На Вінничині влада має створити рівні конкурентні умови для ведення бізнесу,– Валерій Коровій (+фото)

На Вінничині влада має створити рівні конкурентні умови для ведення бізнесу,– Валерій Коровій (+фото)

25.06.15 12:20 0 584
На старті жнивної кампанії 2015 аграрії та науковці краю на чолі з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм та його першим заступником Андрієм Гижком зібралися на нараду, аби обговорити питання організації збирання зернових та зернобобових культур, шляхи вирішення проблем галузі.

Вітаючи сільгоспвиробників регіону та профільних чиновників з усіх районів Вінниччини, керівник виконавчої гілки обласної влади Валерій Коровій наголосив на позитивній динаміці розвитку аграрної сфери. Так, приріст обсягів сільськогосподарського виробництва становить 11,7% , це тоді, коли по Україні - мінус 10%. За його словами, регіон має непогані перспективи і на цьогорічний врожай.

«Загальні посіви зернових і зернобобових в цьому році порівняно з минулим - більші на 2,9%. Це, в першу чергу, завдяки зростанню посівів озимих. Враховуючи, що початок року був насичений вологою, ми маємо надію, що озима група забезпечить хороший урожай. Водночас міняється структура посівів. Спостерігається тенденція зменшення посівів кукурудзи на 3% і зростання сої - більше на 50 тисяч гектарів ніж торік. Прогнозується збільшення переробки даної культури як на Вінниччині, так і в Україні. Відтак, буде зростати попит на сою, а це серйозна підтримка внутрішніх переробників» – підкреслив Валерій Коровій.

Водночас, голова облдержадміністрації повідомив, що майже на дев'ять тисяч гектарів зменшилися посіви цукрового буряка.

«В цукровій галузі наявні проблеми. Зокрема, нам потрібно знайти умови, щоб фінансово «оздоровити» Городецький, Моївський та Кирнасівський цукрові заводи. Тому позиція обласної адміністрації – знайти ефективного власника. Вирізати цукроварні нікому ніхто не дозволить. Ми у пошуках креативних рішень і тих людей, які хочуть розвивати цукроварні. До того ж, ми отримали шанс постачати цукор далеко за межі держави. Девальвація гривні, яка відбулася створила передумови для підвищення конкурентності нашого цукру на світовому ринку» – зазначив Валерій Коровій.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Миколи Неїлика, аграріям вдалося виростити належний урожай всупереч складним умовам та підвищення вартості проведення комплексу весняно-польових робіт. Тому доволі актуальним є підтримка сільгоспвиробників на державному рівні.

«Аграрії краю витратили на посівну кампанію 4,6 мільярди гривень. Основне джерело – власні кошти, 173 мільйони гривень взято із Аграрного фонду. За даними Національного банку України – 151 підприємство отримало майже 300 мільйонів кредитних ресурсів. Почала діяти програма відшкодування відсоткової ставки залучених кредитів. Відшкодовується половина відсоткової ставки Національного банку. На ці цілі виділено 22 мільйони гривень. При Департаменті агропромислового розвитку ОДА створена комісія, яка займається даним питанням. По мірі надходження документів, сільгоспвиробникам будуть виплачуватися кошти, які залучені в комерційних банках» – повідомив Микола Неїлик.

Йшлося в ході зібрання і про пріоритетні напрямки розвитку агропромислового комплексу області. Зокрема, про підтримку домогосподарств, які працюють у молочній та рослинницькій галузях.

«Ми зараз працюємо над тим, аби знайти механізм як підтримати людей, які вирощують фрукти та овочі. Одним з шляхів вирішення даної проблеми може бути відродження мережі споживчої кооперації, заготівельних пунктів та фінансової підтримки», – зазначив Валерій Коровій.

Дискутували під час наради і про нові умови оподаткування та формування прозорих умов для всіх, без винятку, суб'єктів господарювання.

«Я категорично заборонив головам районних державних адміністрацій втручатися в процес конфліктних ситуацій відносно майнових паїв, точніше, ставати на бік того чи іншого суб'єкта бізнесу. Якщо у вас є подібні приклади, повідомляйте про них, таких людей будемо звільняти з робити. Адже, основне завдання влади – формування прозорого середовища, де працюватиме ефективніший та сильніший, а не той, хто має адміністративну підтримку. Ми маємо створити рівні конкурентні умови для ведення бізнесу в області» – наголосив Валерій Коровій.

































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Праві сили Закарпаття ...
Наступна новина: Тернопільська область: за ...

КОМЕНТАРІ