають пропозиції щодо вдосконалення навчальних планів та програм, використання новітнього обладнання і технологій.

Ще одним із важливих перспективних напрямів у функціональних завданнях служби зайнятості Ярослав Кашуба бачить прогнозування ринку праці.

«Якщо в Україні Міністерство економіки робить такий прогноз раз на 5 років, то в Швеції аналіз ринку праці проводять двічі на рік. Це дозволяє регулювати професійну структуру наповненості ринку. Тому Україні потрібне короткотермінове прогнозування, яке дозволить зрозуміти, які професії будуть мати попит і яким потрібно вчити.»

Ярослав Кашуба провів робочу нараду з керівним складом обласного центру зайнятості, ЦПТО ДСЗ та директорами базових центрів зайнятості. Він наголосив, що триває етап модернізації, і це потребує відповідального ставлення до роботи кожної ланки служби зайнятості на всіх рівнях. Голова Служби окреслив головні завдання, необхідні для якісного перевтілення служби зайнятості і для того, щоб ідеологія безробіття змінилася на ідеологію зайнятості.

Також у рамках робочого візиту Ярослав Кашуба та Павло Розенко відвідали будинок сімейного типу Медведєвих у селі Олександрія, де вручили дітям іграшки та цінний подарунок.

Фото можна переглянути тут

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінничина: «Слова ...
Наступна новина: В Луцьку відділ ...

КОМЕНТАРІ