У вересні в Україні відзначать 50-річчя стрічки «Тіні забутих предків»

У вересні в Україні відзначать 50-річчя стрічки «Тіні забутих предків»

25.06.15 15:21 0 543
Віце-прем'єр-міністр – міністр культури В'ячеслав Кириленко ініціює відзначення 50-річчя прем'єри фільму «Тіні забутих предків» у вересні цього року.

Про це повідомляє прес-служба Мінкультури.

Ініціатива стала темою зустрічі віце-прем’єра з головою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком, головою Національної спілки кінематографістів Сергієм Тримбачем, генеральним директором Національного центру Олександра Довженка Іваном Козленком та керівником відділу кіноредакції телеканалу «1+1» Андрієм Алферовим. У зустрічі також взяла участь народна артистка Україна Лариса Кадочникова, яка зіграла у фільмі головну жіночу роль.

Зокрема, на відзначення видатної події в історії українського кіно у кінотеатрі «Україна» та на площах великих міст буде продемонстровано відреставровану версію «Тіней забутих предків». Також відбудеться виставка у Національному художньому музеї.

Проведенням заходів буде займатися організаційний комітет, який очолить Кириленко, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, «Тіні забутих предків» – український художній фільм режисера Сергія Параджанова, відзнятий у 1964 році на кіностудії «Київська кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка», екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського.

Зйомки фільму відбувалися у справжніх гуцульських хатах та околицях села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. Саме тут Михайло Коцюбинський написав свою повість.

Під час презентації у київському кінотеатрі «Україна» фільму «Тіні забутих предків» у вересні 1965 року з різкою критикою арештів серед інтелігенції, які відбулися влітку 1965 року, виступили Іван Дзюба, Василь Стус і В’ячеслав Чорновіл. Під їхнім листом підписалося 140 присутніх. Після цього реакція властей була блискавичною – Івана Дзюбу звільнили з роботи у видавництві «Молодь» і виключили з аспірантури Київського педагогічного інституту, Чорновола звільнили з редакції газети «Молода гвардія», Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР, де він був аспірантом.

У 1970-х рр., коли почалися гоніння на діячів української культури, «Тіні забутих предків» тривалий час фактично були заборонені до показу.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ