У Львові представили виставку-пошук вразливості людини –  «Метанойя»

У Львові представили виставку-пошук вразливості людини – «Метанойя»

25.06.15 15:48 0 534
Вчора, 23 червня, у Львівському палаці мистецтв відбулось відкриття виставки Віктора Сидоренка «Метанойя». Вона триватиме до 31 липня.

Про це повідомляє офіційний сайт Палацу мистецтв.

«Метанойя» – це натяк на те, що за межами розуму суб’єкт перестає бути самодостатнім зі своїми уявленнями про себе самого і про навколишній світ: коли домагання його розуму обмежує щось, що виходить за межі його пізнання, і стає аж до тактильності відчутно, що пізнання – не єдиний спосіб взаємодії з дійсністю.

«Концептуальне рішення проекту показує творчість Віктора Сидоренка такою, що не тільки відповідає на виклик часу, демонструючи гостроту моменту, а й перетворюється на певний метанаратив, який виявляє деякі універсальні антропологічні константи і пропонує бачення того, що відбувається з людиною в умовах мінливої реальності. Розкриває можливість простежити динаміку переходу від одного стану взаємодії з реальністю до іншого. Проступає деяка творчо-послідовна процесуальність, що виявляє, як людина сприймає виклики реальності і як у ній народжується здатність до відповіді. Прояснює становлення особистості, від людини, яка ставить питання, – через людину, яка сприймає відповідь, – до людини, яка відповідає на голос реальності. В тому числі – метафізичної реальності Іншого», – повідомили організатори виставки.

«Метанойя» – це історія про персонажа, який із самого початку шукає свою вразливість, і, знаходячи її, поступово набуває власного обличчя. Його шлях – це рух до себе, до своєї ідентичності, до правди у стосунках з довкіллям, до правди, яка виходить за межі патернів суб’єктивності і минулих соціальних настанов.

«У культурному контексті проект-метанаратив «Метанойя» окреслює контури тієї новизни, яка долає заскорузлі громадські та культурні схематизми, інертність минулих парадигм. Тим самим його можна розглядати як один з прецедентів подолання ситуації постмодерну, і актуалізації досить важливого питання про те, де ми опиняємося внаслідок цього подолання», – йдеться у повідомленні.

Довідка .

Віктор Сидоренко – один із лідерів сучасного українського мистецтва. У 2003 році автор представив Україну на ювілейній 50-й Венеціанській бієнале, виступивши потім співкуратором і комісаром ряду наступних українських проектів у Венеції.

Віктор Сидоренко – народний художник України, дійсний член і віце-президент Академії мистецтв України. У 2001 заснував і очолив Інститут проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України. Педагог, автор об’єктів і фотокомпозицій, також наукових і публіцистичних праць.

Шлях Віктора від реалізму до неоавангардизму – це в першу чергу данина повній свободі творчості останнього покоління, що виросло і працювало при тоталітарному режимі.

Час, пам’ять та історія – центральні ідеї його проектів, екстраполюючих свою поліваріантність і різні прочитання в мову візуальних образів і конструкцій.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ