У лісах Закарпаття з’явилися перші білі грузді – гірчині

У лісах Закарпаття з’явилися перші білі грузді – гірчині

25.06.15 11:59 0 809
У лісах Срібної Землі з'явилися перші білі грузді. Ці гриби закарпатці називають гірчицями, гірчинями, бо з них витікає біле молочко, гірке на смак.

-Дуже люблю гірчиці. пішла до лісу і назбирала з кілограм, – розповідає перечинка Тетяна. – Хоча ці гриби придатні для соління, але я не засолюю їх, бо не маю терпіння чекати тиждень, аби їх можна смакувати. Чищу від сміття, відварюю у двох підсолених водах. З охолоджених готую салат. Гриби дрібно кришу, додаю трохи меленого чорного перцю, імбиру, базилика, заправляю олією. Смакота – не те слово. Можна їсти з картоплею, макаронами, гречкою.

Мукачівка Марія накладає відварені шапочки гірчиць у літрову банку, заливає їх охолодженим маринадом (до кип'яченої води додає трохи солі, цукру, оцту), додає декілька горошин чорного перцю, по три зубки часнику, лаврового листа, кріп, листя хрону, смородини, столову ложку олії. На три-чотири дні ставить у холодильник.

Читайте також:

Неповторна прогулянка карпатським буковим пралісом

-Шапочки виймаю з банки і ставлю на тарілку, вичавлюю зубок часнику, поливаю олією. Гриби хрусткі, дуже смачні, пахнуть прянощами – пальці оближеш. У гірчицях багато йоду, тому корисно їх вживати людям різного віку, – зауважує жінка. Вона працює медсестрою.

На Іршавщині гірчиці печуть на відкритому вогні, а також обкатують у муці і печуть як відбивні. Ці гриби не смажать.

Тетяна Грицищук, фото автора

Новини Закарпаття – «Карпатський об'єктив»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ