Степан Барна: «Ефективна співпраця з підприємствами забезпечить перемогу на економічному фронті»

Степан Барна: «Ефективна співпраця з підприємствами забезпечить перемогу на економічному фронті»

20.06.15 16:11 0 712
Підприємцям аграрного сектору, які чесною працею розвивають потужний бізнес та забезпечують добробут області, висловив вдячність голова Тернопільської облдержадміністарції Степан Барна під час виїзного засідання колегії ОДА, яке провели у Монастириську 18 червня.

«Відвідавши ряд підприємств області, я можу із впевненістю стверджувати, що ми маємо людей, які люблять землю і знають, як на ній працювати, - зазначив Степан Барна. – Більше того, організовують роботу прозоро - створюють нові робочі місця та сплачують податки. До прикладу, агрохолдинг «Мрія», де уже виконали зобов'язання щодо посівної кампанії за підсумками весняно-польових робіт. Компанія посіяла 95 тисяч гектарів. Це добрий знак для партнерства між областю і цим підприємством. Також є домовленість з агрохолдингом щодо виконання певних соціальних зобов'язань. Приблизно 10 млн гривень будуть інвестовані в соціальну сферу громад Тернопільщини, ще два мільйони компанія спрямовує на відновлення доріг в Тернопільській області».

Голова ОДА відзначив потужності ТзОВ «Бучачагрохлібпром» і активну громадянську позицію керівника - голови наглядової ради підприємства Петра Гадза.

«На підприємстві активно підтримують армію. Окрім того, 28 працівників служать у зоні АТО. Це приклад справжньої боротьби на двох фронтах – військовому та економічному», – зауважив Степан Барна.

За багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок в розвиток аграрного комплексу та активну громадянську позицію Петра Гадза нагородив очільник області нагородив грамотою.

Під час засідання розлянули питання підготовки господарств області до проведення збирання ранніх зернових та зернобобових культур урожаю 2015 року. За словами заступника директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Володимира Стахова, цієї весни виконали основний об'єм з посіву ярих культур.

«За підсумками п'яти місяців 2015 року господарствами області збережено зростання валового виробництва продукції сільського господарства на 102,7%, - зазначив він. - Згідно даних головного управління статистики, станом на 1 червня ярими культурами засіяно 317,5 тис. га, або 97,7% до прогнозу. Характерними особливостями цього року по зернових є те, що як і прогнозувалося, господарства області зменшили посівні площі кукурудзи на зерно на 24%, ячменя на 6,0% , а поряд з цим збільшили площі соняшнику на 64,2%, сої на 50%. Площі озимих збережені на 99,1% до посіяних і в цілому в порівнянні з минулим роком їх більше на 2,8%. Загалом в області закладена основа для виробництва продовольчого зерна, є хороші посіви, на на полях дозріває непоганий урожай».

Негативний вплив на урожай зробили погодні умови, - додає Володимир Стахів.

«У травні внаслідок стихійного лиха пошкоджено посіви ярих культур в сільгосппідприємствах та фермерських господарствах на площі 3782 га. У першій декаді червня по області середня температура повітря на більшій частині території досягала або перевищувала показники липневої норми. В другій декаді проходять грозові дощі, град, шквалистий вітер, як наслідок значна частина хлібів особливо високоврожайних частково вилягла, посіви пошкоджуються, що зменшить продуктивність комбайнів, валовий збір та стримуватиме темпи збиральних робіт. За цих умов необхідно керівникам та спеціалістам господарств визначити правильну тактику підготовки до проведення збиральних робіт, яка дозволить швидко та якісно зібрати хліб. Завдання у нас зараз одне - зробити висновки з уроків минулого року з тим, щоб організовано підготовити техніку і без втрат в короткі терміни зібрати весь вирощений врожай».

Довідково:

В поточному році сільсьгосподарським підприємствам необхідно зібрати зернові культури на площі 250,3 тис га. Всього на жнивах поточного року працюватиме з врахуванням прогнозу додатково залучених на полях буде працювати – 1332 одиниць, це дозволить прискорити збирання зернових культур.

Готовність зернозбиральної техніки становить в середньому по області 98 відсотків. Найкраще підготовлена техніка в господарствах Борщівського, Бучацького, Заліщицького, Козівського, Кременецького, Лановецького та Теребовлянського районів.

На рівні з наявністю і технічним станом зернозбиральних комбайнів стоїть питання забезпечення пальним. На сьогоднішній день заготовлено сільськогосподарськими підприємствами дизпалива - 12,2 тис. тонн, або 89% до потреби, бензину – 2,6 тис. тонн, що становить 87%. Вище середньо обласного показника забезпечені паливо-мастильними матеріалами Чортківський, Кременецький, Зборівський, Борщівський та Бучацький райони. Відстають у придбанні - Шумський та Бережанський райони.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: рятувальники провели лекцію ...

КОМЕНТАРІ